“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Excursie în Munții Făgăraș

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Casatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu    Din comorile Sfintei Scripturi Euharistia continua Theologica  Exista distractie si fara alcool

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."

Februarie 2017

28 Februarie 2017

27 Februarie 2017

Maica Domnului umblă în tot pământul și mângâie pe cei ce o cheamă

"Nu uitați să vă rugați, nu uitați să chemați numele lui Hristos, nu uitați, în necazurile pe care le aveți, să priviți fața Maicii Domnului și să o simțiți pe Maica Domnului ca pe mama voastră adevărată, iar aceasta va veni să vă ajute, să vă mângâie, să fie alături de voi. Unul din [călugării] aghioriții care a văzut-o pe Maica Domnului, a auzit-o spunând: "Nu am timp, pentru că umblu pe tot pământul și mângâi pe creștini și mă alătur celor care mă cheamă". Mă rog ca dintre cei pe care Maica Domnului îi mângâie și cărora le stă alături să fiți și voi. Amin."

(Starețul Efrem Vatopedinul, Cuvânt din Sfântul Munte. Omiliile Arhim. Efrem, Egumenul Mănăstirii Vatopedi, în România, p. 223)

Read more

24 Februarie 2017

Cele 7 icoane făcătoare de minuni de la Mănăstirea Vatoped

Aș vrea să împărtășesc cu voi bucuria pe care am avut-o vizitând cetatea Maicii Domnului, așa cum este numită Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos. Deși tot teritoriul athonit se află sub ocrotirea Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, Mănăstirea Vatoped are 7 icoane ale Maicii Domnului prin care Ea a binevoit să facă minuni multe între oameni. Recunosc că auzindu-i pe unii oamenii punând foarte mult accent pe închinarea la moaște și pe închinarea la icoanele făcătoare de minuni, eram oarecum reticent, nu din necredință în puterea lor, ci de frică ca nu cumva să caut mai mult minunile și să uit că evlavia cea mai mare se cuvine s-o avem către Însuși Trupul și Sângele Domnului, către Dumnezeu-Omul Hristos în Persoană, cu care ne împărtășim la Sfânta Liturghie.

Ajuns aici la Vatoped, mi-am schimbat părerea. Am simțit harul Preasfintei din belșug atunci când m-am închinat icoanei făcătoare de minuni Pantanassa, renumită și la noi în țară. Am stat la Sfânta Liturghie exact în fața icoanei câteva ore...  Prima masă în mănăstire am servit-o în magazie acolo unde se află o altă icoană făcătoare de minuni, Maica Domnului Eleovrýtissa și de care m-am atașat fără să vreau, mai ales după ce ni s-a povestit cum Preacurata a umplut butoiul gol cu ulei, într-o vreme când mănăstirea ducea lipsă. Mâncam practic în locul în care s-a făcut minunea. Apoi mi-a plăcut mult icoana Μaicii Domnului Paramythía (Mângâietoarea) în care se vede cum Maica a luat mânuța Domnului, liniștindu-i dorința de a-i pedepsi pe monahii păcătoși.

M-am uitat apoi cu atenție la icoana Maicii Domnului Înjunghiata, în care am văzut foarte clar gaura lăsată de cuțitul monahului care a înjunghiat-o și urmele de sânge. Am văzut și icoana Maicii Domnului Pyrovolithísa (Împușcata) care se află exact la intrarea în mănăstire, pe poarta mare și se vede locul unde a fost împușcată de un soldat turc.

Mai jos, am preluat de pe site-ul Mănăstirii Vatoped, pemptousia.ro, istoria pe scurt a fiecărei icoane.

Read more

Presimțire (de Vasile Pânzariu)

Martirii românilor încă fac parte
din categoria ostaşilor necunoscuţi,
jertfiţi şi-ntr-o filă uitată de carte
şi-n măruntaiele munţilor muţi,
eu ştiu că doar piatra durută ne ştie,
că brazii din munte, monahi în cetate,
vor scrie pe raza luminii târzie
silabele numelor proaspăt uitate.

(Vasile Pânzariu - Evadând din viitor, Editura Mușatinii, Suceava, 2010, p. 60)

Read more

23 Februarie 2017

Alexandra: "Și când eram online şi când nu eram, mă gândeam cum ar fi dacă aş posta nu ştiu ce pe facebook"

Pentru că în ultimul timp mulţi dintre cunoscuţii mei m-au întrebat de ce nu mai am cont pe facebook mi-a venit ideea să scriu aceste câteva rânduri...

Prin 2007 mi-am făcut cont pe facebook pentru a mă juca FarmVille, petreceam câteva minute pe zi pentru a aduna recolta din ferma mea virtuală. Treptat timpul petrecut pe facebook a crescut, o dată cu numărul de prieteni şi postările care erau în funcţie de starea mea de spirit, stare a unei adolescente care trece de la tristeţe la bucurie şi invers foarte repede. Lista de prieteni a “explodat” în curând, eram prietena prietenilor, prietenilor... şi ce “bucurie” să ai atâţia prieteni care îţi pot da like la poză şi cu care poţi să vorbeşti chiar dacă nu îi cunoşti. Pozele le alegeam foarte greu şi cu atenţie ca să “dau bine pe ecran”. Şi bucuria mea se măsura în numărul de like-uri iar comentariile sau complimentele erau cireaşa de pe tort.

În perioada facultăţii mă prindea ora 00:00 online, adormind cu ochii roşii. În anul trei mi-am cumpărat laptop, mare bucurie. Puteam să stau în pat şi să intru pe internet, ce bine că deja mă durea spatele să stau la birou. În anul patru mi-am cumpărat un telefon mai performant după părerea mea, pentru că puteam să îmi fac poze şi să accesez facebook-ul oricând şi de oriunde. Şi aşa am devenit dependentă cu totul de facebook. Credeam că sunt informată, că socializez şi fac parte din lume. Dar cel mai rău lucru era acela că având telefonul şi atunci când mergeam acasă la ţară în weekend sau vacanţe puteam accesa internetul. Trăiam în natură şi în loc să stau şi doar să privesc ce mă înconjoară eu pierdeam vremea pe facebook. Mă luptam cu gândul de a posta ceva pe internet. De atunci am început lupta cu patima numită “facebook”.

Read more

Sf. Isaac Sirul: "Dumnezeu Se uită mai degrabă la dorinţa voinţei să vadă în ce anume îşi găseşte acesta plăcerea"

Căci Dumnezeu n-ar nevoie de o făptuire mare cât de o dorinţa nobilă. Dumnezeu n-alege un suflet virtuos plecând de la faptele lui, ci de la dorinţa lui nobilă îndreptată spre El şi de la o inima plină de zdobire. Cum nu-l desparte de El pe păcătos plecând de la faptele lui; fiindcă adeseori faptele sunt împiedicate de felurite pricini, şi multe fapte bune sau rele sunt săvârşite fără dorinţa celor ce le săvârsesc. Dumnezeu Se uită mai degrabă la dorinţa voinţei să vadă în ce anume îşi găseşte acesta plăcerea. Aşa că dorinţa unui suflet îi este de ajuns chiar şi fără fapte, dacă săvârşirea lor e cu neputinţă, cum spune fericitul Tâlcuitor [Teodor al Mopsuestiei]: “Când dă legi, Domnul pare să cerceteze mai riguros dorinţa sufletului decât faptele lui”.

Iar altundeva, plecând de la cuvintele Lui, vorbeşte ca în numele Domnului: “Cercetez dorinţa, şi nu cercetez atât faptele, fiindcă un suflet care se alipeşte de virtute cu dorinţa desăvârşită îmi este de ajuns. Cei de sub Legea lui Moise trec prin sită faptele lor, deşi conştiinţa le e rănită de o mulţime de lipsuri, chiar şi mărunte. Dar cei care ţin la Legea Mea rămân în bucurie, chiar dacă se întâmplă să lucreze rău ca nişte oameni ce sunt, de vreme ce ştiu că în conştiinţa lor au optat pentru virtute“

Sf Isaac Sirul: Cuvinte către singuratici, partea 2

 

Read more

22 Februarie 2017

Starețul Efrem Vatopedinul: „Facebook-ul a distrus multe familii”

Acum câteva zile a rânduit Dumnezeu să ajungem în Muntele Athos. Pentru mine a fost prima dată și ceva cred că s-a schimbat în sufletul meu după această vizită.

Schimbarea cred că are la bază rânduiala pe care am observat-o în viețile acestor oameni, duhul lor de rugăciune și de închinare permanentă către Dumnezeu, depărtarea lor de lume, de toată tulburarea, acest șuvoi care permanent dă năvală în sufletul laicilor și ne “îmbată” făcându-ne să trăim și să gândim trupește.

Athos-ul are avantajul și de a fi fizic ferit de lume, înconjurat de ape, într-o peninsulă aflată “în afara lumii” dar ca o extensie a ei. Muntele Athos e un reper al trăirii ortodoxe, un reper la care adesea noi bărbații ar trebui să revenim și să recalibrăm ceasurile vieții noastre, noi cei care am fost rânduiți să conducem familiile societății, și să punem astfel rânduială în viețile noastre, ale femeilor și copiilor noștri.

Nu voi insista pe trăirile și întâlnirile pe care le-am avut aici, ci vă voi destăinui una din frământările mele de ceva timp.

În urmă cu câteva luni mi-am închis contul de facebook personal, la îndemnul și exemplul personal al unui prieten dar și la efectele nocive pe care le simțeam că le are acest mediu asupra mea.

Read more

Beat de patimi

Filocalia, acea colecţie minunată de scrieri ale părinţilor despre rugăciunea inimii, are titlul integral: "Filocalia Sfinților Niptici adunată de la sfinții părinți purtători de Dumnezeu, care prin intermediul înțelepciunii practicii ascetice și prin contemplare, intelectul este purificat, iluminat şi e desăvârșit". Nu este de mirare că este cunoscută cu numele de Filocalia. Acel cuvânt, Filocalia, înseamnă "dragostea de lucruri frumoase." Nu este o referire la articole scumpe, decorative, ci la lucrurile care devin frumoase prin unirea lor cu Dumnezeu. Toate lucrurile sunt frumoase în măsura în care sunt unite cu Dumnezeu, Care este frumuseţea în sine.

Un alt cuvânt important în titlu este adjectivul, “niptic” (νηπτικός). El are o varietate de traduceri: treaz, atent, vigilent. Acesta se referă la cei care, deşi au simţurile pământeşti purificate, au devenit cu adevărat conştienţi de Dumnezeu şi sălășluiesc în El. Acest titlu este folosit în special pentru a descrie pe părinţii de tradiţie isihastă din Ortodoxie, tradiţia rugăciunii neîncetate şi liniștea interioară asociată cu viaţa monahală.

A descrie aceşti părinţi ca fiind "treji" este foarte profund. Experienţa noastră cu patimile, dorințele dezordonate ale trupului şi ale sufletului nostru, este de multe ori o experienţă a beţiei.

 “Fiindcă cei ce dorm, noaptea dorm; şi cei ce se îmbata, noaptea se îmbată. Dar noi, fiind ai zilei, să fim treji, îmbrăcându-ne în platoşa credinţei şi a dragostei şi punând coiful nădejdii de mântuire; Că Dumnezeu nu ne-a rânduit spre mânie, ci spre dobândirea mântuirii, prin Domnul nostru Iisus Hristos, Care a murit pentru noi, pentru că noi, fie că veghem, fie că dormim, cu El împreună să vieţuim. “(1 Tesaloniceni 5:7-10)

Omul beat este inconştient de împrejurimile sale. Se poticnește fizic, mental și spiritual, abia conștient de propriul său dezechilibru. Patimile au aceeaşi capacitate de a ne orbi. La mânie suntem conştienţi în primul rând de propria noastră furie. Ceea ce vedem, vedem prin ceaţa energiei care pulsează prin mintea şi corpul nostru.

Read more

Atelier organizat de Școala Familiei la Galați pe tema: "Provocările adolescenței"

Dragilor în ziua de vineri 24 februarie Școala Familiei organizează la Galați un nou seminar cu tema: "Provocările adolescenței" prezentat de Iulian Țoța din București. Detalii în afișuil de mai jos:

Read more

Tabere la Mănăstirea Oașa în 2017

 

Înscrierea se face strict prin completarea formularului: https://goo.gl/hn4wEW

Termenul limită de înscriere: o săptămână înainte de începerea oricărei tabere.

Persoana de contact: 0727 353 246 (Adi)

Ultimele comentarii

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro