Skip to content

1 Comment

  1. Claudiu Balan
    octombrie 3, 2014 @ 5:53 am

    Aș puncta ce sta la baza iubirii de neam așa cum o expune Andrei Ciurunga în această poezie:

    Suferința pe nedrept îl face pe om să sufere asemenea Mântuitorului Hristos, răstignit și El tot fără a fi vinovat. Și această suferința îl duce spre Înviere („cu fruntea-n slavă”).

    Limba română e sfântă pentru neamul nostru („Nu-s vinovat că mai păstrez acasă pe-un raft, întâiul meu abecedar), pentru că alături de credința în Dumnezeu („mă-nchin când mă aşez la masă”) sunt liantul cel mai puternic al unirii neamului.

    Hora românească, acest joc simbolic pentru tot neamul nostru, arată unirea strânsă dintre noi.

    Colindele sunt parte din neamul nostru, la fel ca și limba și credința („sau c-am primit colindători în tindă”). De fapt aceste cântări de Crăciun sunt cea mai frumoasă expresie a limbii române și a credinței în Dumnezeu. Colindele sunt simbolul credinței nestrămutate a românului în Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

    Ne iubim țara pentru că este așa de frumoasă și bogată, și am primit-o-n dar de la Dumnezeu ca o grădină a raiului. („Nu-s vinovat că toamnele mi-s pline cu tot belşugul, de la vin la grâu,”)

    Marile praznice ale Bisericii sunt prilejuri de unire a românilor, de a se bucura unii de alții. („şi c-am chemat la praznic pe oricine, cât m-am ştiut cu cheile la brâu.”)

    Și cerul parcă e altfel în neamul românesc, și codrii, și apele. („Dac-am strigat că haitele ne fură adâncul, codrii, cerul stea cu stea”)

    Pâinea pentru români e sfântă pentru că prin ea îl mâncăm în Sfânta Euharistie chiar pe Dumnezeu. La fel și vinul. Aceste două alimente nu vor mai putea fi niciodată altfel pentru noi românii. Sunt impregnate de conștiința sfințeniei lor.

    Granițele României sunt hotărâte în detaliu chiar de Dumnezeu („Pământul meu, cum spune şi-n izvoade, l-a scris pe harta lumii Dumnezeu”).

    Pământul țării noastre a păstrat memoria tuturor celor care au vrut să-l prade pentru a lor bine. („şi câţi prin veacuri au venit să-l prade îl simt şi-acum pe piept cât e de greu.”)

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *