Skip to content

18 Comentarii

  1. Paula
    septembrie 11, 2009 @ 11:27 pm

    da..asa e…desi citeam si eu horoscopul…dar niciodata nu am crezut in el…e o totala vrajeala pe fata..cand totul e sa crezi in Cel de Sus si sa te rogi zilnic sa apuci si ziua urmatoare…ca practic in tara asta noi romanii am ajuns sa traim de pe o zi pe alta…
    horoscopul e doar o amagire a sufletului…credinta in Dumnezeu este totul!!

    Reply

  2. Viorel
    septembrie 12, 2009 @ 2:16 am

    Iata un loc unde nu mi-am dat cu parerea inca, si nu ma rabd sa nu o fac! Pe langa astrologie, horoscopul e un stift! Afirm asta in „cunostinta de cauza”. Da! Inainte de a gasi pe Dumnezeu ma apucasem sa „studiez” astrologia. Cu tabele de efemeride, faceam astrograme, in servieta mea aveam permanent doua trei carti de astrologie. Chipurile era o cale de a cunoaste lumea, oamenii cu destinele lor(mai ales al femeilor). Pai cum sa nu fie interesant si incitant cand vedeam ca oamenii din jur se comporta exact cum scrie in propria zodie? Incepusem sa merg la Biserica dar tot o tineam cu ale mele. Prin 1996 am mers la Sfanta Manastire Sihastria si m-am contrazis cu ucenicul parintelui Cleopa pe tema zodiilor! Cum sa zica el ca astrologia e invatatura draceasca, mincinoasa cand toate se „potrivesc” atat de bine! Incetul cu incetul, prin darul lui Dumnezeu am lasat-o mai moale cu „stiinta” asta. Cu toate acestea o nedumerire m-a urmarit ani de-a randul. Cum se face ca intre cararteristicile de comportament ale oamenilor si ceea ce scrie in zodiile respective este atata asemanare? Bunul Dumnezeu a randuit sa-mi cada in mana una din cartile Parintelui Cleopa in care acesta explica ceea ce pe mine ma intriga. Lucrurile stau foarte simplu. Stiind ca pe om nu-l poate convinge ca nu exista Dumnezeu, cel spurcat, a gasit un viclesug: anume sa pacaleasca pe cat mai multi cu putinta facandu-i sa se inchine zidirii si nu Ziditorului, adica planetelor, astrilor(pietre moarte si atat). Numai ca el le spune oamenilor ca de fapt acestea determina viata pe pamant prin miscarea lor, caci au „sulflet” si anumite puteri divine. Mai mult cei nascuti sub o anumita zodie se comporta intr-un fel aparte. Si vezi in viata de zi cu zi ca lucrurile chiar asa stau. Care-i explicatia? Una simpla! Tot intemeietorul astrologiei, ispititorul de serviciu, ispiteste pe fiecare in mod diferit, functie de zodia in care e nascut. Azi asa, maine asa, poimaine tot asa, pana la urma omul(care habar nu are pe ce lume traieste) ajunge sa se comporte automat dupa cum scrie in zodia sub care s-a nascut. Ba chiar si in cadrul fiecarei zodii sunt diferente mari functie de ora nasterii si „configuratia astrala a momentului”. Asa cum fierul cand batut la forja intr-o matrita, ia forma matritei, la fel se intampla si cu omul(e vorba de cei care dorm in bocanci si nu le pasa de Dumnezeu, de propria mantuire). In plus patimile sunt catalogate drept virtuti in trasaturile caracteristice fiecarei zodii( de ex. cel nascut in fecioara e „spirit justitiar” nu judecator cu nevrednicie). Iata deci fratilor inca una din cursele vrajmasului, in care sunt prinsi foarte multi oameni! Si daca ne gandim ca in afara de asta, mai sunt milioane de alte curse? Cine le va putea ocoli pe toate? Doar Smerenia! Fie ca Domnul si Dumnezeul nostru Iisus Hritos si Preacurata lui Maica sa na apere pe noi pe toti! Amin!

    Reply

  3. basilikos
    septembrie 12, 2009 @ 3:11 pm

    totusi de ce apar semnele zodiacale in sinaxarul din ceaslov?…intreb pt a putea da un raspuns pertinent si altora care nu pot crede fara argumente

    Reply

  4. Viorel
    septembrie 12, 2009 @ 5:20 pm

    @basilikos Nu am pretentia ca le stiu pe toate dar un lucru stiu sigur: semnele zodiacale nu sunt o creatie a celui rau. Ele sunt folosite si in astronomie. Dar ca si in alte cazuri, pentru a face demna de crezare lucrarea sa, inselatorul se foloseste de anumite insemne, sau notiuni ale invataturii crestine, pe care „altoieste”, invataturile lui viclene. Au nu ati vazut in zilele noastre fel de fel de indivizi cu puteri „paranormale” carora li se lipesc de maini si de corp fel de fel de obiecte cum ar fi icoane, cruci dar si pachete de tigari, linguri si care-si mai fac si cruce? Bioterapeuti care te indeamna sa mergi mai intai sa te spovedesti?

    Reply

  5. D
    septembrie 12, 2009 @ 6:17 pm

    @Viorel – multam de explicatii. E un raspuns la care nu ma gandisem, acesta cu ispitirea fiecaruia conform „trasaturilor” propriei zodii.

    @basilikos – intrebarea asta am pus-o si eu la M.Crasna, vazand semnele zodiacale pictate intr-un pridvor. Si acelasi raspuns l-am primit de la un parinte: sa nu confundam creatia lui Dumnezeu cu „insusirile” semnelor zodiacale si influenta pe care ele ar avea-o chipurile asupra oamenilor.
    Pana la urma si in vechime oamenii se inchinau soarelui,lunii,fulgerului,focului. Si doar nu erau ele saracele vinovate pt. asta.

    Reply

  6. Viorel
    septembrie 13, 2009 @ 2:28 pm

    @basilikos
    Si inca ceva. Oamenii studiaza miscarea aparenta a astrelor pe bolta cereasca din cele mai vechi timpuri. Initial aceasta era o parte a astrologiei. Pe masura ce cunostintele au evoluat(matematica, fizica) din astrologie s-a desprins astronomia, astrologia ramanand cu turpitudinile ei.

    Reply

  7. Saurian
    aprilie 20, 2010 @ 7:11 am

    Iar în concluzie care e faza cu semnele zodiacale în Ceaslov şi în pridvorul bisericii? De ce apar acolo? Ce simbolizează? Şi vreau să întreb altceva: cum se explică că descrierea personalităţii la respectivele zodii deseori se potriveşte foarte bine. Şi nu e vorba că singur te-ai făcut să semeni cu zodia ta. Că de exemplu eu când am citit prima oară despre cum sunt cei născuţi în zodia Rac eram destul de mare încât să văd cum sunt şi am observat că mi se aplică foarte tare. Şi mai era un joculeţ budist cred care după ce l-am făcut iarăşi am găsit nişte lucruri despre mine ce mi se potriveau de minune. Nu e posibil ca naşterea într-o anumită zodie să îţi influenţeze structura ta psihică? Pentru că până la urmă mulţi factori te influenţează: mediul, părinţii etc. Până la urmă noi nu ştim cât ne influenţează acest Univers mai ales dacă noi suntem centrul creaţiei. Spuneau şi unii Părinţi contemporani că toate cataclismele sunt din cauza păcătoşeniei noastre. Sfinţenia vieţii noastre ţine lumea asta într-un echilibru şi cu cât ne distrugem mai tare cu atât şi Universul suferă de pe urma noastră. Vă rog să nu vă grăbiţi să mă atacaţi că aş propovădui ceva erezii ci am făcut nişte observaţii. Adică mă gândesc şi la păr. Arsenie Boca că dacă ai fi spus înainte că sufletul tău moşteneşte sufletul înaintaşilor aşa cum în genetică trupul tău moşteneşte trupul înaintaşilor mulţi ar spune că zici nişte prostii.

    Reply

  8. admin
    aprilie 20, 2010 @ 8:32 am

    Saurian, pentru problemele ridicate de tine vom pregati un raspuns.
    Cat despre ultima parte, cum ca par. Arsenie Boca ar fi spus ca sufletul omului mosteneste (din) sufletul inaintasilor lui, cred ca faci o confuzie.
    Sufletul omului nu mosteneste nimic direct din sufletul vreunui inaintas. Omul poate mosteni doar predispozitii, impregnate in trup ale inaintasilor nostri, iar asta este cu totul altceva.
    Ex: betia are suport ereditar, desfranarea mai ales in timpul sarcinii.
    Deci acestea se pot mosteni doar ca predispozitii si inclinatii ale trupului, nu ale sufletului.

    Reply

  9. Saurian
    aprilie 20, 2010 @ 9:23 am

    Aici tind să nu fiu de acord cu tine admin. Să îţi spun din ce cauză. Spunea păr. Rafail Noica undeva că există o Tradiţie în Sf. Munte Athos ce spune că odată mântuit cineva se bucură de asta înaintaşii până la al 12-lea neam iar unii se pot chiar mântui din chestia asta. Iar în sensul acesta eu înţeleg păcatul ca o boală ce putem ori să ne-o facem noi înşine, ori să o moştenim de la înaintaşi. Iar în momentul în care ne-am mântuit Hristos ne-a vindecat boala iar acest tratament, aceşti anticorpi ajută şi la înaintaşi. Că dacă luăm doar trupeşte atunci cum spune păr. Arsenie Boca şi alţi Părinţi că putem moşteni de la părinţii noştri rugăciunea, postul etc. Poţi spune că se imprimă genetic actul rugăciunii? Moştenirea pe care a avut-o Maica Domnului încât de la naştere se vedea sfinţenia sau moştenirea Sf. Nicolae sau multe alte cazuri de unde vin? De la o moştenire genetică? Dar dincolo de discuţia asta mă tot întreb dacă nu şi anumite lucruri păgâneşti nu au o origine adamică care cu trecerea timpului s-a umplut de greşeli.

    Reply

  10. admin
    aprilie 20, 2010 @ 9:32 am

    Saurian, exemplul dat cu par. Rafail Noica, nu are nicio legatura cu ce discutam.
    Noi vorbim de predispozitie, nu de o mostenire directa. Altfel, daca am mosteni pacatele parintilor nostri, inseamna ca nu ne facem vinovati pentru faptele noastre rele pe care le-au facut si ei.
    Daca ar fi asa cum spui tu, un om ce a comis o crima inseamna ca nu se face vinovat de acel pacat, pentru ca a mostenit pacatul de la tatal sau care a fost criminal in serie (exemplu ipotetic).
    La fel sta treaba cu virtutile: daca am mostenit o virtute si o exercitam, inseamna ca nu este meritul nostru ca o manifestam, deci nici fapta buna nu putem spune ca am facut-o din libera vointa, ci datorita unor circumstante in care ne-am nascut.
    Deci nu mostenim nici virtuti, si nici pacate de la inaintasi, ci doar predispozitii spre ele.

    Reply

  11. Saurian
    aprilie 20, 2010 @ 9:37 am

    Predispoziţii spun şi eu. Recunosc că nu ştiu să mă exprim foarte exact. Dar aceste predispoziţii sunt toate trupeşti? Predispoziţia pentru rugăciune e trupească sau sufletească? În fine, mai bine închei subiectul acesta că mă bag undeva unde neavând cunoştinţe necesare s-ar putea să spun şi unele aberaţii teologice.

    Reply

  12. Anesti
    aprilie 20, 2010 @ 9:59 am

    apoi sa nu despartim sufletul de trup ca ma supar :-)) |-)
    desigur ca rugaciunea si toate celelalte predispozitii apartin persoanei in totalitatea ei, intocmaipt faptul ca trupul capata prin trupul mamei trasaturi, predispozitii , acestea se impregneaza in sufletul pruncului ca „firesti” persoanei sale, intrucat omul subzista, exista ca persoana=trup-suflet, iar o enorma diferenta, sa zicem lupta dintre trup si suflet ar duce la dezintegrarea omului, asta daca nu ar fi omul o creatie personala si special directa a Mainilor lui Dumnezeu, Fiul si Duhul, prin care legatura trup-suflet este sudata de legatura, corespondenta simturi-simtiri, care sunt complementar reciproce si se implica unele pe altele!
    Sa luam aminte, „divide et impera”, este o calede a stapani imparatii lumesti, nu imparatia cerurilor, dar pentru noi poate fi luat ca un princip[iu de pornire, in idei in cocepte pana ce gandirea noastra liniara va deveni elicoidala, in spirala!
    Iertati si Bucurie va doresc!

    Reply

  13. admin
    aprilie 20, 2010 @ 10:05 am

    Multumim pentru precizari Anesti.

    Reply

  14. Anesti
    aprilie 20, 2010 @ 10:30 am

    Apoi Sfantul Ioan damaschin in „Dogmatica” mai tine unele „prelegeri” pentru cei interesati cu de -amanuntul si sincer despre planete, casa-planetelor, etc…ideea de baza este:
    semnele din ceaslov dragii mei sunt folosite in mare asura pt agricultura, pentru semnele vremii, ploi, soare, seceta, si va rog sa verificati pe „propria piele” la tara, la bunici si o sa primiti lamuriri nu de la mari teologi ci de la insasi cei care si langa care am copilarit multi dintre noi.
    Eu am sa redau, sa scriu un mic pasaj, consider eu mai edificator din „Dogmatica”, Cartea a 2-a, Cap. VI, pag. 66:
    „Noi spunem ca stelele nu sunt cauza celor care se intampla, nici a producerii celor care se fac, nici a distrugerii celor care se pier, ci, mai degraba, SEMNE ALE PLOILOR SI ALE SCHIMBARII AERULUI. Poate ca ar spune cineva ca stelele, daca nu sunt cauzele razboielor, sunt totusi semnele lor. Calitatea aerului insa, care rezulta din pricina soarelui, lunii si a stelelor, da nastere intr-un fel sau altul la diferite temperamente, stari sufletesti si dispozitii. Dar starile sufletsti fac parte din actele care sunt in puterea noastra, caci atunci cand se schimba (strarile, n.red.), sunt stapanite si sunt conduse de ratiune „, am incheiat citatul
    P.S. Si pentru cei iscoditori sau doar curiosi din fire continua si cu steaua aratata magilor in timpul nasterii Mantuitorului:”In timpul nasterii trupesti, iubitoare de oameni si mantuitoare a Domnului, care pentru noi s-a facut (nasterea, n.red.), s-a aratat magilor o stea, care nu era dintre stelele care s-au facut la inceput. Si lucrul acesta este evident din aceea ca steaua mergea cand de la rasarit la apus, cand de la miaza-noapte la miazazi, cand se ascundea, cand aparea. Iar aceasat nu este in randuiala si natura stelelor” pag. 67
    Se stie ca Damascul se ocupa si cu astrologia ffiind unul din cele mai mari orase arabe din Siria, iar Sfantul a avut documentatii pe masura despre „comportamentul” iesit din comun al stelei minunate consemnata de astrologi…
    Bucurie in inimi si Pace in suflet va doresc, daruri ale Invierii Domnului!

    Reply

  15. Saurian
    aprilie 20, 2010 @ 11:43 am

    Aneşti, dacă „Calitatea aerului insa, care rezulta din pricina soarelui, lunii si a stelelor, da nastere intr-un fel sau altul la diferite temperamente, stari sufletesti si dispozitii. Dar starile sufletsti fac parte din actele care sunt in puterea noastra, caci atunci cand se schimba (strarile, n.red.), sunt stapanite si sunt conduse de ratiune” se poate aplica pentru cei născuţi în anumite zodii ( stările sufleteşti ce pot fi controlate de raţiune au anumite predispoziţii după perioada în care s-au născut respectivele persoane ) greşesc în felul acesta de a vedea lucrurile? DAcă da, te rog argumente din Sfinţii Părinţi. 🙂

    Reply

  16. Anesti
    aprilie 20, 2010 @ 12:20 pm

    Da sa traiti..am inteles!
    Apoi prietene..sa nu fie cu suparare dar tu te-ai int6rebat daca citesti la fel de mult cat scrii si petreci pe acest site?
    caci daca nu te-ai intrebat ma tem ca imi ceri sa fac ceea ce tie insuti nu iti ceri…
    Fratele meu..uite…m-am oprit din citit…sa nu zici ca sunt rautacios…nu ca nu as fi :-))
    COnsider ca desigru toate mai mult sau mai putin au influenta asupra noastra desigur atat cat si noi le permite..
    daca prin ratiune noi primim cele ce ni se tot bombardeaza prin vaz, prin citit in…horoscop sau mai stiu eu ce practici…ghicitori-speculanti-fini psihologi de travaliu…asa…daca prin toate aceste „sfaturi” creierul nostru este bombardat cu informatii auto-generatoare…adica daca scrie undeva o secretara band cafeaua un horoscop ca eu iti scriu acest comentariu cu 3333 de caractere in 248 de scunde scarpinandu-ma in nas de 23 de ori si sughitand de 4 ori, gandindu-ma la tine doar de 78 de ori…nu situdaca osa fac fac exact asa ceva…de asta „nu se risca” nimeni sa dea detalii motivand ca ar fi endrept pentru altii sa se axeze cineva doar pe o singuar persoana si sa neglijeze pe mien , tine etc..
    uiteca nu voi argumenta din Sf Parinti..pentru a cauta si tu…iaca sac :-))
    Insa imi voi exprima sincer punctul de vedere…
    mai frate..creierul, mintea noastra cam functioneaza, si bine as fi sa fie asa tot timpul prin ratiune, ori daca horoscopul imi spune mie ce sa fac…sau ce o sa fac…ratiunea mea…acuma pe cine sa creada…va pastra in subconstient macar acele informatii „profetice”, acele pseudo-predestinari…si daca din coincidenta unele actiuni, evenimente se vor intampla…atunci eu voi lua ca precedent din memorie, cu ratiunea ca adevarate informatiile horoscopului…si ma trezesc mirandu-ma…si Doamne cati nu ne-am mirat sa aflam ca nu ne cunsoasteam deloc…sa imi dau seama ca un horoscop stie ma multe decat mine…despre mine…si eu sa apuc sa ii dau credibiliatte si sa incep sa imi devina viciu…mineat mea se indragosteste de ce crede ea ca sunt eu…doar prin patimi…prin dorinta de a sti eu totul inainte sa se intample…o dorinta poate luciferica de auto-guvernare…in care sa vezi Doamne fereste sa nu patesc ceva de pe urma prostioarelor facute…si sa fiu tot timpul „la curent” cu ce mi se poate intampla…sa imi creasca inima de …falsa bucurie(mandrie) ca aflu ca voi fi fericit…sau sa ma umplu de griji si framantari inutile daca citescca voi avea cine stie ce necazuri…si culmea…daca nu se va intampla asa patesc ceva…sa dau lauda lui Dumnezeu…ca pentru marile mele rugaciuni…dinainte de vreme si minunate ca am stiut sa ma pazesc de proorocia horocopului…si uite asa sa mai adun subtil in mine doze de mandrie…ca sa vezi cine sunt eu ca am scapat si de data asta de ceea ce era rau in horoscop./..si sa imi creasca …ce nu stiu..:-)) ca am pacalit destinul implacabil…si am beneficiat doar de bucurii si poate mult mai multe decat imi daruia modestul horoscop…
    sau daca mi se vor intampla lucruri rele…poate mai rele decat in horoscop sa imi tulbur mineta cu intunecarea ei si sa cred k asta imi era sris,..si ca eu de fapt nu am nicio vina pt ca asa imi era scris..si uite asa scap de responsabilitate…de asumarea raspunderii…ce sa imi mai trebuiasca mie duhovnic..sau ce sa mai cred k am gresit eu cu ceva….ca doar ce vina am eu ca Dumneazeu a lasat diavolul sa imi faca mie rau si eu sunt mic si neajutorat…
    si uite asa fratii mei…ajungem intr-o tornada…intr-un vartej de unde fereasca Dumnezeu sa adancim si sa tot visam….
    Si toate acestea se vor intampla si din „cauza” presiunii atmosferice, datorate umiditatii, calitatii aerului…care ne poate face intradevar prin sangele care poate provoca usoare tulburari fiziologice…poate naste putine variatii de comportament sau efectiv stari de anxietate de indispozitie sau dimpotriva bine-dispozitie…si toate acestea sunt ochelarii cu care vom recepta evenimentele din decursul zilei…daca suntem binedispusi…cu sguranta fiind optimisti vom vedea si un rau cu alti ochi..daca suntem indispusi…fiti siguri ca vom dramatiza si vom vedea intr-o simpla coincidenta, accident…cea mai mare orgier a tuturor vremii care culmea…a fost sa fie „daruita de Dumnezeu” tocmai noua …celor nevinovati cu nimic..
    Ori mie Biserica imi spune sa le privim pe toate bune foarte…si stim ca atunc cand suntem indispusi datorita schimbarii de temperament, daca o alta persoana apropiata ne incurajeaza, ne binedispune cu bun gust stim ca trecem prin incercari mai usor…de aceea sa lasam noi profetiile unora ca avem destule preocupari de a face bine si de a bucura inimile tutoror..
    Credeti ca oamenii care sunt mai mereu binedispusi, vioi, bucurosi de viata…se vor intrista, dezamagi la comanda fiindca asa scrie undeva?
    Noi sa fim si noi serpi ai intelepciunii celei duhovnicesti si sa nu ne lasam impovarati si angreunati in tactici psihologice de masa, ..pai este usor pentru serviciile secrete sa impuna intr-o saptamana un horoscop plin de necazuri cand stiu ca Guvernul va da 10 legi biruitoare pentru populatie…is oamenii sa nu sa ravrateasca..spunand ca este implacabiliatea destinului….hai sa fim realisti…horocopul nu il scrie Dumnezue si nici Sfantul Ioan Gura de Aur si nici Maica Domnului care sunt sigur ca le pasa de mine si de toti si ne iubesc si intotdeauna ne incurajeaza …ei nu ne pun raul in fata ci ne arata bucuriile si necazurile nu ca un sadism…ci ca o incercare lamuritoare in anumite evolutii spirituale, ale vietii noastre spirituale…
    Ia sa mai citim noi mai mult „Horoscopul” Evangheliei lui Hristos, a Apostolilor Sai…sa vdem ce multe bucurii ne daruiste deja…si multe din ele le avem si ne bucuram tot timpul decats a pierdem vremea cu barbologii..
    pai mai fratilor de ce nu suntem placut uimiti si nu facem atata „tam-tam” si de intelepciunea Evangheliilor si a Bibliei si a scrierilor duhovnicesti sa ne miram cum de fiecare data daca facem ce scrie acolo sau ni se intampla ce scrie in ele cu duh de viata…ne bucuram inimile…dar uitam sa mai dam slava lui Dumnezeu…ori pentru horoscopul „de toate zilele” dam atata slava si atata importanta incat ajung sa il idolatrizez…
    Nu stiu in ce masura am atins ceea ce trbuie in realitate subliniat si pus punctul franj pe i fara menajamente si fara sa ne ascundem dupa degete…dar eu zic ca dc avem sinceritate si un minim simt critic cu noi insine putem SA LUAM AMINTE!
    BUCURIE!

    Reply

  17. Saurian
    aprilie 20, 2010 @ 12:35 pm

    Aneşti, reciteşte întrebarea că ai postat foarte, foarte departe de ce am spus eu. Şi ai făcut şi morală pentru ceva ce ţi-ai imaginat că am gândit.

    Reply

  18. Anesti
    aprilie 20, 2010 @ 12:53 pm

    Frate eu sincer iti multumesc pentru timpul care il rupi din viata ta pentru a-mi raspunde la mesaje, si am o singura rugaminte…macar atata..scrie-mi te rog pseudonimul corect: ANESTI
    multumesc pentru intelegere si nu uita, daca ai privirea mintii cu pace si inima cu bucurie toate sunt bune foarte si de folos si din orice poti avea bucurii duhovnicesti cu care sa iti hranesti sufletul!
    Repet: „Insa imi voi exprima sincer punctul de vedere…”…asat am facut…mai mult nicidecum nu indarznesc sa imi arog…eu nu sunt si nu ma consider un luminator de suflete si nici nu voi avea cum, pentru ca rostul meu nu este sa fac si sa fiu ceea ce spun sau cer sau roaga fiecare…asa….ce am ajunge fiecare?
    Bucurie!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *