Campanii de educație creștin-ortodoxă

Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie

Tu de ce crezi in Dumnezeu   Din comorile Sfintei Scripturi Tu de ce crezi in Dumnezeu Euharistia continua Theologica  Exista distractie si fara alcool

Cei căsătoriţi nu trebuie să evite numai zămislirea, ci şi programarea copiilor. Să se lase cu încredere în mâinile lui Dumnezeu şi să considere venirea fiecărui copil un mare dar dumnezeiesc. Copiii nu sunt cozonaci să-i comandăm la brutărie când vrem şi cum vrem. Nu trebuie să ne scape nici pentru o clipă faptul că omul, născând copii, se face împreună Creator cu Dumnezeu.

Naşterea de copii mulţi este mai mult o chestiune de jertfă şi mai puţin de mijloace materiale.

Stareţul [Epifanie] considera că familiile cu mulţi copii sunt foarte binecuvântate de Dumnezeu. Şi a adus de față următorul fapt: Un oarecare soț cu mulţi copii a murit cam de tânăr. Toți care l-au cunoscut au spus că era foarte aspru şi-şi chinuia femeia şi copiii. Însă cu puţin timp înainte de a muri, a venit la pocăinţă, a cerut iertare de la familia sa, s-a mărturisit şi a plecat pregătit. Şi Stareţul a comentat:

- Dumnezeu, răsplătind ascultarea omului acestuia în problema naşterii de prunci mulţi, l-a mântuit şi pe el şi i-a scăpat şi familia de comportamentul său grosolan.

O familie, dintre fiii lui duhovniceşti, cu trei copii, se împotrivea de flecare dată când Stareţul punea problema dobândirii celui de-al patrulea copil. Printre îndreptăţirile sale neraţionale, pe soţ îl preocupa intens eventuala mutare a sa, ca funcţionar de stat, din zona Atenei, fapt ce ar fi avut consecinţe asupra familiei sale.

Părintele Epifanie, ca întotdeauna, printre alte ”reţete” tămăduitoare, a spus:

Să le lăsăm, fiule, pe toate, prin rugăciune, în purtarea de grijă a lui Dumnezeu, ca să avem rezultate pozitive. Dragostea lui Dumnezeu a hărăzit perechii acesteia al patrulea copil şi soţului post nemutabil. A rămas mulţi ani funcţionar în zona Atenei şi numai când au crescut copiii destul, a apărut mutarea sa, dar pentru un scurt interval de timp. La botezul celui de al doilea copil al unei familii dintre fiii lui duhovniceşti, a accentuat:

- Naşterea de mulţi copii este mărturisire şi mucenicie. Mărturisire deoarece creştinul cu mulţi copii in fiecare zi mărturiseşte credinţa, căci împlineşte porunca lui Dumnezeu referitoare la naşterea de copii. Mucenicie, deoarece continuu suferă batjocurile şi ironiile acestei lumi, dar şi deoarece se consumă necurmat în grijile familiale.

La întrebarea unui oarecare dacă este bine să ajute economic o familie cu mulţi copii, fără să aibă cunoştinţă de situaţia adevărată a ei şi dacă va cheltui cu prudenţă ajutorul ce i-l va oferi, Stareţul a spus:

- Fiule, este cu mulţi copii şi are neapărată nevoie. Dă-i fără să cercetezi prea mult. Cine face azi atâţia copii? Cei căsătoriţi nu trebuie să evite numai zămislirea, ci şi programarea copiilor. Să se lase cu încredere în mâinile lui Dumnezeu şi să considere venirea fiecărui copil un mare dar dumnezeiesc. Copiii nu sunt cozonaci să-i comandăm la brutărie când vrem şi cum vrem. Nu trebuie să ne scape nici pentru o clipă faptul că omul, născând copii, se face împreună Creator cu Dumnezeu.

(Pr. Epifanie I. Teodoropulos, Crâmpeie de viaţă, Editura Evanghelismos, Bucureşti, 2003, pp. 152-153)

Sursa: www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/nasterea-de-multi-copii-este-marturisire-mucenicie

Comments  
 •  
 •  

#1 andree » 21-09-2013 11:13

usor de spus,greu sa te descurci in zilele noastre cu 2-4 copii,mai ales cand (in situatia mea)numai sotul lucreaza si tot salariul se duce pe intretinere si mancare,altceva nu ne permitem sa cumparam,nici macar haine-poate odata pe an,suntem si noi casatoriti de un an dar nu am putea face copil in situatia noastra,nu cred ca este mai mare pacat sa nu faci decat sa faci si sa nu aibe perspective,nu toti o sa fiti de acord cu ce spun acum dar cine traieste dintr-un salariu o sa ma inteleaga cum sta treaba,nu este usor deloc,nasterea e scumpa,primele luni din viata unui bebelus costa bani,trebuie multe lucruri,trebuie ca parintii sa fie pregatiti financiar cat de cat,cum se spune-sa aibe si la ciorap pus ceva,altfel o sa se acuze unul pe altul ca de ce au facut copilul si ca nu le mai ajung banii,stiu situatii de genul ,si nu e usor pt familiile respective acum.

andree

 •  
 •  

#2 Ludmila Doina » 21-09-2013 15:43

Citat:
parintii sa fie pregatiti financiar cat de cat,cum se spune-sa aibe si la ciorap pus ceva,altfel o sa se acuze unul pe altul ca de ce au facut copilul si ca nu le mai ajung banii
Andree, sa stii ca pruncul nu mananca bani, ci san daca vrei sa alaptezi, si daca acceptati un mod de viata modest, se merge inainte si in conditiile astea; stiu ce vorbesc, pt ca am trecut prin asta, un singur salar, cand a venit primul copil, si apoi au venit si ceilalti, si n-am murit de foame. Si mai exista ajutor in familie, un bunic, o bunica, e destul sa ne plecam putin capul si sa acceptam ajutorul, pe care intotdeauna ni-l trimite Domnul, daca il lasam pe El la carma, si nu ne conducem noi viata.
Si cand v-ati casatorit, trebuia sa stiti ca aceasta vine cu copii, (si nu e la alegerea noastra daca ii primim sau nu), daca noi nu am fost abstinenti.
Trebuie doar sa va multumiti cu putin, si sa va intelegeti intre voi.

Doamne ajuta!

Ludmila Doina

 •  
 •  

#3 andree » 21-09-2013 17:24

in afara de lapte are nevoie si de multe alte lucruri,si nu putem sa ne bazam pe parinti/bunici ca o sa ne ajute din pensie sa ne crestem copilul;
evident ca suntem constienti ca vor veni la un moment dat,pana atunci incercam si noi sa ne punem la punct cu situatia financiara ,iar daca nu va fi posibil sa ne mearga mai bine sa zic asa,atunci prefer sa fiu singura cu sotul .asta ar fi alegerea noastra,oricum,credem si speram ca dumnezeu o sa aranjeze lucrurile cum crede el ca e mai bine pentru mine si sotul meu si pentru celelalte familii care se afla in aceasi situatie sau una si mai grea .! numai bine!

andree

 •  
 •  

#4 Ludmila Doina » 22-09-2013 07:19

http://citateortodoxe.ro/autor/sfantul-ioan-gura-aur/contraceptia-este-rezultatul-iubirii-de-bani-13

Ludmila Doina

 •  
 •  

#5 romeo » 22-09-2013 11:06

andree ,
copii vin atunci cand ni-i da Dumnezeu nu cand dorim noi sau cand suntem pregatiti financiar.Niciodata cineva va fi suficient de pregatit pentru a deveni parinte ..Poate ca intr-o zi vei avea suficienti bani sa cresti un copil dar s-ar putea din diferite motive sa nu ii mai poti avea ,si atunci vei regreta enorm pentru felul cum gandesti acum.In plus acolo unde se hranesc doua suflete fii convinsa ca mai este loc si pentru un al treilea..Daca Dumnezeu iti da un copil iti va da dupa si cele necesare ca sa il cresti.Nu te supara pe mine ,dar dupa parerea mea problema ta nu este partea financiara ci lipsa credintei ! Sunt multe familii care isi doresc copii si nu ii mai pot avea si se gasesc diferite motive ,ba are el probleme, ba ea ,sau ambii ,dar adevarul este ca Dumnezeu le-a dat copii ( dupa parerea mea ) dar ei nu i-au acceptat gasind diferite pretexte apeland si la mijloacele de contraceptie.Daca avem intradevar credinta lasam lucrurile in voia lui Dumnezeu ..Daca nu stie El ceea ce este mai bine pentru noi atunci cine ?

romeo

 •  
 •  

#6 ADMIN Claudiu Balan » 23-09-2013 05:51

"Mulți oameni, din princina dragostei de bani, nu vor să aibă copii. Au mutilat firea! Nu-și omoară copiii, dar opresc izvoarele nașterii." (Sfântul Ioan Gură de Aur)

Claudiu Balan

 •  
 •  

#7 Boitos » 23-09-2013 06:11

Aici nu se pune problema dragostei de bani ci a lipsei de bani.
Este o mare diferenta intre cele 2.
Cred ca ii este greu la andree si ca ii este teama , si pana la urma este normal, cam tot ce este in tara noastra este pe bani: invatamant, sanatate, ... .
Si mi-i se pare normal ca parintii sa fie pregatiti putin financiar.
Dar cu ajutorul Domnului se pot rezolva toate.Incearca sa vorbesti si cu duhovnicul tau, sa vezi ce sfat iti da.
Noi iti vom da sfaturi din punctul nostru de vedere, dar nu se pot tare bine aplica, fiecare familie stie ale ei.

Boitos

 •  
 •  

#8 ADMIN Claudiu Balan » 23-09-2013 06:32

Salut Andree,

Noi suntem în aceeași postură ca și voi: un singur salariu, doi copii, și altul în burtică. Ne descurcăm mai greu, dar ne descurcăm. Ne ajută Dumnezeu.

Trăim modest, dar suntem tare bucuroși unii de alții. Viața Bisericii și relația cu Dumnezeu ne țese viața de zi cu zi așa de frumos încât uităm de standardele lumii.

Nu avem bani de haine frumoase, de excursii, de mâncat la restaurant, de ieșit în oraș la o pizza, sau de alte cheltuieli neprevăzute... dar suntem bine. Slavă Domnului!

După fiecare copil născut, Dumnezeu înmulțește ajutorul și familia voastră nu va rămâne niciodată fără cele trebuincioase.

Dumnezeu, Creatorul a toate, are putere să ne ofere tot ce dorim, acum pe loc. Lui nu-i lipsește nimic. Cereți-i tot ce aveți nevoie și vă va da cu drag.

Să ne punem nădejdea în Dumnezeu pentru creșterea copiilor și nu vom avea lispă.

Claudiu Balan

 •  
 •  

#9 andree » 23-09-2013 08:01

Problema este si cu locuinta,nu avem apart.nostru,mai stam cu cineva in apart. si in conditiile astea,in care stam intr-o camera nu sunt conditii de a face copil!
Ma rog foarte mult la Dumnezeu sa ma ajute sa am posibilitatea sa plec din locuinta aceasta sau sa aibe posibilitatea pers.care sta cu noi sa plece la casa lui,poate o sa se rezolve situatia...sa va rugati si voi pt.mine,daca as avea casuta mea situatia ar sta altfel,nu as mai fi asa trista.
Doamne ajuta.

andree

 •  
 •  

#10 andree » 23-09-2013 08:17

Ma rog si la Maica lui Dumnezeu sa ma ajute sa fiu tare,sa nu deznadajduiesc,sa nu disper si sa-mi dea credinta si mai puternica ca intr-o zi sa pot sa-i multumesc pt ca mi-a dat ceea ce imi doresc asa mult,un copilas si o locuinta.

andree

 •  
 •  

#11 Boitos » 23-09-2013 08:49

Sa iti ajute Domnul, andree.Exact asa cum ma gandeam situatia voastra nu este una usoara deloc.Dar Domnul binecuvinteaza pe oricine se roaga la El.

Boitos

 •  
 •  

#12 andree » 23-09-2013 11:32

multumesc,dar deja de 2 ani ma rog foarte mult si nici o schimbare,nu stiu ce sa cred.sunt f trista.

andree

 •  
 •  

#13 Boitos » 23-09-2013 11:57

Imi pare rau ca esti asa de trista si aveti asa de mari greutati, dar nu mai numara in ani rugaciunile.Nu de alta dar cazi in dezdanejde.Si odata si odata va veni si vremea voastra sa aveti ceea ce va doriti (casa, copii ).
Trebuie sa stii altii se roaga de atat timp incat au uitat numarul de ani.
Si oricum treaba noastra este sa ne rugam, sa ne imdeplinim obligatile familiale, sa ajutam, sa postim, sa mergem la Biserica si la rugaciune.
Eu de asta ti-am spus sa vorbesti cu preotul duhovnic sa vezi ce crede si el, si printre altele ( preotii cunosc o multime de oameni ) sa il rogi sa te ajute , poate cunoaste ceva loc de munca, asa intamplator.
Sau poate stie undeva ceva apartament cu chirie.
Ti-as mai da un sfat: pt un loc de munca citeste si acatistul Sf Nectarie.Macar 40 de zile.

Boitos

 •  
 •  

#14 Andrei Calin » 23-09-2013 14:59

Citez pe Simona:
Ti-as mai da un sfat: pt un loc de munca citeste si acatistul Sf Nectarie.Macar 40 de zile.


Cred ca mai util decat sa se roage pentru un loc de munca ar fi chiar sa caute unul.

Andrei Calin

 •  
 •  

#15 sdaniel » 23-09-2013 20:49

Citez pe AndreiCalin:
Citez pe Simona:
Ti-as mai da un sfat: pt un loc de munca citeste si acatistul Sf Nectarie.Macar 40 de zile.


Cred ca mai util decat sa se roage pentru un loc de munca ar fi chiar sa caute unul.

:)))) Da, AndreiCalin a pus punctul pe i.
Din pacate situatia financiara si, mai ales, societatea aceasta nebuna capitalista sunt cauze majore pentru cuplurile aleg sa aiba un singur copil sau chiar niciunul.
Cazul meu:
Eu si prietena mea, aveam joburi bune(la firme diferite) unde ne descurcam bine si avansam in cariera pentru ca ne permiteam sa mai facem ore suplimentare sau sa ne perfectionam acasa, in timpul liber.
Totul a fost bine (profesional vorbind) pana a aparut copilul. Eu nu am mai putut face ore suplimentare sau sa ma perfectionez acasa. Profesional am stagnat de cand s-a nascut copilul. Sotia mea nu mai vorbesc. Din lipsa banilor s-a intors la serviciu dupa 3 luni de la nastere. Dar profesional vorbind este departe de performantele anterioare, va dati seama de ce. Amandoi am descoperit ca locul nostru de cei mai buni angajati ai firmei a fost luat de necasatoriti sau de oameni fara copii.
As fi ipocrit sa ma plang. Fiecare avem un job bunicel, fiecare cate o masina si un apartament cu 2 camere (cu ratele de rigoare). Dar ii inteleg perfect pe cei care nu doresc sa aiba copii. In societatea de azi (asa cum este ea conceputa) cei mai de succes oameni sunt cei cu maxim un copil.

sdaniel

 •  
 •  

#16 Boitos » 24-09-2013 05:25

Da asa este, trebuie sa isi caute de lucru.Dar sint sigura ca isi cauta de ceva vreme, si nu gaseste.
Si pana la urma , din cate ati spus voi doi, aveti un acoperis deaspura capului, dar ea nu il are.
Si atunci ce sa faca?
Mi-i se pare absolut normal sa incurajez o persoana care se afla intr-o asemenea situatie.

Boitos

 •  
 •  

#17 andree » 24-09-2013 09:30

daca n-as judeca si nu as fi constienta ca un copil inseamna responsabilitati si cheltuieli mari pana acum as fi avut deja copii,nu sunt din satra de tigani nici fara cultura si educatie,si pt.mine ,daca ai un copil atunci ii oferi minim-um de necesitati,nu doar mancare si Domnul cu tine...
Fiecare gandim diferit,eu gandesc asa poate pt .ca am avut o copilarie frumoasa/fericita nu mi-a lipsit nimic,dar eu acum ,am ajuns intr-o situatie mai grea in momentul de fata ,parintii nu mai sunt alaturi si nici fratii,si de aceea mi-e frica ca nu o sa ma descurc financiar si atunci ,evident ca incerc intai sa dau de un serviciu,sa imi cumpar casa si apoi sa completez restul dorintelor mele.
Multumesc tuturor pt sfaturi .

andree

 •  
 •  

#18 sdaniel » 24-09-2013 13:32

@ Andree
Imi place mentalitatea si gandirea ta...sunt convins ca in timp o sa reusesti sa te descurci in viata. In timp si cu rabdare (fara presiune) o sa le faci pe toate.
@Creator
Faptul ca Romania se prezinta destul de rau nu iti da voie sa fii atat de pesimist. Putem lupta pentru ca societatea romaneasca sa devina mai buna si mai eficienta.
Din pacate generatia care s-a nascut si a trait in comunism si care ne-a condus dupa revolutie a fost de-a dreptul catastrofala. Noi cei nascuti dupa 1970 putem schimba lucrurile si repara dezastrul pe care l-a facut generatia anterioara.

sdaniel

 •  
 •  

#19 andree » 24-09-2013 13:39

Creator-vorbesti aiurea in tranvai!

andree

 •  
 •  

#20 sdaniel » 24-09-2013 13:55

Citez pe andree:
Creator-vorbesti aiurea in tranvai!

:))) Eu am zis sa fiu mai finut si sa il incurajez putin.

sdaniel

 •  
 •  

#21 andree » 24-09-2013 14:02

m-a enervat :)

andree

 •  
 •  

#22 CRISTINA » 18-08-2014 20:28

Buna
mi-am facut cont special pt a va da marturie si situatia mea. Avem 3 copilasi fete, 2 gemene si un bebe mic. Spun cu mana pe inima cum mai spun si alte mame, cand primiti un copil, primiti binecuvantarea lui Dumnezeu.
Cei carora va merge rau, nu gasiti casa, job, etc ganditi-va daca primiti binecuvantarea Domnului prin copilasi. Daca va feriti de ei, normal ca nici ajutorul nu vine. Eu am renuntat la job pt a ramane cu fetele, sotul lucreaza si a avansat, totul ne mergem f bine si simt ca daca va mai veni vreodata vreun bebe, Dumnezeu sigur ne va asigura de aici inainte tot ce ne trebuie.
Inclusiv va pot spune ca, cu 2 luni inainte s-au strans si banii de nastere, haine am primit o gramada de la cunoscuti, doar carut am cumparat.
Nu e atat de scump un copil si nu ''papa'' bani. Ne papa banii mandria noastra: mandria de a avea carut ultima fita ca, deh ne vede lumea pe strada, mandria de ai cumpara haine de firma care oricum ii raman in 2 sapt. mici si alte tampenii de astea.
Haine? Ia intrati si in magazine SH sa vedeti ca cu cativa lei, imbracati toata familia si inca foarte bine, sunt unele magazine f la moda. Mancare? Nu va feriti de marcile mai ieftine, nu trebuie sa fie cea mai tare marca de lapte, cascaval, etc. Bani in plus? Mai lucrati ceva si pe acasa, eu mai cos la masina de cusut, mai fac si pt fete, mai modific, mai vand, mai lucrez si ceva pt mirese.
Incercati, ca se poate.

CRISTINA

 •  
 •  

#23 ADMIN Dan Tudorache » 18-08-2014 20:39

Domnul să vă binecuvinteze familia, Cristina, mămică fără somn :)
Mulțumim tare mult pentru mărturie.
Cei mici ai noștri, care oricât ne storc de energie și timp, ne iubesc pur și simplu îngerește!
Soția mea este în vacanță la țară și îmi spunea azi la telefon că năzdrăvanul nostru a pupat-o de mai bine de 50 de ori aseară :) Când i-am auzit glasul dulce și peltic la telefon m-am topit: ”Ți fați tati... Veau a Galați”.
Abia aștept să mă înfrupt din fălcuțele lui și să-l aud chicotind ca un spiriduș când face șotii în casă.
Și-mi pare rău că timpul acesta trece prea repede :)

Dan Tudorache

Pentru a lăsa un comentariu trebuie să te înregistrezi.
Fă-ţi un Cont nou dacă e prima oară când vrei să laşi un comentariu.
Dacă ai deja un cont click aici pentru a intra pe pagina de log in.

Ultimele comentarii

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro