“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Excursie în Munții Făgăraș

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Casatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu    Din comorile Sfintei Scripturi Euharistia continua Theologica  Exista distractie si fara alcool

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."

Octombrie 2012

30 Octombrie 2012

Eu cred şi simt ca “veşnicia s-a născut la sat”

Zi caldă de iunie. Păşesc desculţ prin colbul moale de pe uliţă, mă îndrept spre casa bunicilor mei. Ei nu mai sunt, însă ulicioara aceasta, vântul şi susurul izvorului din apropiere mi-i aduce aici, cu mine.

Privesc cerul de culoarea safirului stins admirând norii albi ce se cern în fire subţiri. Când eram mică, din poveştile bunicului – în care îmi spunea cum a creat Dumnezeu lumea - mi-L imaginam pe Acesta ca pe un bătrân trecut de zile, cu pletele şi barba lungi şi albe.

Pe atunci, credeam că norii aceştia străvezii pe care îi privesc şi acum sunt pletele şi barba Domnului, pe care şi le întinde peste lume, pentru ca oamenii să se agaţe de ele şi să urce acolo, la El. Oare acolo sunt şi bunicii mei?

Fireşte, anii au trecut şi acum am înţeles că nu e chiar atât de simplu pe cât credeam atunci, şi îmi doresc nespus că ei să fie acolo sus, şi să mă învrednicesc a-i întâlni la vremea prielnică.

Mi-e cald. Mă apropii de izvor şi mă aşez pe muşchiul moale. Îmi astâmpăr setea cu apă rece care, parcă spune o poveste... O poveste cu mine şi bunicul, stand tot aici, aşteptând ca, dobitoacele taichii” - căci aşa le spunea - să îşi potolească setea, atunci când se întorceau acasă în fiece seară, iar bunicul, asemeni samarineanului milostiv, se îngrijea de ele.

Read more

Încercările anevoioase ale vieții

Read more

29 Octombrie 2012

Niciodată nu te îndeamnă Dumnezeu să minți. Niciodată.

Există câteva pilde din Pateric care au adus printre noi, creștinii ortodocși, ideea că uneori ar trebuie să acceptăm minciuna, ca soluție pentru anumite situații în viață. Iata una dintre ele:

„L-a întrebat odată avva Agathon pe avva Alonie:

– Cum să-mi stăpânesc gura să nu spună minciuni?

– Dacă nu minţi o să faci multe păcate.

– Cum aşa?

– Iată că doi oameni au săvârşit ucidere înaintea ta, şi unul s-a ascuns în chilia ta. Şi vine dregătorul şi te întreabă: „în faţa ta s-a petrecut uciderea?” Dacă nu minţi îl dai pe om morţii. Mai bine lasă-l dinaintea lui Dumnezeu fără lanţuri; căci El le vede pe toate. ”

Deși în Patericul egiptean sunt părinți ai pustiei care au lăsat toate ale lumii pentru Dumnezeu, alegând calea cea grea a nevoinței trupești, totuși trebuie să precizăm că învățăturile și faptele lor nu pot fi considerate dogme ale Bisericii Ortodoxe.

În al doilea rând, mulți dintre cei care sunt menționați ca autori ai pildelor în Patericul Egiptean nu sunt canonizați ca sfinți, și prin urmare sfaturile și învățăturile lor nu pot fi asimilate Sfintei Tradiții a Bisericii Ortodoxe.

Chiar dacă ar fi fost canonizați ca sfinți, tot ar mai fi putut apărea mici greșeli în gândirea și scrierilor lor. Omul e supus păcătului pe acest pământ și nimeni nu e fără de greșeală, numai singur Dumnezeu.

În al treilea rând dogmele Bisericii Ortodoxe au fost stabilite de Sinoadele Ecumenice, adică de adunarea tuturor episcopilor ortodocși din toată lumea, prin hotărâre comună, și mai ales prin insuflarea Duhului Sfânt. În toată istoria Bisericii noastre o dogmă descoperită de Dumnezeu unui sfânt, a fost mereu supusă verificărilor unui Sinod Ecumenic.

Read more

Să presupunem că Dumnezeu ne sugerează uneori că e bine să mințim

O pildă din pateric spune că în anumite situațiia ale vieții trebuie să mințim. Vom incerca să folosim un procedeu matematic denumit: metoda falsei ipoteze, pentru a arăta că Dumnezeu nu ne cere niciodată să mințim. Acest articol e continuare a articolului: „Niciodată nu te îndeamnă Dumnezeu să minți. Niciodată.

Ipoteză: Să presupunem că Dumnezeu ne sugerează uneori că e bine să mințim.

Demonstrație:

a) Dacă uneori e moral să mințim, atunci care sunt acele situații? Dacă Biserica ar accepta minciuna ca soluție și intrument în momente foarte grele ale vieții noastre, pentru a rezolva anumite lucruri, atunci care sunt acele momente? Pentru că în viața noastră putem ajunge într-o infinitate de situații limită, ar fi imposibil ca Biserica să ne ofere o listă exactă de astfel de situații. Chiar dacă ne-ar oferi o carte cu câteva mii de cazuri în care minciuna ar putea fi acceptată, atunci aceea carte ar fi citită de foarte puțini creștini, din cauza dimensiunii ei. Ori adevărurile de credință trebuie să fie simple, ușor de înțeles, iar oamenii să se regăsească imediat în poruncile lui Dumnezeu, rezonând cu sufletul, fără a citi compendii de moralitate.

Prin urmare, totul ar fi lăsat la judecata și aprecierea oamenilor. Astfel, fiecare om ar putea stabili singur, pe baza judecății și a experienței sale de viață, dacă este nevoie să mintă uneori pentru a ieși dintr-o situație limită. Dar oamenii sunt diferiți și vor percepe situațiile limită diferit. Ceea ce pentru unii e monoton și simplu de făcut, pentru alții e considerat o situație limită. Astfel conceptul de situație limită s-ar relativiza mult prin aceea că multe situații aparent normale pentru majoritatea, ar fi limită pentru alții. Astfel că dacă majoritatea ar trebui pentru o situație să spună adevărul, o minoritate de oameni ar fi considerat că trebuie să mintă.

Read more

25 Octombrie 2012

De ce nu credem în Dumnezeu

Este a treia a oara când aleg acest titlu, în seria mea cu articole despre credinţa în Dumnezeu. Nu doresc să ofer motive, pe care ateii le pot oferi drept motive proprii pentru a nu crede în Dumnezeu. Sincer, cred că majoritatea oamenilor nu ştiu de ce nu cred în Dumnezeu, şi, creştin ortodox fiind, aş presupune că toate discuţiile cu cei care nu cred în Dumnezeu, şi majoritatea discuţiilor cu cei care afirmă că ei cred în Dumnezeu, ar fi discuţii pline de amăgire, cel puţin până la un anumit nivel. Aşadar primul motiv pentru care nu putem crede în Dumnezeu:

1. Nu credem în Dumnezeu pentru că trăim într-o iluzie. Nu vedem lumea cum este ea defapt în realitate. Nu ne vedem pe noi cum suntem în realitate. Şi cel mai important este că nu Îl vedem pe Dumnezeu cum este El în realitate.

Scriptura ne spune: “Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu” (Matei 5,8). Din acest motiv, creştinii ortodocşi apelează la scrierile Sfinţilor Părinţi şi la comoara vie a Tradiţiei Bisericii – moştenirea vie a celor care l-au văzut pe Dumnezeu. Împietrirea inimii a dus la sărăcirea cunoştiinţelor noastre, care sunt frecvent pline de amăgiri. Avem nevoie să auzim şi să învăţăm din cunoştiinţele altora.

2. Nu credem în Dumnezeu pentru că am substituit false definiţii pentru adevărata revelaţie a lui Dumnezeu.

Astfel, mulţi creştini care vorbesc despre Dumnezeu, vorbesc despre un Dumnezeu al silogismului, un Dumnezeu al raţionalului, şi nu despre adevăratul Dumnezeu. E o modalitate simplă care nu necesită asceza și lupta cu păcatul a celor care-l cunosc pe Dumnezeu în curăția inimii lor.

3. Nu credem în Dumnezeu pentru ca ne urâm duşmanii şi suntem consumaţi de mânia pe care o simţim împotriva lumii.

Read more

Campanie de strângere de fonduri pentru Tabăra de la Sâmbăta de Sus (2-5 noiembrie)

Doamne ajută tuturor!

Pentru că asociația noastră nu dispune de nici un tip de finanțare și tot ce am făcut până acum am făcut cu ajutorul vostru, al cititorilor noștri, tot vouă vă cerem ajutorul pentru finanțarea unor cheltuieli organizatorice pentru tabăra noastră de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

Scopul general al taberei este apropierea tinerilor de Dumnezeu și sporirea lor în credință. Vor participa 30 de tineri din mai multe orașe ale țării.

Cadrul natural al Munților Făgărași, cadrul duhovnicesc al Mănăstirii Sâmbăta de Sus și cadrul istoric al acestui spațiu îi va ajuta pe tineri să simtă și să rețină mai ușor adevărurile de credință. Un alt plus al acestor întâlniri sunt prieteniile care se creează între participanți și acel duh de bucurie care se simte între cei prezenți.

Programul taberei cuprinde participarea la 5 conferințe:

  1. Milostenia. Aspecte practice și duhovnicești" prezentată de Pr. Mihail de la Mănăstirea Brâncoveanu.

  2. "Iubirea de neam şi ţară. Curajul şi bărbăţia românului credincios. (Sfinţii Martiri Brâncoveni)" prezentată de Dănuț Nancu – licențiat în istorie / jurist.

  3. "Părintele Arsenie Boca şi Rezistenţa anticomunista din Munţii Făgăraşului" prezentată de Ioana Hașu – jurnalist, moderator și realizator de emisiuni radiofonice.

  4. "Sfânta Scriptură - spațiu de întâlnire zilnică a omului cu Dumnezeu” prezentată de Gheorghe Butuc – doctor în teologie, profesor la Seminarul Teologic din Galați.

  5. Proiectele Asociației Ortodoxia Tinerilor și cum se poate implica fiecare voluntar.

La acestea se va adăuga o drumeție pe munte și plimbări prin împrejurimi. În plus vom participa împreună duminică la Sfânta Liturghie, după care ne vom ruga cu toți la Parastasul de trei ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Teofil Pârâian, care va urmă imediat după.

Pentru cei dintre voi care vreți să ne sprijiniți vă vom detalia mai jos pentru ce avem nevoie de bani:

  • cadouri (cărți și reviste) pentru tinerii participanți.

  • cheltuieli legate de cazarea și transportul invitaților, cei care vor conferenția (a nu se confunda cu participanții, cu tinerii. Fiecare participant își va plăti singur toate cheltuielile legate de transport, masă și cazare).

  • un top de hârtie A4 și un cartuș alb-negru pentru printarea programului și a temelor conferinței.

  • Apă, fructe și diferite gustări – pe care le vom oferi participanților în timpul conferințelor și a ieșirilor în natură.

Considerați ajutorul vostru un gest de iubire față tineri, un gest de milostenie sufletească, pentru a-i ajuta să se întărească în credința în Dumnezeu, să se apropie de Biserică și să-și schimbe preconcepțiile greșite asupra lumii. Un sfat bun dat unui tânăr este la fel de important ca o pâine dată unui sărac!

Mai jos sunt datele conturilor în care puteți să faceți donați pentru organizarea taberei noastre:

Titular: Asociația Ortodoxia Tinerilor
Banca: GarantiBank România

Cont lei: RO71 UGBI 0000 7020 0130 8RON
Cont euro: RO81 UGBI 0000 7020 0133 0EUR
Cont dolari: RO78 UGBI 0000 7020 0133 1USD

Atenție! Ultimele trei litere de la sfârșitul conturilor (RON, EUR și USD) sunt parte din contul IBAN de 24 de caractere.

Puteți face transfer în conturile de mai sus prin ordin de plată de la sediul băncii dumneavoastră sau puteți face alimentare directă în aceste conturi la orice sucursală GarantiBank din România oferind datele de identificare din buletin (serie de buletin și CNP)

Pentru tranzacții din afara țării veți avea nevoie de:

Codul swift: UGBIROBUXXX
și de Codul BIC: UGBI

Pentru orice detalii sau nelămuriri ne puteți contact la email: asociatia@ortodoxiatinerilor.ro sau telefon: 0740.004.215

Vă mulțumim pentru ajutor.

Claudiu Balan
Președinte
Asociația Ortodoxia Tinerilor

 

Read more

Toate le pot cu Hristos!

Read more

24 Octombrie 2012

Să mutăm toată atenția de pe lucruri spre oameni!

Într-un interviu pe care l-am văzut acum câteva zile la TVR, soția ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, doamna Elizabeth Brown Gitenstein, întrebată fiind ce-i place cel mai mult să facă în România, după ce povestise în prealabil că a călătorit mult și iubește țara noastră, răspunde: „Cel mai mult în România îmi place să discut și să-i cunosc pe oameni. Să stau la masă cu ei, să le aflu viața.Rar mi-a fost dat să văd un om cu atât de mult bun simț, atâta sinceritate, deși credeam până acum că americanii și occidentalii sunt persoane care-și acoperă caracterul adevărat prin zâmbetul acela fals.

O femeie care a fost asistent medical mulți ani de zile și care astăzi predă voluntar în România la o facultate de medicină, învățând asistentele ce înseamnă grija față de un om. E printre puținii oameni care i-am auzit că pentru ea cel mai frumos lucru este să cunoască alți oameni.

Cred că dacă m-ar fi întrebat pe mine ce-mi place cel mai mult aș fi răspuns: să citesc, să scriu, să stau cu familia, să călătoresc. În orice caz n-aș fi răspuns că-mi plac oamenii, pentru că sunt un om egoist și uneori mi-e frică să mă deschid altora, mi-e frică să-mi fac prieteni noi... sunt timid, deși nu par.

Când locuiam în București, mergeam prin mall și căutam locuri la o masă împreună cu prietenii, și nu găseam. În tot acest timp, am început să mă uit la chipul fiecărui om și să-l analizez: băieți, fete, bărbați, femei, copiii, adolescenți, săraci, bogați, frumoși, simpatici, supărați, triști, cu zâmbetul pe buze, sau plini de viață. E printre puținele momente din viața mea când am simțit atât bucurie uitându-mă la oameni. A fost un dar de la Dumnezeu... au fost câteva secunde, poate un minut, poate mai mult, când am reușit să văd în om, în oameni, tot ce este mai frumos pe acest pământ. Am reușit să mă uit la ei fără să-i judec și să-i analizez... Mă uitam la ei ca la niște frumoase tablouri ale unui mare pictor... admirând creația lui Dumnezeu și fiind uimit de cât de diferiți suntem unii de alții... dar în același timp cât de frumoși suntem.

În acele momente, în ochii mei, numai contau faptele lor, ci conta doar că există...

Read more

Tabere la Mănăstirea Oașa în 2017

 

Înscrierea se face strict prin completarea formularului: https://goo.gl/hn4wEW

Termenul limită de înscriere: o săptămână înainte de începerea oricărei tabere.

Persoana de contact: 0727 353 246 (Adi)

Ultimele comentarii

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro