“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Excursie în Munții Făgăraș

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Casatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu    Din comorile Sfintei Scripturi Euharistia continua Theologica  Exista distractie si fara alcool

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."

Octombrie 2014

31 Octombrie 2014

Victor P.: "Cred în Dumnezeu pentru că florile plantelor nu ar fi avut rost să fie făcute frumoase, altfel decât pentru slava Sa"

Aveam în gând să fac o demonstrație întreagă însă încerc provocarea la simplitate.

Cred în Dumnezeu pentru că florile plantelor nu ar fi avut rost să fie făcute frumoase, altfel decât pentru slava Sa.

Cred în Dumnezeu pentru că este atent la detaliile pe care eu le ignor. Când privesc în urmă văd că s-au potrivit atât de bine toate, chiar și aspectele pe care nu le-am luat în calcul.

Cred în El pentru că vrea să îmi dea raiul. Niciodată nu a aruncat cu piatra în mine când am greșit.

Cred în Dumnezeu pentru că mi-a dat ocazia să ating puțin din imensa comoară a Ortodoxiei. Cine conștientizează ce înseamnă cu adevărat Ortodoxia își dă seama că atât este de bogat pe cât și-o asumă.

Cred în Dumnezeu pentru că sfinții săi, atât cei de pe pământ cât și cei din cer întotdeauna au făcut efortul de a mă ajuta cât le-a fost cu putință.

Hristos nu poate fi negat ca persoană istorică. Despre El, minunile și ce a predicat au scris și istorici necreștini. Ce a susținut? ”Eu sunt Fiul Lui Dumnezeu”, ”sunt mai înainte de a fi fost Avraam”. Cei care nu cred pot spune că a fost un mincinos sau un nebun. Un nebun nu putea să facă așa lucruri minunate nici să aibă o astfel de învățătură. Apoi cei care L-au urmat au murit pentru El. Oare milioane de oameni ar fi murit pentru o minciună?

Read more

31 Octombrie 2014

Alina: "Cred în Dumnezeu pentru că mi-a salvat viaţa mea şi prin ea, a părinţilor mei"

Doamne ajută! Cred în Dumnezeu pentru că este dragoste. Iar dragostea mi-a salvat viaţa ori de câte ori am căzut în hăurile deznădejdii. Pentru dragoste am luptat şi lupt dar nu singură ci strâns legată de lumina crucii lui Hristos. Cred în Dumnezeu pentru că mi-a salvat viaţa mea şi prin ea, a părinţilor mei.

Cred în Dumnezeu pentru că de altceva sunt străină şi nu pricep. Cred în Dumnezeu pentru că, precum un copil crede ce-i spun părinţii aşa cred eu Crezul nicenian scris de episcopii întregii Biserici, în data de 20 mai 325, în timpul împăratului Constantin cel Mare.

Cred în Dumnezeu pentru că vreau ca şi alţii să creadă după cum spune Psalmul 50.

Când mă pierd, cred în Dumnezeu pentru că părintele meu duhovnic ce a împlinit 90 de ani crede. Şi e simplu. Dar greu.

Cred în Dumnezeu pentru că mi-am câştigat cu chinuri acest strop de credinţă în curs de îndreptare continuă şi nu strâmbă, cum o aveam înainte să trec printr-o perioadă de suferinţă extremă.

Cred în Dumnezeu pentru că după 7 ore de mers de-acasă până pe autostradă spre mare, la ora 23 seara, când deja mă apropiam de pericole iminente căci oricum n-aş fi reuşit să-mi îndeplinesc scopul mârşav pe care nu pot să-l denumesc, dar de care atunci nu puteam scăpa, având o cruce mai deosebită uitată în trecut, prea grea.

Read more

31 Octombrie 2014

Oana M.: "Îl simţeam în sufleţelul meu de copil, Îl simţeam pur şi simplu"

Dragii mei,

Numele meu este Oana Matache, am 26 de ani şi Îl iubesc pe Bunul Dumnezeu cu toată fiinţa mea, dar mă rog în acelaşi timp să mă ajute Dumnezeu în necredinţa mea.

Sunt Psiholog şi am absolvit una dintre cele mai bune Universităţi din Europa, Sheffield University Marea Britanie. Psihologia este, poate, singura ştiinţă care nu vine cu încercări agresive de a"demonstra" cum că Dumnezeu nu ar exista. Chiar profesoara noastră de Evoluţional Psychology (foarte cunoscut psiholog şi om de cercetare) ne spunea, la încheierea semestrului în care studiasem toate teoriile şi conceptele evoluţioniste, că "nimeni şi nimic nu poate demonstra baza acestor teorii, defapt" şi că "însuşi Darwin, în pragul morţii fiind, a spus că nici el nu crede în ceea ce a promovat".

Mă bucur foarte mult ca eu însămi sunt un foarte puternic contra-argument pentru cei care spun că "numai limitaţii care habar nu au de ştiinţă cred în Dumnezeu". Aşa drag îmi e când am ocazia să deschid gura şi când vorbesc în calitate de om de ştiinţă, care a terminat ca șefa de promoţie, cu onoruri, o Universitate Britanică. Dar nu psihologia m-a ajutat să Îl descopăr pe Bunul Dumnezeu. E doar o metodă de a mă face înţeleasă când cei care Îl hulesc pe Domnul deschid gura.

Read more

Liliana: "Cred şi-L iubesc pe Dumnezeu că m-a adus la viaţă. Cât de frumos este să fii oaspetele Lui !"

„A avea credinţă vrea să zică să primeşti a fi ales de Dumnezeu, nu vrea să zică să-L alegi tu pe Dumnezeu.” (Nicolae Steinhardt)

Cum frumos a remarcat şi Laura, citatul de mai sus m-a ajutat şi pe mine să aştern pe hârtie, aşa cum sufletul şi inima mea se pot destăinui mai bine, versuri care, redau modul în care am ajuns să fiu mai aproape de Dumnezeu, însă aş vrea să scriu şi alte motive care mă fac fericită să fiu creştină, şi voi începe cu motivul principal, cel pe care l-am conştientizat la 6-7 ani şi care m-a bucurat enorm, momentul în care am simţit că mi-au crescut aripi şi pot zbura către cer, şi anume:

M-am întrebat, fiind la o înmormântare a unei rude, privind şi plângând ca viaţa e atât de scurtă, de ce trebuie să murim, să fim îngropaţi, care mai e rostul că trăim pe pământ, dacă ajungem într-o groapă întunecată...?

Răspunsul lui Dumnezeu a venit în două secunde prin predica preotului care a început deodată a vorbi despre suflet şi trup şi atunci am realizat cu mare bucurie că nimic nu se termină în mormânt, ca Dumnezeu ne-a dăruit VIAŢA VEŞNICĂ şi cu adevărat, fericită!

Acesta este primul şi cel mai minunat motiv pentru care m-am îndrăgostit de Dumnezeu!

Cred şi-L iubesc pe Dumnezeu că m-a adus la viaţă. Cât de frumos este să fii oaspetele Lui!!!

Cred şi-I sunt recunoscătoare lui Dumnezeu pentru că ne-a lăsat cele mai frumoase reguli de viaţă! Chiar dacă nu mă năşteam creştină, mi-aş fi dorit să trăiesc tot după aceste reguli (porunci)!

Read more

Floriana: "Cred în Dumnezeu și Îl iubesc din tot sufletul și cu tot cugetul meu!"

Sunt atât de fericită că în sfârșit pot să dau mărturia mea unor persoane care trăiesc, mai mult sau mai puțin,  aceleași lucruri; care au aceleași sentimente ca și mine, și nu mă judecă pentru credința mea în Dumnezeu și dragostea pe care I-o port.

În primul rând, cred în Dumnezeu pentru că deși nu Îl pot vedea Își face simțită prezența, într-un fel sau altul; spre exemplu: dacă am o întrebare la care nu găsesc răspuns, sau trebuie sa iau o decizie și, evident, nu știu pe care, răspunsul nu întârzie să apară. 

Cred în Dumnezeu pentru că de fiecare dată când Îl rog ceva, ca un părinte iubitor îmi dăruiește toate cele de trebuință,  iar când tăcerea Lui este apăsătoare și pare că nu mă aude știu că ceea ce îmi doresc nu este ceea ce trebuie iar El îmi va dărui mai mult decât am sperat. 

Cred în El pentru că singurul lucru care mă putea ajuta în momentele mele de rătăcire și de deznădejde era Sfânta Taină a Spovedaniei. Cred în El pentru că datorită grelelor mele păcate cobora între noi un zid (perioade în care nu mi se mai lega absolut nimic) ca să mă facă să înțeleg că am greșit, apoi mergeam, mă spovedeam, iar El ridca zidul.

Cred în Dumnezeu pentru că deși era să îmi pierd viața în repetate rânduri El mi-a acordat de fiecare dată o șansă să mă îndrept. Anul trecut am avut ultima cumpănă după care m-am trezit, mai exact am realizat că nu sunt pregătită să mor, să dau ochii cu Creatorul nostru și să dau socoteală pentru toate câte am făcut. Bine, pot spune că pregătită nu mă simt nici acum,  și nici nu știu dacă voi fi vreodată,  dar totuși sper.

Read more

Vladislav: "Eu cred, pentru că sunt viu, pentru că am familie, cred pentru că văd, aud, simt, trăiesc!"

Bună ziua! Eu cred în Dumnezeu, deoarece El mi-a schimbat viaţa! De mic consideram că cred, însă, cu adevărat am început să cred aproape cu un an în urmă...

De mic, mi se întîmpla că visam ceva legat de mine, ceva care nu s-a întîmplat încă, iar peste cîteva zile sau chiar luni, în realitate cu mine se întâmpla fix aceleaşi lucruri ca şi în vis. Nu spun că aș crede în visuri. Nu, pur şi simplu uneori mi se întâmpla una ca asta, iar atunci cînd mi-am dat interesul către Dumnezeu, cînd am crezut cu adevărat că El este, iar Iisus este Fiul Tatălui, în acea seara am visat un înger. Îngerul nu era cu sabie şi cu aripi mari, nu, îngerul arăta ca un om obişnuit, fără aripi şi era îmbrăcat în ceva obişnuit. Iar faţa... Era fără nici o emoţie, parcă era supărat, dar nu, mai bine spus era serios.

Eu m-am speriat puţin, puţin mai tare, dar nu ştiu de ce, de la bun început am ştiut că e înger, acest înger mi-a dat Biblia şi mi-a arătat o imagine pe care era pictat Hristos, mi-a spus că trebuie să învăţ Biblia, s-o ştiu bine şi să ajut oamenii, căci ei au nevoie de ajutorul meu. Cînd m-am trezit, spre uimirea mea eram odihnit şi binedispus. Atunci eu am înţeles că trebuie să-L urmez prin credinţă şi fapte.

De ce cred eu în Dumnezeu?

Eu cred, deoarece Dumnezeu m-a salvat, mi-a arătat o altă cale de viaţă, cred pentru că datorită prezenţei Lui în viaţa mea, am înţeles ce înseamnă cu adevărat a ierta, a iubi, a milui. Eu cred, pentru că sunt viu, pentru că am familie, cred pentru că văd, aud, simt, trăiesc! Cu toate că nu sunt un sfânt, sunt doar un păcătos, dar într-un an, viaţa mea s-a schimbat extrem de mult şi acum nu-mi mai imaginez viaţa mea fără rugăciuni sau fără iubire, nu-mi imaginez viaţa mea fără Hristos, salvatorul meu.

Read more

29 Octombrie 2014

Gabriela: "Cred în Dumnezeu, pentru că Fiul Său, Hristos, e singurul meu prieten"

Pentru că simt în toată fiinţa mea cum cineva mă protejează şi este lângă mine, în fiecare mişcare pe care o fac. Şi acela nu e decât Hristos.

Până la vârsta de 27 ani am mers ca un roboţel la biserică, la slujbele bisericii, ştiam că e bine de mers de la bunici, de la mama...

Am stat cu cineva 6 ani, nebotezat, care provenea dintr-o familie de neoprotestanţi. S-a pus problema căsătoriei şi convertirea mea. Nu am acceptat aşa să mă dăruiesc simplu lui X... s-a declanşat un război interior în mine, căruia am încercat să-i dau de capăt prin studiu, am petrecut în biblioteci zile lungi, încercând să înţeleg diferenţele dintre religii... Nu am reuşit convingerea cu studii, îmi lipsea trăirea...

Eram în perioada de studii, la master. După finalizare am început să caut de muncă, am căutat, am căutat timp de 6 luni. Nu am găsit nimic... eram căzută la pământ... deznădăjduită... făcusem atâtea studii (6 ani de facultate + 2 master) şi nimeni nu-mi deschidea o portiţă...

Tata a intrat în comă joi. în România, eu eram la 2000 km distanţă, în timp ce-mi căutam bilet de avion, am fost sunată să merg la un interviu pentru un job, luni la ora 14. Trebuia să aleg... tata sau interviul.

Tata a murit vineri... în weekend a stat în cameră rece, singur... Luni la ora 14, am mers la interviu, îmbrăcată într-o cămaşă albă cu zâmbet luminos. Luni seara cu zborul de Târgu Mureş am plecat spre România. Am ajuns la tata marţi dimineaţa pe la ora 5, cred. L-am înmormântat marţi în ziua sf. Gheorghe, după Sfânta Liturghie. O durere pe care nu am avut-o niciodată!!!

Read more

Oana: "Când îl am pe EL în gândul meu, am şi o părticică de calm, de linişte, de VIAŢĂ în sufletul meu! "

Cred în EL pentru că este căldură, este, calm, este linişte, este frumos, este strălucitor!

Când îl am pe EL în gândul meu, am şi o părticică de calm, de linişte, de VIAŢĂ în sufletul meu! Şi Doamne ce bine e să mă simt aşa, mereu şi mereu! M-a acoperit cu bunătatea Lui atunci când am fost în necazuri şi durere! Mi-a fost Îndrumătorul meu, atunci când nimeni nu ştia să mă îndrume! A fost ajutorul meu atunci când nu mai aveam nicio portiţă de ieşire!

Este minunea care se întâmplă tot timpul lângă mine: când am un necaz mă rog Domnului şi El ştie ce face cu rugăciunile mele! Oare vine cineva în ajutor, mai repede decât Bunul meu Dumnezeu?

Da, Cred în Tine Doamne cu tot sufleţelul meu!

Frumoasa mea familie pe care o am, este îngăduită de Tine, Doamne! Viaţa pe care o avem liniştită şi plină de minuni, tot Tu Doamne, ai grijă să fie aşa! Puterea pe care o am să trec peste orice răutate, nu vine de la altcineva, decât de la Tine!

Am puterea să-mi recunosc greşelile, doar după ce mă rog Lui! Cine oare să-mi dea puterea asta? Am învăţat că nu El mi-a trimis necazuri! Păcatele mele le-au atras ! Am învăţat că nu El este cel care ne face rău! Relele ni le facem singuri! Păcatele! Păcătuim singuri fără să ne oblige nimeni! Este alegerea noastră Şi ce ne mai place!

Read more

Iulia: "Cred în Dumnezeu, pentru că părinții mei cred, pentru că bunicii mei cred, pentru că prietenii mei cred"

Da, cred în Dumnezeu, pentru că părinții mei cred, pentru că bunicii mei cred, pentru că prietenii mei cred. Cred în pace, liniște sufletească şi mai ales în iubire. Putem căpăta aceste stări doar prin Dumnezeu. Eu cred în Dumnezeu pentru că îl simt mereu alături de mine şi pentru că niciodată nu M-a lăsat la greu. Am fost doborâtă în viaţă, dar m-am ridicat cu ajutorul lui Dumnezeu, iar răsplata primită este dovada vie a existenţei lui: un copil !

Cred în Dumnezeu pentru că El ne-a dăruit familiei noastre copilul mult așteptat, numai Dumnezeu ne-a binecuvântat! Nu cred în argumente științifice, pentru că știința nu ne-a ajutat să dobândim acest copil, nu vreau dovezi care să ateste existența lui ! Dumnezeu e în sufletul nostru, Dumnezeu e în tot ce e frumos. Cred în iubire, cred în Dumnezeu şi mai cred că miracolele există atunci când Dumnezeu vrea să le înfăptuiască!

Un om fără credinţă, e un om pierdut!

(Iulia Giurgea - 29 de ani, din Constanța)

 

Tu de ce crezi în Dumnezeu? Așteptăm mărturia ta pe contact@ortodoxiatinerilor.ro

 

Read more

28 Octombrie 2014

Hristos vs Euharistie. Identitate absolută

Scriu aceste câteva rânduri provocat de trei pricini deloc întâmplătoare.

Prima pricină priveşte uşoara neîncredere ce ne încearcă, pe cei mai mulţi dintre noi, atunci când ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, mai ales din cauza faptului că Acestea ni se dau în chipui pâinii şi a vinului. Dar, dacă acest motiv este scuzabil până la un punct, fiind slabi în credinţă şi nematuri duhovniceşte (Efs. 4, 13), celelalte două motive care m-au împins a scrie au de partea lor cel puţin neatenţia, ignoranţa, indolenţa, ca să nu zic lipsa totală a credinţei. Este vorba de două afirmaţii, care, fiecare la rîndul lor, în timpi şi locuri diferite, m-au şocat şi m-au înfricoşat deopotrivă.

Consternarea mi-a fost invers proporţională cu statutul bisericesc ocupat de cei care au făcut aceste afirmaţii (să zicem din neatenţie), de la care aveam pretenţii pe măsură. Afirmaţiile în discuţie sună aşa: „Hristos este mai mult decât Euharistia” şi „Hristos nu rămâne într-o bucăţică de pâine”. Aşa cum au fost rostite şi după contextul în care le-am auzit, ambele atacă în mod direct identitatea absolută care există între Mântuitorul Hristos şi Sfânta Euharistie şi pe care autorii celor două afirmaţii-şoc nu au sesizat-o, poate din cauza dorinţei de a nu ştirbi logica discursului.

Numai că, astfel de accidente, uşor pot trece în erezie atunci când sunt susţinute de orgoliu ascuns sub masca studiilor teologice. Mai precis, atunci când teoretizarea teologică este preferată nespusului credinţei, atunci Adevărul se confundă cu verosimilul/veridicul. Iar, în ambianţa credinţei, verosimilul/veridicul îngâmfă, fiind corect logic, dar sec de conţinut, pe când Adevărul zideşte, fiincă este incredibil şi roditor. Dar, considerând cu titlu de vinovăţie (trecut în dreptul acestor doi teologi hirotoniţi) doar lipsa de atenţie în discurs, ne folosim de incident pentru a reafirma trei locuri clasice ale Evangheliei, care ne pot converti îndoiala în credinţă şi prin care putem redefini fără dubii discursul teologic ezitant.

Read more

Tabere la Mănăstirea Oașa în 2017

 

Înscrierea se face strict prin completarea formularului: https://goo.gl/hn4wEW

Termenul limită de înscriere: o săptămână înainte de începerea oricărei tabere.

Persoana de contact: 0727 353 246 (Adi)

Ultimele comentarii

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro