Cuprins

Învierea Domnului în temnițele comuniste

Despre prăznuirea Învierii Domnului cu Nicolae Purcărea

Pentru noi, creştinii din închisoare, Patimile şi Învierea erau momentul sublim al trăirii noastre, depăşindu-ne şi pe noi ca oameni. Ne încadram în tradiţiile creştine pe care neamul nostru le trăia în Săptămâna Patimilor şi de Înviere, cu singura deosebire că noi nu aveam bucuria materială.

citește mai departe

Sfintele Paşti cu Virgil Maxim - Aiud, anul 1945

Profitând de atitudinea indecisă a directorului, am obţinut permisiunea să sărbătorim Sfintele Paşti cu slujba religioasă în curtea închisorii, la Troiţa Nicadorilor, la care să ia parte toţi deţinuţii, şi cei de drept comun. Doar criminalilor de război nu li s-a permis să iasă în curte.

citește mai departe

Noaptea Învierii din închisoarea Pitești, anul 1949

Şi iată noaptea de Înviere. Odată cu bătaia clopotelor care răzbea până la noi, au început să apară lumânări aprinse în stradă, dincolo de casele lipite de zidul închisorii. Acest decor, care pentru noi luase proporţii cosmice, avea însă şi semnificaţia mesajului spiritual al acelor care nu ne uitaseră şi care acum doreau să ştim că sunt împreună cu noi sufleteşte.

citește mai departe

Sărbătorirea Paştilor în celula 18 din închisoarea Pitești, anul 1949

Se apropiau Sfintele Pasti, pe la sfârsitul lui aprilie. Iar noi ne pregăteam să sărbătorim primul Paste în închisoare. Camarazii arestati de pe timpul lui Antonescu memoraseră un repertoriu bogat din poeziile lui Radu Gyr. Ne-am pus să le învătăm pe de rost.

citește mai departe

Noaptea Învierii la Jilava, anul 1950

Tensiunea nervoasă creştea în cameră, ca în toată închisoarea. Zilnic, în special noaptea, percheziţii inopinante, bătăi cu pumnii sub fălci, schingiuiri sau călcări în picioare, pentru o talpă de bocanc scrisă sau că nu ai stat drepţi în faţa miliţianului. Programul de timorare era bine gândit pentru prăbuşirea morală şi lichidarea fizică a cât mai mulţi dintre noi.

citește mai departe

Săptămâna Patimilor - Închisoarea Piteşti, Camera 3 Subsol, anul 1951

Paștile din 1951... Eram siguri că, după vizita lui Ţurcanu, Zaharia va veni cu o nouă metodă de tortură. După masa de seară, Zaharia s-a întors ca un taur înfuriat şi şi-a debitat repertoriul lui muzical.

citește mai departe

Paștile la Baia Sprie din memoriile Părintelui Aurel Sandru, anul 1951

In zilele acelea, printre numerosii prizonieri de constiinta din lagarul de exterminare de la Baia Sprie, se numara si preotul aradean Teodor Bej care, posedand o memorie de exceptie, cunostea pe de rost tot tipicul religios pascal.

citește mai departe

Noaptea Învierii la Colonia Peninsula cu Părintele Dimitrie Bejan, anul 1952

În noaptea Învierii, la miez de noapte, când clopotele din "Valea Neagră" sună pentru Învierea Mântuitorului, ni se face o amănunţită percheziţie de către ostaşi. Sub supravegherea comandantului din colonie, a politicului Vasile Blănaru, pontatorul brigăzii, ne ţine de faţă cu aceştia, predica zilei:

citește mai departe

Învierea Domnului cu părintele Liviu Brânzaș, 19 aprilie 1952

În singurătatea de la celula 7, începe o nouă epocă de efervescenţă sufletească. Acum totul începe să fie foarte clar. Parcă mi s-a ridicat un văl de pe creier. Percep frumuseţea Creştinismului cu toată intensitatea. Simt un impuls masiv de a mă dărui slujirii lui Hristos.

citește mai departe

Săptămâna Patimilor la minele Cavnic împreună cu Liviu Brânzaș, anul 1953

Săptămâna Patimilor are în închisoare un alt ecou decât în libertate. Acolo unde nu este suferinţă, lumea este copleşită de pregătirile materiale pentru praznic. Aici, în împărăţia durerii, totul se concentrează pe trăirea semnificaţiei religioase.

citește mai departe

Noaptea Învierii în catacombele minei Cavnic, anul 1953

Noaptea Învierii! Ne risipim pe galerii, la locurile de muncă, dar aproape nimeni nu lucrează. Venirea lui Eisenhower la putere în America ne dă curajul de a ne manifesta mai liber. Numai cei timoraţi încearcă să-şi realizeze norma.

citește mai departe

Sfintele Paști în inima pământului - mina Baia Sprie, anul 1954

Se apropiau Sfintele Pasti, Învierea Domnului nostru IisusHristos. Cugetam la acest mare si sfânt praznic. În iconomia mântuirii, Domnul a rânduit să-i premeargă Patima, chinurile, jertfa cea izbăvitoare Învierii. Trebuia si noi să trecem prin focul suferintei ca să ne curătim si apoi să asteptăm Învierea.

citește mai departe

Sfintele Paști în catacombele minei Baia Sprie, anul 1954 - mărturisirea părintelui Justin Pârvu

În 1954, noi am sărbătorit învierea lui Hristos la 800 metri sub pământ într-o mină de plumb. Personal am fost unul din cei care făceau curse cu acele vagoane joase pe care le foloseau în mină să care minereu; aşa că slujba mea era în principal să merg mult. Mulţi dintre noi munceam împreună.

citește mai departe

Învierea sărbătorită în lanţuri, anul 1956

La proces, la ultimul cuvânt, am acuzat regimul că nu respectă drepturile omului. Mi s'a dat pe loc pedeap­sa maximă: zece ani. Avocatul angajat de familie a făcut recurs şi s'au mai redus patru ani.

citește mai departe

Învierea Domnului cu părintele Gheorghe Calciu - Închisoarea Aiud, anul 1980

...Mă întorc acum la întâmplarea mea de Paşti. Mă pregăteam pentru sărbătoare. Îmi purificam sufletul pe cât puteam, eram surd la insulte, insensibil la lovituri, blindat împotriva foamei, încălzit de o rugăciune interioară.

citește mai departe

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Theologica Euharistia continua Exista distractie si fara alcool

Sexualitate

Cum se face dragoste

4128352-mdAstăzi dimineaţă când m-am uitat pe blog am văzut că cineva ajunsese pe pagina noastră căutând următoarele cuvinte: "cum se face dragoste".

M-am amuzat şi mi-am adus aminte cum cineva a ajuns pe pagina Părintelui Dorin şi a căutat "mihaela rădulescu goală". Acum sincer nu cred că e de râs, pentru că eu sunt sigur că cel care a căutat "cum se face dragoste" sigur este un copil, nici măcar un adolescent, pentru că adolescenţii (cei peste 15 ani) au acces la foarte multe lucruri în ziua de azi şi sigur au văzut imagini care să le fi satisfăcut curiozitatea. E o gândire de copil să cauţi "cum se face dragoste" în loc să cauţi direct imagini şi filme, sau poate cel cu pricina a vrut să caute detalii tehnici şi senzualităţi.

Totuşi vă pot spune câte ceva despre cum se face dragoste.

Părintele nostru duhovnic ne spunea că trebuie să fii pregătit să faci dragoste ca şi cum ai fi pregătit de rugăciune: trebuie să fii treaz (nebăut), liniştit, împăcat cu soţia, bucuros şi fără gânduri rele şi fără să fii îmbuibat de mâncare multă. Căci stările pe care le au soţii în timp ce fac dragoste se transmit prin hormoni posibilului embrion care poate să apară. Părintele Arsenie Boca vorbeşte excepţional într-o carte a sa ("Tinerii, familia şi copiii născuţi în lanţuri") despre influenţa negativă puternică a alcoolului asupra sămânţei bărbatului şi mai apoi asupra copilului care apare în burta soţiei.

Vă pot spune că plăcerea relaţiei intime dintre un bărbat şi o femeie este dată mereu de Dumnezeu, deci nu este ceva aşa de la sine înţeles, nu este o plăcere care trebuie să existe dacă urmezi nişte paşi, ci o primeşti de la Dumnezeu. Tocmai de aceea nu stă în puterea soţilor de a se bucura şi a de simţi plăcere unul cu altul în timpul relaţiilor intime, ci şi bucuria şi plăcerea sunt de la Dumnezeu. Dar de fiecare dată când ai relaţii intime e altfel, câteodată mai frumos, câteodată mai puţin frumos. Chiar dacă soţii au reţinut câţiva paşi de a se bucura împreună în sânul relaţiilor intime, totuşi repetându-i vor vedea că nu obţin aceleaşi rezultate.

Aşa se face că a avea relaţii intime duminca, în zilele de sărbătoare sau în timpul postului, este de multe ori un eşec şi o pierdere de vreme şi se termină mereu cu mustrări de conştiinţă, cu sentimente de vinovăţie şi cu părere de rău.

Plăcerea şi bucuria relaţiei intime este dată de Dumnezeu soţilor pentru a-i apropia mai mult unul de altul. Astfel că soţul va asocia bucuria de a face dragoste şi cu persoana soţiei şi pentru asta o va iubi mai mult, la fel şi soţia. Dar veţi spune că e un egoism să-ţi iubeşti soţul sau soţia pentru că-ţi oferă plăcere. Da, este un egoism dar tocmai aici e marea taină a căsătoriei.

 

Deşi unul din soţi căută la celălalt plăcere totuşi are mereu în conştiinţă că din plăcerea aceasta comună poate apărea o fiinţă dragă, un copil extraordinar. Şi astfel presupusul act de egoism este trasformat de Dumnezeu într-un mare act de responsabilitate din partea soţilor, acela de a da naştere şi de a creşte un copil.

Astfel soţii care se feresc de responsabilitatea de a putea avea copiii (protejându-se) se arată ca fiind egoişti unul cu altul dar şi faţă de Dumnezeu, căci Dumnezeu a lăsat plăcerea de a face dragoste tocmai pentru ca soţii să fie atraşi să facă copiii. Aşa fiind, cei egoişti, cei care caută doar plăcerea vor primi roadele acestei plăceri stricăcioase care se trasformă în păcat, şi păcatul este vrednic de pedeapsă.

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că Dumnezeu a lăsat relaţiile intime în primul rând pentru ca fiecare bărbat să-şi aibe femeia lui şi fiecare femeie să-şi aibe bărbatul ei, şi să nu caute în alte parte cu privirea şi cu pofta. Iar în al doilea rând pentru naşterea copiilor.

Vă pot spune din experienţă că bucuria de avea un copil e de mii de ori mai mare decât plăcerea relaţiilor intime. Nu se exclud una pe alta, ci se condiţionează. Dar când omul intervine în această condiţionare lasată în fire de Dumnezeu atunci suportă consecinţele.

Astfel soţii care se protejează o vreme, hotărând ei când să aibă un copil, află întristaţi că bebeluşul "nu vine la comandă", nu vine când hotărăsc ei ci tot când vrea Dumnezeu. Dar dacă soţii n-au vrut să aibe un copil când a vrut Dumnezeu (în timp ce se protejau), acum nici Dumnezeu nu mai vrea să le dea copil când vor ei (când nu se protejează).

Cum se face dragoste ? Eu cred că dragostea se face în familie, între un soţ şi soţia lui, cu binecuvântarea lui Dumnezeu şi cu gândul mereu bucuros că roadele dragostei din intimitatea lor pot fi câţiva copilaşi frumoşi.

Şi Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: "Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi; şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului, peste toate animalele, peste toate vietăţile ce se mişcă pe pământ şi peste tot pământul!"

(Balan Claudiu)

Share

Pentru a lăsa un comentariu trebuie să te înregistrezi.
Fă-ţi un Cont nou dacă e prima oară când vrei să laşi un comentariu.
Dacă ai deja un cont click aici pentru a intra pe pagina de log in.

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro