Skip to content

7 Comentarii

  1. Ioan
    martie 24, 2010 @ 9:45 am

    „A fi infometat – a merge pana la limita acelei conditii umane care depinde in intregime de hrana, si fiind infometat, sa descoperi ca aceasta nu reprezinta intregul adevar referitor la om, ca foamea insasi este intai de toate o stare spirituala si ca este in ultima sa realitate foamea dupa Dumnezeu.”(Alexander Schmemann)
    Titlul articolului nu intra putin in contradictie cu cele de mai sus?
    sau cu ce a scris Nichifor Crainic : „De Tine mi-e foame, de Tine mi-e sete….” ?
    Daca ne potolim foamea cu mancare sau cu cele materiale, este pentru ca nu stim de fapt ce ne lipseste cu adevarat, nu stim unde sa cautam, nu stim sa cautam;
    Ne lipseste Dumnezeu, pe Care Il gasim in Biserica noastra Ortodoxa, si nu trebuie decat sa ne tinem de Biserica pana Il gasim, chiar daca asta va dura destul timp, ca nu se lasa descoperit dintro data, si-a doua zi sa te lepezi; sa nu fie !
    RABDARE ! RABDARE! RABDARE ! (Parintele Cleopa)

    Reply

  2. Livia.
    martie 24, 2010 @ 10:01 am

    Profund articol! Foarte bun!O intrebare: Alexander Schmemann, cine este?

    Reply

  3. admin
    martie 24, 2010 @ 10:44 am

    Multumim pentru observatie Ioan. Titlul initial este poate fi confuz daca nu este explicat. Dar l-am conceput asa din rationamentul ca omul, dupa caderea in pacat, este dependent de materie, este cazut sub incidenta ei. Ori tocmai aceasta cadere si dependenta de materie, care oricat de mult am satisface-o, tot nu ne potoleste setea interioara de mai mult. Iar acest mai mult il cere sufletul infometat din noi, pe care nu il putem satura cu materia ci doar Dumnezeu il poate satura si odihni deplin.

    Reply

  4. diana
    martie 24, 2010 @ 2:53 pm

    Frumos articol.As vrea sa stiu va rog frumos ce manastire este in imagine, unde se afla, daca puteti da mai multe detalii, v-as fi foarte recunoscatoare.
    Multumesc.

    Reply

  5. andreea
    martie 24, 2010 @ 10:00 pm

    uneori vine foamea de-ti vine sa rozi si lemnele..;-))

    Reply

  6. Lucia
    martie 25, 2010 @ 8:40 pm

    Auzisem că Pr. Alexander Schmemann este foarte mult citit şi citat la ora actuală. Acest articol m-a convins nu doar de valoarea acestui teolog ortodox rus contemporan, emigrat în Apus, ci şi de valoarea spirituală a postului: cu ajutorul harului divin – omul poate, în limitele umanităţii sale, să-şi depăşească dependenţa de hrana materială, conştientizând că Cel Care dă esenţa vieţii din hrană, este chiar Dăruitorul hranei.

    PS – Din păcate din ce în ce mai mult hrana de azi e fabricată de alţi „dumnezei”, devenind – la rându-i – un alt „dumnezeu”…

    Reply

  7. Galadriel
    martie 25, 2010 @ 9:52 pm

    Andreea uneori vine vremea cand cel drag iti aminteste caa trecut o zi de cand nu ai mai mancat si tu mananci doar fiindca ti se spune si ca asa fac cei din jur…dar simti mancareaca pe ceva auxiliar..;-) asak depinde de trairea ta…care oricumnu o puteam avea permanent…de asta ajungem sa roadem si lemnele…poate ca asta ne aratcat deslabi suntem fata de starea sfiintilor, care sa nu ne rusinam sa o spunem, sfintii sunt telul, idealul – cum se zice – al crestinilor

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *