“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Excursie în Munții Făgăraș

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Casatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu    Din comorile Sfintei Scripturi Euharistia continua Theologica  Exista distractie si fara alcool

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."

Noiembrie 2014

29 Noiembrie 2014

29 Noiembrie 2014

Bogatul ateu, bogatul ortodox și ”Dumnezeu cel veșnic nemulțumit”

Bună dragilor,

Hristos în mijlocul nostru!

Dumnezeu nu încetează să mă surprindă și nici cred că se va opri vreodată. De o bună vreme mă ocup cu prinsul peștilor cuvântători pentru masa lui Hristos... adică, da, sunt preot. Niciodată, însă, în ultima vreme, nu am crezut că voi mai putea fi prins la rându-mi cu ceva. Se pare, totuși, că voi m-ați prins în "plasa" voastră... "net"-ul.

Sunt unul din preoții "lucrători cu tineretul" care ne-am întâlnit la Durău zilele astea în vederea construirii de strategii în direcția aceasta și trebuie să fac o oarecare mărturisire în fața voastră. Deși s-a pus și problema tinerilor care petrec mult timp pe mediul online, nu conștientizam importanța pe care o are o așa-zisă pastorație pe internet, însă, determinante au fost mesajele voastre ca răspuns la ce așteptări aveți de la preoți.

După cum știți, nouă ne-au fost prezentate așteptările voastre și țin să vă mărturisesc că mă regăsesc, ca stare sufletească între frământările voastre vizavi de problemele bisericii noastre. În primul rând vă promit că așteptările voastre de la preoți le voi prezenta și eu acolo de unde vin, adică preoților din orașul Botoșani. În al doilea rând, deși nu evitam de tot internetul, totuși nu credeam că este atât de important să scrii și să comunici cu tinerii pe această cale. Mesajele voastre nu numai că m-au resuscitat din acest punct de vedere, dar m-au și făcut să-mi doresc să fiu alături de voi, să scriu gândurile mele, să încerc să răspund la frământările voastre, eventual să ne aplecăm împreună asupra evangheliei săptămânii sau Sfintei Scripturi în general... dar sigur, nu cu limbă de lemn, după timp și după măsura în care mă pricep, că nu sunt nici profesor sau doctor în teologie, ci pun la bătaie toată dragostea de care dispun pentru voi și toată buna intenție de a fi împreună ca prieteni.

Pentru început aș vrea să vă împărtășesc câteva din gândurile care mi-au trecut prin minte săptămâna aceasta în legătură cu evangheliile de duminica trecută și cea care urmează.

Read more

Părintele Arsenie Boca - Sfântul și Omul Cavernelor (minuni și sfaturi)

Dragilor, astăzi 28 noiembrie 2014, Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe Părintele Arsenie Boca, marele sfânt al neamului nostru, trecut la Domnul acum 25 de ani. Bucurați-vă de hrana tare pentru suflet. Audiție plăcută!

Read more

28 Noiembrie 2014

Dacă o iubeşti, nu vei măsura iubirea ta sau a ei. O vei iubi şi atât.

Dacă o iubeşti , nu o vei lăsa să te aştepte la întâlniri pentru că aşa e cool. Vei fi punctual, îi vei aduce o floricică ori o bomboană din când în când, şi ea va şti că nu ţi-ai amintit de întâlnire în ultima clipă, ci abia ai aşteptat să se facă ora potrivită pentru a pleca de acasă.

Dacă o iubeşti, îi vei asculta toate balivernele, dar vei şti să o întrerupi atunci când bate câmpii mult prea tare. Îi vei arăta că tot ceea ce contează este încrederea în Dumnezeu, iar unele probleme sunt mult prea mărunte pentru a fi luate în seamă.

Dacă o iubeşti, nu o vei forţa nicicând să facă ceva ce nu-şi doreşte. Dacă va face ceva greşit, îi vei spune cu blândeţe şi se va îndrepta; măcar de dragul tău până va vedea singură unde greşea.

Dacă o iubeşti, vei aştepta căsătoria. Nu o vei forţa, nu vei intra cu bocancii în intimitatea ei.

Nu îi critica familia. Nu e vina ei că parinţii nu-s la fel ca ea, ori că fraţii sunt mai diferiţi. Prin iubire şi răbdare încearcă să te apropii de ei, căci e posibil ca într-o zi să fie şi familia ta.

Read more

28 Noiembrie 2014

Minunile Mântuitorului Iisus Hristos (desene animate)

Vă recomandăm un desen animat care va modela frumos suflețelele copiilor voștri:

Read more

Experiența ASCOR din marile centre universitare disponibilă prin ATOR în orașele mici, comune și sate

Am participat timp de trei zile, între 24 și 26 noiembrie 2014, la Colocviul Pastoral pentru Tineret organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei în localitatea Durău. Aici au fost invitați preoți și mireni de pe întinsul Mitropoliei Moldovei dar și din alte zone ale țării, care au ca preocupare activă misiunea cu tinerii.

E prima încercare de acest fel la nivelul Bisericii Ortodoxe Române, de a pune față-n față oamenii care lucrează cu tinerii și care încearcă să-i apropie de Dumnezeu. Cât de necesară a fost această întâlnire!

Deși nu eram total străini unii de alții, ci aveam legături sporadice între noi, totuși nu aveam perspectiva largă a misiunii pe care o face Biserica în țară și în diaspora pentru a veni în sprijinul tinerilor. Deși au lipsit oameni importanți care lucreză cu tinerii în țară, din diferite motive, obiective, această întâlnire e un excepțional început.

De la bun început am remarcat eforturile extraordinare pe care le depune ÎPS Teofan împreună cu Părintele Nicodim Petre, consilier misionar cu tinerii în Arhiepiscopia Iașilor, și echipa administrativă, de a aduce copiii și tinerii la Hristos.

Au avut o idee strălucită: aceea de a înființa filiale ATOR (Asociația Tinerilor Ortodocși Români) în multe zone ale județelor Iași și Neamț.

Ce este ATOR-ul ? Un frate mai mic al ASCOR-ului (Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români), cea mai mare asociație creștin-ortodoxă dedicată tinerilor în România.

Misiunea minunată pe care a făcut-o ASCOR-ul din 1990 până astăzi în marile orașe ale țării, în centrele universitare, a fost gândită în ultima vreme pentru a ajunge și în orașele mici, în comune și în sate. Așa a luat ființă ATOR-ul, care beneficiază de experiența ASCOR, spre a fi implementată chiar de preoți în comunitatea lor.

Read more

Viitorul tău soț sau viitoarea ta soție este ascuns(ă) chiar în poruncile lui Dumnezeu

Acum câteva săptămâni am participat la Alba-Iulia la o conferință organizată de ASCOR și facultatea de teologie ortodoxă, care avea titlul: „Să nu fii desfrânat!”, conferință susținută de Părintele Ciprian Negreanu din Cluj, un păstor minunat al tinerilor studenți.

În mod suprinzător părintele nu și-a bazat argumentarea pe tema desfrânării sau a înfrânării ci pe ideea de poruncă. Și spunea părintele că porunca e ca o sperietoare pentru unii tineri, rămânând cu impresia greșită că un Dumnezeu atotputernic acolo sus, se joacă cu niște bieți oameni slabi de pe pământ, și le dă reguli, directive, testându-i. Porunca pare astfel o fiță a unui tiran care-și implementează planul prin supuși.

Ori porunca este cu totul altceva. În porunci se găsesc toate darurile lui Dumnezeu. Sfântul Marcul Ascetul merge mai departe și spune că în porunci Îl vom găsi pe Însuși Dumnezeu, care se va sălășlui în inimile noastre. Iar Părintele Ciprian a dat un exemplu real și sugestiv în această privință:

El povestea că o fată care vroia să-și întemeieze o familie a fost invitată la o nuntă. Fiind singură, s-a gândit că a merge la petrecerea nunții ar fi o bună ocazie să întâlnească persoane noi și poate să înfiripe o relație cu un băiat. În drum spre nuntă a întâlnit o bătrânică. Femeia se simțea rău și avea nevoie de ajutor. Tânăra a fost pusă în situația de a alege între a merge la nuntă cu șansa de a întâlni un băiat, și a se duce la spital cu bătrânica, dar a pierde petrecerea nunții. De fapt, a fost pusă în situația de a alege dacă să-și facă voia ei sau să împlineasă o poruncă a lui Dumnezeu, care ne cere să fim asemenea samarineanului  milostiv.

Read more

"Poeții din temnițele comuniste" - conferință și documentar video. Poezia în temniță a fost rugăciune.

Dragilor vă așteptăm vineri, la ora 18.30, la o seară de discuții foarte interesantă dedicată poeților din temnițele comuniste. Poezia în temniță a fost rugăciune.

Read more

25 Noiembrie 2014

Ce așteptări ai de la un preot ortodox?

Dragilor, de luni până miercuri, 26 noiembrie 2014, ne aflăm la Durău la o întâlnire cu responsabilii cu tinerii din Biserica Ortodoxă, organizată de Mitropolia Moldovei și Bucovinei, adică acei oameni care fac misiune între tineri, acei oameni care încearcă să-i aducă pe tineri la Dumnezeu. Ne stoarcem mințile despre felul în care vă putem fi de folos pe vouă tinerilor.

Dați-ne câteva idei! Așteptăm gândurile voastre sincere la comentariim aici pe site. Vă asigurăm că vor ajunge unde trebuie.

 

Read more

„Aparţin în sfârşit Bisericii de care am vrut mereu să aparţin, unde este adevăratul meu cămin.” (interviu cu José Pino, catolic convertit la ortodoxie)

Georgiana T.: De ce ați ales convertirea la ortodoxie?

José Pino: Convertirea mea la ortodoxie nu a fost o convertire bruscă asemenea Sfântului Apostol Pavel, ci mai degrabă a fost un proces lung în stilul Fericitului Augustin. Totul a început în urmă, de mai bine de 15 ani. Am cumpărat dintr-un târg o mică icoană cu Iisus Hristos (pe care încă o păstrez), iar aceasta mi-a trezit un interes, cu toate că era doar un interes estetic, pentru creştinismul bizantin. Începând de atunci am început să investighez şi să studiez,  prima dată pe internet şi dupa aceea prin intermediul a nenumărate cărţi, şi încet-încet am ajuns la convingerea că ortodoxia este creștinismul original, nu alterat, care conservă integral Evanghelia transmisă de Însuşi Iisus Hristos, transmisă prin intermediul Sfinţilor Apostoli, apărată de Sfinţii Părinţi şi expusă în cele 7 Sinoade Ecumenice ale Bisericii.  

Odată ce mi-am însuşit siguranţa că Biserica Ortodoxă era Biserica Adevărată, mai trebuia să fac doar un exerciţiu de cercetare personală şi să mă dăruiesc fără rezerve în ciuda tuturor dificultăţilor pe care le presupunea. Asta a însemnat o perioadă de luptă interioară între siguranţa dată de răul cunoscut şi aruncarea în gol pentru a găsi binele. Când nu am mai putut să prelungesc luarea deciziei, am mers să petrec câteva zile la Mănăstirea Cantauque din Franţa, pentru a împărţi chiar şi pentru puţin timp viaţa monahilor şi acolo am luat, în final, decizia de a face pasul şi a mă converti în catehumen. La întoarcerea mea în Spania am vizitat parohii diferite din Madrid si în final l-am cunoscut pe acela care astăzi este duhovnicul meu, Părintele Arhimandrit Dimitrie de la Episcopia Ortodoxă a Spaniei şi Portugaliei (Patriarhatul Ecumenic de la Constantinopol), care şapte luni mai târziu mi-a dat Taina Mirungerii.

Georgiana T.: Cum era viața dumneavoastră înainte să deveniți ortodox? Ce s-a schimbat după convertire?

José Pino: Ca marea majoritate a spaniolilor de vârsta mea (m-am născut în 1976), am fost botezat în Biserica Romano-Catolică. Chiar dacă în copilăria mea nu am primit prea multă educaţie religioasă (familia mea era destul de secularizată) am primit Prima Comuniune când aveam 9 sau 10 ani. Doar de la 18 ani, înainte de a începe să studiez la Universitate, am început să iau mai în serios lucrurile legate de credinţă şi atunci a trebuit să mă formez pe cont propriu şi să studiez Catehismul. Într-un moment dat am primit Taina Mirungerii. De atunci am încercat să trăiesc credinţa cu seriozitate şi responsabilitate, dar încetul cu încetul mi-am dat seama că viaţa mea de creştin se limita la acceptarea unor dogme exprimate în categorii filosofice (Scolastica) şi la punerea în practică a unei morale determinată înţeleasă în termeni juridici de încălcare, recompensă şi pedeapsă. Nu aveam o relaţie personală cu Iisus Hristos, ci cu ideea pe care mi-am făcut-o despre El, şi pentru mine Biserica era un soi de suprastructură („o societate perfectă” cum spune teologia latină) care mă impulsiona să trăiesc după norme. Când am cunoscut Ortodoxia, viaţa mea s-a schimbat la 180 º. Am înţeles iubirea lui Dumnezeu pentru umanitate şi că Iisus Hristos a călcat moartea cu moartea Sa şi au dispărut neliniştile esenţiale provocate de o morală fariseică şi inumană, bazată pe cazuistică. Viaţa mea creştină „intelectualizată” şi individualistă a dispărut pentru a face loc unei viziuni comunitare şi eminamente eclezială. Asta nu înseamnă că după ce am devenit ortodox au dispărut toate problemele mele, dar pot să vă asigur că mă simt extrem de fericit şi că am senzaţia că aparţin în sfârşit Bisericii de care am vrut mereu să aparţin, unde este adevăratul meu cămin.

Read more

Tabere la Mănăstirea Oașa în 2017

 

Înscrierea se face strict prin completarea formularului: https://goo.gl/hn4wEW

Termenul limită de înscriere: o săptămână înainte de începerea oricărei tabere.

Persoana de contact: 0727 353 246 (Adi)

Ultimele comentarii

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro