Skip to content

8 Comentarii

  1. Andrei Calin
    octombrie 1, 2014 @ 1:29 pm

    Au cel mai inalt standard de viata, o criminalitate extrem de scazuta, coruptie aproape de zero, factor al fericirii foarte mare, si o tara speldida. Pacat ca limba este asa intortochiata :))

    Ce bine le merge, nu?

    Reply

  2. shylark
    octombrie 2, 2014 @ 9:59 am

    Pentru informarea autoarei: construcţiile pot fi cubice, nu [i]cubale[/i], cum aţi scris, deoarece adjectivul [i]cubal[/i] nu există în limba română.

    Reply

  3. Boitos
    octombrie 2, 2014 @ 10:11 am

    Lasati, bine ca suntem noi crestini, ca la noi gasesti de toate: violenta, betii, droguri, avorturi, criminalitate, accidente,… .
    Si ne mai batem in piept ca mergem la Biserica, postim si suntem crestini.
    Cred ca mai mult cu numele decat cu fapta.

    ,, L-au înlocuit pe Dumnezeu cu bunăstarea și trăiesc astăzi în virtutea acestui exercițiu de amnezie sufletească și de încrâncenare în corectitudine civică. ”
    – si noi avem amnezie: mai ales la lucru si la fapte bune.
    – nu ar lipsi si la noi aceasta incrancenare : incepand de la a nu arunca pe jos resturile de mancare, de a-ti strange mizeria dupa tine cand mergi la picnic ( ca doar e a ta ), etc.

    ,,Un așa cult pentru sport și pentru sanatate ”
    -oamenii se respecta ei insisi.
    Noi nici macar nu ne respectam.
    Suntem printre primii la obezitate, deci sa fim seriosi nu o ducem rau, daca mancam si bem asa de mult si nu facem miscare deloc.

    Reply

  4. sharbinsk
    octombrie 2, 2014 @ 11:24 am

    Un articol bun, cu niște concluzii interesante, pornind de la concepția de viață ancestrală a locuitorilor.
    Totuși, țările Nordice sunt țări îmbătrânite, fără viitor din punct de vedere demografic.
    Bunăstarea lor se datorează și faptului că li s-a dat dreptul să-și exploateze singure petrolul și resursele naturale.
    Ei nu aruncă pe jos de frica amenzii, la noi poliția e decredibilizată și banalizată de aceea nu e funcțional un sistem care pedepsește cu amenda.
    Coeziunea lor socială e mult mai mică decât în România, acolo oamenii sunt foarte reci și reținuți.
    Au și ei alcoolicii și vicioșii lor, datorită vremii care este acolo.
    Cât despre obezitate, nordicii sunt în general mai corpolenți, au și ei obezii lor dat fiind faptul că și acolo se mânânca mult, prost, chimizat și modificat genetic în sere.
    De altfel ei nici n-ar putea avea agricultură la ce vreme e acolo.

    Cultul pentru sport prinde în țările în care sportul de performanță este bine plătit.
    Ca să faci sport de la cele mai mici vârste costă,echipamentul,antrenorii,deplasări, cantonamente, ori fără investiții din partea statului e greu.
    Nu mai spun că în România nu se pot face 3 ore de sport pe săptămână din cauză că statul nu deține suficiente săli și baze sportive.
    Iar în multe comune depopulate s-au construit săli de sport gigant…
    Apoi Ministerul Educației nu organizează suficiente competiții sportive care să-i stimuleze pe tineri să facă sport-spre deosebire de comunism unde toți făceau sport ca să se-ntreacă mai apoi în competiții.
    Cei care nu și-au format de mici deprinderi să facă sport e puțin probabil că vor investi bani din buzunar să meargă la sală sau să piardă timp alergând prin jurul blocului.

    Reply

  5. Boitos
    octombrie 2, 2014 @ 11:39 am

    Avem de toate dar nu stim sa traim normal , sa facem un echilibru intre trup si suflet.
    La noi coruptia e in plina dezvoltare si in plina ascensiune.

    ,,Cultul pentru sport prinde în țările în care sportul de performanță este bine plătit.”
    -sportul nu se face pt bani.
    -mai bine sta un tanar in bar sau la disco, sau zeci de ore in fata calculatorului sau a TV decat sa faca ceva miscare gratuita si buna pt sanatate.
    Sunt curioasa care dintre tineri mai face sport acasa sau prin preajma blocului sau pe ceva stadioane.Aproape nimeni.
    Au fost ani in care, in Politie, numai cine nu a vrut nu a intrat.
    Deci ne mai miram…nu avem de ce.

    Reply

    • Andrei Calin
      octombrie 2, 2014 @ 1:08 pm

      [quote name=”Simona”]
      Deci ne mai miram…nu avem de ce.[/quote]

      https://www.youtube.com/watch?v=2pkONCFQujw

      Poate daca am face toti ce se spune in acest video absolut incredibil, atunci am trai intr-o lume mult mai buna.

      Reply

  6. sharbinsk
    octombrie 2, 2014 @ 4:39 pm

    În România te pui de multe ori în primejdie dacă practici așa zisul sport gratis.
    Asta pt că în general terenurile de sport în aer liber sau parcurile care au zone pt fitness sunt frecventate de boschetari sau de persoane care au impresia că au drept de propietate pe acele terenuri și nu se sfiesc să recurgă la violență.

    Am auzit de multe cazuri de femei care au fost pălmuite peste fund și agresate verbal când făceau jogging.

    Chiar campioana noastră olimpică- Constantina Diță Tomescu, a fost stropită cu bere, de niște cocalari, în pădurea din Snagov, în timp ce se antrena.

    http://www.prosport.ro/alte-sporturi/atletism/sunt-socata-4431108

    Și atenție era în pădure nu în jungla urbană și este o campioană mondială.

    „-sportul nu se face pt bani”
    Pe oameni în general îi stimulează să facă sport- fie întrecerile sportive, fie premiile de acolo, fie ambele.
    Altfel, e demoralizant să alergi n kilometrii pe zi dacă nu ai măcar speranța că la capătul unor luni de antrenament, îți va folosi efortul într-o competiție.

    În cazurile actuale e mai motivant pt tineri să stea la pc, decât să facă sport, unii chiar câștigă bani din jocuri de strategie sau din campionate mondiale online și își testează și spiritul de competiție.

    Deci au mutat motivația și spiritul de competiție, nevoi importante ale omului, în mediul virtual.
    [quote]
    „mai bine sta un tanar in bar sau la disco, sau zeci de ore in fata calculatorului sau a TV decat sa faca ceva miscare gratuita si buna pt sanatate.”[/quote]
    Am uitat să menționez că și nordicii au berarii lor care doar privesc la sport.
    În bar sau la club chiar îți folosește să fi făcut sport…

    ” decat sa faca ceva miscare gratuita si buna pt sanatate.”

    Rămân la părerea că sportul nu e gratis, chiar și pt alergare îți trebuie o pereche de pantofi confortabili pt alergat și un echipament sportiv care la un moment dat se uzează.
    Îți trebuie chiar o sală în care poți să faci sport iarna sau când plouă, și ca să fi în siguranță.
    Nici măcar pt fotbal nu prea mai există locuri sigure în marile orașe și asta iar costă să închiriezi un teren sintetic.

    Proful de fotbal pe care-l cunosc, făcea lotul după intervențiile pe care le primea de la părinți sau de la managerul clubului.
    Și era o competiție fără miză.
    Deci chiar și cel mai mărunt funcționăraș are pretenții să-i dai.

    Cât despre sănătate, deși e cea mai importantă probabil că motivează cel mai puțin pe om să faca sport, pt că mulți au impresia că nu vor suferi ei de o boală datorată sedentarismului.

    Reply

  7. sdaniel
    decembrie 24, 2015 @ 7:27 pm

    Peisajele in Oslo sunt incredibile, mi-au taiat respiratia…nu am prea mult talent literar sa descriu acest oras, dar este parca de pe alta planeta (locul unu e opera din Oslo, numai pentru ea merita deplasarea). Din pacate nu am stat decat 3 zile iar in primele 2 nu am iesit din birou si din camera de cazare, deplasarea mea fiind pur profesionala. Gazdele noastre au aglomerat intentionat programul in primele 2 zile, pentru ca ultima sa fie libera, doar pentru turism, sa ne prezinte orasul. Intr-adevar preturile sunt extrem de mari, am renuntat la orice fel de cumparaturi; iar norvegieni nu prea am vazut in Olso, orasul e extrem de divers, multicultural.
    Am vizitat si catedrala din Olso, aceasta fiind singurul si singurul lucru gratuit pe care l-am intalnit in acel oras. M-a surprins ca este extrem de mica, in orice oras mai maricel din Romania gasesti macar o biserica mai mare decat catedrala din capitala Norvegiei. Contrastul e destul de mare intre exterior si interior. Unde de afara arata a bisericuta veche si „ruginita” (din caramida rosie), in interior este extrem de luminoasa si simpla. Peretii interiori sunt albi stralucitor, pusi bine in evidenta de picturi , fresce, majoritatea destul de simple, candelabre superbe, si multe obiecte din lemn ce se potrivesc perfect. Au un cor care exerseaza in orice zi, desi nu intelegeam nimic din ce cantau, mesajul/muzica e chiar divina.
    In fine, am ramas cu intrebarea cum au reusit norvegienii sa ajunga la un standard de viata atat de inalt fara sa aiba nimic prietenos in jur? Totul ar parea impotriva, clima e dificila, campii nu au, agricultura nu poate exista in Norvegia, deplasarile/transportul au fost dificile datorita muntilor, nu au avut niciodata resurse naturale (petrolul a fost descoperit si exploatat foarte tarziu), limba este dificila etc.
    Spre deosebire de multe tari care au fost extrem de bogate (printre care si Romania) si cu toate astea locuitorii duc o viata dificila.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *