Cuprins

Învierea Domnului în temnițele comuniste

Despre prăznuirea Învierii Domnului cu Nicolae Purcărea

Pentru noi, creştinii din închisoare, Patimile şi Învierea erau momentul sublim al trăirii noastre, depăşindu-ne şi pe noi ca oameni. Ne încadram în tradiţiile creştine pe care neamul nostru le trăia în Săptămâna Patimilor şi de Înviere, cu singura deosebire că noi nu aveam bucuria materială.

citește mai departe

Sfintele Paşti cu Virgil Maxim - Aiud, anul 1945

Profitând de atitudinea indecisă a directorului, am obţinut permisiunea să sărbătorim Sfintele Paşti cu slujba religioasă în curtea închisorii, la Troiţa Nicadorilor, la care să ia parte toţi deţinuţii, şi cei de drept comun. Doar criminalilor de război nu li s-a permis să iasă în curte.

citește mai departe

Noaptea Învierii din închisoarea Pitești, anul 1949

Şi iată noaptea de Înviere. Odată cu bătaia clopotelor care răzbea până la noi, au început să apară lumânări aprinse în stradă, dincolo de casele lipite de zidul închisorii. Acest decor, care pentru noi luase proporţii cosmice, avea însă şi semnificaţia mesajului spiritual al acelor care nu ne uitaseră şi care acum doreau să ştim că sunt împreună cu noi sufleteşte.

citește mai departe

Sărbătorirea Paştilor în celula 18 din închisoarea Pitești, anul 1949

Se apropiau Sfintele Pasti, pe la sfârsitul lui aprilie. Iar noi ne pregăteam să sărbătorim primul Paste în închisoare. Camarazii arestati de pe timpul lui Antonescu memoraseră un repertoriu bogat din poeziile lui Radu Gyr. Ne-am pus să le învătăm pe de rost.

citește mai departe

Noaptea Învierii la Jilava, anul 1950

Tensiunea nervoasă creştea în cameră, ca în toată închisoarea. Zilnic, în special noaptea, percheziţii inopinante, bătăi cu pumnii sub fălci, schingiuiri sau călcări în picioare, pentru o talpă de bocanc scrisă sau că nu ai stat drepţi în faţa miliţianului. Programul de timorare era bine gândit pentru prăbuşirea morală şi lichidarea fizică a cât mai mulţi dintre noi.

citește mai departe

Săptămâna Patimilor - Închisoarea Piteşti, Camera 3 Subsol, anul 1951

Paștile din 1951... Eram siguri că, după vizita lui Ţurcanu, Zaharia va veni cu o nouă metodă de tortură. După masa de seară, Zaharia s-a întors ca un taur înfuriat şi şi-a debitat repertoriul lui muzical.

citește mai departe

Paștile la Baia Sprie din memoriile Părintelui Aurel Sandru, anul 1951

In zilele acelea, printre numerosii prizonieri de constiinta din lagarul de exterminare de la Baia Sprie, se numara si preotul aradean Teodor Bej care, posedand o memorie de exceptie, cunostea pe de rost tot tipicul religios pascal.

citește mai departe

Noaptea Învierii la Colonia Peninsula cu Părintele Dimitrie Bejan, anul 1952

În noaptea Învierii, la miez de noapte, când clopotele din "Valea Neagră" sună pentru Învierea Mântuitorului, ni se face o amănunţită percheziţie de către ostaşi. Sub supravegherea comandantului din colonie, a politicului Vasile Blănaru, pontatorul brigăzii, ne ţine de faţă cu aceştia, predica zilei:

citește mai departe

Învierea Domnului cu părintele Liviu Brânzaș, 19 aprilie 1952

În singurătatea de la celula 7, începe o nouă epocă de efervescenţă sufletească. Acum totul începe să fie foarte clar. Parcă mi s-a ridicat un văl de pe creier. Percep frumuseţea Creştinismului cu toată intensitatea. Simt un impuls masiv de a mă dărui slujirii lui Hristos.

citește mai departe

Săptămâna Patimilor la minele Cavnic împreună cu Liviu Brânzaș, anul 1953

Săptămâna Patimilor are în închisoare un alt ecou decât în libertate. Acolo unde nu este suferinţă, lumea este copleşită de pregătirile materiale pentru praznic. Aici, în împărăţia durerii, totul se concentrează pe trăirea semnificaţiei religioase.

citește mai departe

Noaptea Învierii în catacombele minei Cavnic, anul 1953

Noaptea Învierii! Ne risipim pe galerii, la locurile de muncă, dar aproape nimeni nu lucrează. Venirea lui Eisenhower la putere în America ne dă curajul de a ne manifesta mai liber. Numai cei timoraţi încearcă să-şi realizeze norma.

citește mai departe

Sfintele Paști în inima pământului - mina Baia Sprie, anul 1954

Se apropiau Sfintele Pasti, Învierea Domnului nostru IisusHristos. Cugetam la acest mare si sfânt praznic. În iconomia mântuirii, Domnul a rânduit să-i premeargă Patima, chinurile, jertfa cea izbăvitoare Învierii. Trebuia si noi să trecem prin focul suferintei ca să ne curătim si apoi să asteptăm Învierea.

citește mai departe

Sfintele Paști în catacombele minei Baia Sprie, anul 1954 - mărturisirea părintelui Justin Pârvu

În 1954, noi am sărbătorit învierea lui Hristos la 800 metri sub pământ într-o mină de plumb. Personal am fost unul din cei care făceau curse cu acele vagoane joase pe care le foloseau în mină să care minereu; aşa că slujba mea era în principal să merg mult. Mulţi dintre noi munceam împreună.

citește mai departe

Învierea sărbătorită în lanţuri, anul 1956

La proces, la ultimul cuvânt, am acuzat regimul că nu respectă drepturile omului. Mi s'a dat pe loc pedeap­sa maximă: zece ani. Avocatul angajat de familie a făcut recurs şi s'au mai redus patru ani.

citește mai departe

Învierea Domnului cu părintele Gheorghe Calciu - Închisoarea Aiud, anul 1980

...Mă întorc acum la întâmplarea mea de Paşti. Mă pregăteam pentru sărbătoare. Îmi purificam sufletul pe cât puteam, eram surd la insulte, insensibil la lovituri, blindat împotriva foamei, încălzit de o rugăciune interioară.

citește mai departe

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Theologica Euharistia continua Exista distractie si fara alcool

Vindecarea demonizaţilor

Predică la duminica a X-a după Rusalii (Vindecarea lunaticului)

"Şi mergând ei spre mulţime, s-a apropiat de El un om, căzându-I în genunchi,şi zicând: Doamne, miluieşte pe fiul meu că este lunatic şi pătimeşte rău, căci adesea cade în foc şi adesea în apă şi l-am dus la ucenicii Tăi şi n-au putut să-l vindece. Iar Iisus, răspunzând, a zis: O, neam necredincios şi îndărătnic, până când voi fi cu voi? Până când vă voi suferi pe voi? Aduceţi-l aici la Mine. Şi Iisus l-a certat şi demonul a ieşit din el şi copilul s-a vindecat din ceasul acela. Atunci, apropiindu-se ucenicii de Iisus, I-au zis de o parte: de ce noi n-am putut să-l scoatem ? Iar Iisus le-a răspuns: pentru puţina voastră credinţă. Căci adevărat grăiesc vouă: dacă veţi avea credinţă în voi cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia: mută-te de aici dincolo, şi se va muta; şi nimic nu va fi vouă cu neputinţă. Dar acest neam de demoni nu iese decât numai cu rugăciune şi cu post. Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte !" (Mt.17,14-23)

"Ceea ce te biruieşte, aceea te şi stăpâneşte" aşa zice Sfântul Petru. Dacă nu pot să mă abţin să fac păcatul înseamnă că păcatul e mai puternic ca mine. Domnul Hristos spune că tot cel ce face păcatul este rob păcatului, sau sclav păcatului. Răul nu există ca ceva de sine stătător, nu are o fiinţă, o esenţă, o substanţă proprie, ci este absenţa binelui. Binele sau adevărul există cu adevărat în fiinţă.

Ce e sau cine e adevărul ? Domnul Hristos spune tuturor, rar şi tare că El este Calea, Adevărul şi Viaţa. Adevărul este Iisus Hristos, adevărul este chiar Dumnezeu. Adevărul nu e o suită de norme morale care trebuiesc respectate ci este personal, este real printre noi. Este ca şi cum ai spune Hagi şi imediat te gândeşti la fotbal şi la tot ce ţine de el. Când spui fotbal te referi la un set de reguli, la strategii de joc, la spectaculozitate, la fani, la bucurie. Când spui Hagi spui mai mult decât fotbal căci el a ştiut tot setul de reguli ale fotbalului şi chiar le-a depăşit prin măestria şi talentul său; când spui Hagi spui mai mult decât spectaculozitate, te referi la geniul şi harul lui care încâta şi bucurau fanii din lumea întreagă. Când spui Hagi te referi la tot ce a avut mai bun fotbalul de oferit, când spui Hagi spui mai mult decât fotbal.

Adevărul e Hristos căci El a împlinit toate normele morale şi le-a depăşit cu mult prin dumnezeirea Sa. În Hristos Domnul găsim toată dragostea pentru omenire, găsim jertfa maximă de iubire faţă de om, găsim smerenia desăvârşită care l-a dus până la moarte pe cruce. Dumnezeu acceptă să fie răstignit şi batjocurit de cei pe care i-a creat. Hristos e mai mult decât adevărul, e întruparea adevărului în fapte, este exemplul suprem. Hristos Domnul tot ce a spus a şi făcut, tot ce a poruncit a împlinit mai întâi El în viaţa Lui.

Întotdeauna când facem binele, ascultăm de poruncile lui Dumnezeu iar când facem păcate ascultăm de sfaturile diavolului. Când fac binele simt o bucurie şi o linişte în inimă şi mă apropii de EL, iar când fac răul conştiinţa mă mustră, mă enervez şi mă tulbur, făcând loc în inima mea răutăţii diavolului.

Cu fiecare faptă bună îl primim pe Dumnezeu în inimă aşa cum metalul înroşit primeşte focul în substanţa lui, iar cu fiecare  păcat primim pe diavolul şi pe slujitorii săi aşa cum metalul este ros de rugină în substanţa sa.

Păcătuind acceptăm cuibărirea în sufletul nostru a demonilor. Putem vedea acest lucru din multele minuni în care Domnul Hristos vindecă pe demonizaţi, pe oamenii care sunt conduşi de diavol, oameni care au păcătuit prea mult, care s-au depărtat prea mult de Dumnezeu.

Alungarea demonilor se face cu post şi rugăciune şi în principal cu cuvântul lui Dumnezeu de către Dumnezeu. Scăparea de păcate, scăparea de deprinderile rele şi egoiste nu se poate întâmpla deodată şi fără nici un efort. Rugăciunea e primul pas, postul e întărirea rugăciunii iar Dumnezeu este cel care vindecă cu adevărat sufletul cel bolnav. Primesc vindecare prin mărturisirea păcatului în faţa duhovnicului şi prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului.

Toate acestă dorinţă de a scăpa de ce e rău în tine ca om şi de ce anume te biruieşte, trebuie să aibă la bază credinţă că Dumnezeu poate să mă vindece. Doar un grăunte de credinţă îmi trebuie să mişc un munte ? Oare cât îmi trebuie să mişc o patimă şi s-o alung ?

Cred Doamne, ajută necredinţei mele !

Amin

(Claudiu Balan)

Share

Pentru a lăsa un comentariu trebuie să te înregistrezi.
Fă-ţi un Cont nou dacă e prima oară când vrei să laşi un comentariu.
Dacă ai deja un cont click aici pentru a intra pe pagina de log in.

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro