“Aceasta este porunca Mea: sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu.”
Ascultă Radio Ortodoxia Tinerilor
Seara de rugăciune
Miercuri seara, ora 22:30 »
Fericiticeiprigoniti.net
Cinstește-ți eroii și martirii neamului

Tabără

Excursie în Munții Făgăraș

Campanii de educație creștin-ortodoxă

Casatoreste-te de tanar Mii de tineri isi pastreaza fecioria pana la casatorie Tu de ce crezi in Dumnezeu    Din comorile Sfintei Scripturi Euharistia continua Theologica  Exista distractie si fara alcool

Ediția a 3-a a cărții "Mii de tineri își păstrează astăzi fecioria până la căsătorie."

Iunie 2009

30 Iunie 2009

O altfel de milostenie

catanddog_lgStim cu totii ca astazi, printre miile de nevoiasi, exista si o intreaga industrie a cersetoriei ce ne face sa fim retinuti din a infaptui milostenia in bani. Parca ne-a lovit pe toti o boala a suspiciunii, incat si atunci cand dam un banut unui cersetor murdar, slab si cu hainele rupte, tot nu ni se inmoaie inima de starea deplorabila a celui din fata noastra si ne gandim, nu care cumva sa foloseasca banutul dat de noi pe tigari, bautura sau sa-l dea altcuiva care este "in spate". Si lucrurile se complica si mai mult in mintea noastra caci, pe de o parte Biserica nu incurajeaza cersetoria, si bunul simt ne invata la fel, dar totusi Mantuitorul ne-a spus ca "Oricui iti cere, da-i" (Ev. Luca 6:30), nelimitandu-se la a ne spune sa dam bani. De aceea va propun o altfel de milostenie, care nu are legatura cu banii, ce au devenit pricina de multe poticniri.

Sa dam mila noastra, dusmanilor nostri. Iar daca nu avem dusmani cu siguranta avem fiecare in viata noastra sau in casa noastra, persoane care ne sacaie, care ne sunt "antipatice", persoane care ne deranjeaza mereu prin atitudine si comportament, fie ca acele persoane  intruchipeaza colegul de scoala, de servici, sau vecinul. Fie ca acele persoane sunt parintii chiar, frati si rude mai mult sau mai putin indepartate.

De aceea va indemn pe fiecare sa dam ceva din inima noastra, care sa ne faca sa intelegem starea de chin in care se afla cel care este potrivnic intelegerii dintre semeni, caci raul din sufletul omului este un chin ce macina permanent. Sa ni se faca mila de cel care ne barfeste sau batjocoreste (chiar si public), ca de o persoana bolnava ce sufera de lipsa dragostei, a intelegerii si a rabdarii.

Si vrednice de mila sunt astfel de persoane, ce au pierdut iubirea de aproapele, ce au saracit in dragoste iar acum cersesc la noi prin insulte, reprosuri si neintelegeri, ceea ce nu au. Sa le dam noi din mila ceea ce le lipseste: dragostea. Cum ni se face mila de un sarac fara haine pe el si plin de bube, macar asa sa ni se faca mila si de un sarac in dragoste, plin de bubele maniei si ale tinerii de minte a raului, caci acestia din urma sunt mai de plans decat primii. Un sarac lipsit de cele materiale, poate este mai bogat sufleteste decat multi crestini virtuosi prin rabdare si smerenie, de aceea un astfel de napastuit poate este un cetatean al cerului inca de pe acum, pe cand un om manios, tafnos si greu de suportat se duce la judecata cu sufletul ranit si inegrit de rautate, facandu-se vinovat de chinurile vesnice, de care sa ne fereasca Dumnezeu. Ferice de cel ce rabda aici toate stramtorarile si mila celor care si-au impietrit inimile, ratacindu-se de la dragostea de Dumnezeu si de aproapele.

Si facand  o astfel de mila, nu numai ca nu vom saraci, dar ne vom inbogati mult mai mult cu dragoste si vom satura si vindeca si pe cei din jurul nostru, care sufera de lipsa ei.

(Claudiu)

Read more

Sfintii apostoli, vestitorii cerestilor invataturi

Sfanta noastra Biserica praznuieste, astazi pe toti cei doiseprezece Apostoli ai Domnului nostru Iisus Hristos, ca pe unii, care s-au nevoit a raspandi, pana la marginile lumii, dreapta credinta crestina si a vesti tuturor marginilor pamantului pe Hristos Dumnezeu, chemand toate neamurile la mantuire. Numărul 12 are o semnificaţie tradiţională simbolică, fiind similar cu numărul triburilor israelite din Pentateuch. Ei au fost chemati la apostolie chiar de Domnul Insusi, si au fost martorii propovaduirii patimilor si Invierii Sale, ca sa-L marturiseasca, apoi, printre oameni. Astfel, Sfantul Apostol Petru se numea Simon, mai inainte de a fi chemat de Domnul. El a propovaduit Evanghelia, mai intai, in Iudeia, apoi in Antiohia, in Pont, Capadochia, in Asia, Bitinia, Galatia, si dupa traditia Bisericii, a mers si la Roma. In cele de pe urma, fiind rastignit de Nero imparatul, cu capul in jos, s-a dus la cele ceresti.cei-12-apostoli1

Am auzit cu toţii despre ucenicii sau despre apostolii Domnului nostru Iisus Hristos. Pe ei Mântuitorul i-a ales dintre cei de atunci şi au avut misiunea de a duce învăţăturile Fiului lui Dumnezeu în toată lumea şi la toată făptura. Capitolul al X-lea al Evangheliei Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei este dedicat unui moment deosebit din viaţa Sfinţilor Apostoli. Ei primesc sfaturi şi îndemnuri din partea Învăţătorului de a merge în toată lumea pentru a propovădui cuvintele lui Dumnezeu, pentru a boteza pe noii urmaşi ai lui Hristos şi pentru a-i învăţa poruncile divine. Acest demers al ucenicilor nu va fi uşor, ci, dimpotrivă, unul presărat cu multe încercări. În pasajul biblic de astăzi Apostolii sunt atenţionaţi asupra împotrivirilor, prigonirilor şi ofenselor la care vor fi expuşi. Dacă a fost prigonit Domnul Hristos, şi ucenicii Săi vor trebui să fie pregătiţi pentru vremurile de prigoană. Ce înţelegem din aceste cuvinte? Noi, creştinii, cei botezaţi în numele Sfintei Treimi, trebuie să fim urmaşi ai Domnului Hristos prin viaţa şi credinţa noastră. La aceasta adăugăm şi răbdarea. Aşa ne încurajează Mântuitorul: doar cel ce va răbda până la sfârşit, acela se va mântui! Deci există o strânsă legătură între răbdare şi mântuire, între roadele răbdării şi nădejdea mântuirii. Cei ce au trecut prin viaţă cu încredere în Dumnezeu pot mărturisi că, uneori, o clipă de răbdare aduce o viaţă de fericire.

In trei ani si jumatate, Domnul i-a invatat toate minunile cele mari pe Apostoli, pe cre le-a facut in fata lor. Pe urma, la inaltarea Lui la cer, le-a poruncit : Voi stati in Ierusalim pana va veti imbraca cu putere de sus. N-a fost de ajuns numai ca au vazut Apostolii minunile Lui, nu numai ca le-a deschis mintea sa inteleaga Scripturile, ci le-a zis : Stati ca va imbrac cu alta putere, adica cu Duhul Sfant; ca mai de folos este sa Ma duc Eu, ca daca nu Ma duc Eu, nu vine la voi Mangaietorul, Duhul Adevarului, Care de la Tatal purcede. Si a trimis in chip de limbi de foc pe Duhul Sfant : cand va veni Acela, va marturisi despre mine toate, si va va spune toate. Apostolii veau sa uite invataturile Mantuitorului, de nu venea Duhul Sfant peste ei . Dar le-a trimis pe Duhul Sfant. Iar dupa ce i-a imbracat cu putere de sus, le-a spus : Mergand, invatati toate popoarele. Propovaduiti Evanghelia la toata zidirea, botezandu-i pe ei in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant. Si pe urma le spune : " Intru numele Meu draci veti scoate, in limbi noi veti vorbi, de veti bea ceva de moarte nu va va vatama, veti sta cu aspide, cu scorpii si balauri si nu va vor vatama; morti veti invia ... " L-a dat putere intreita de-a face minuni, de-a boteza si de-a predica. Astfel, pe cei alesi i-a imbracat cu puterile necesare de a duce cuvantul lui Dumnezeu in toata lumea. Dar nu pe toti i-a imbracat, nici pe toti i-a ales. Ca daca i-ar fi ales pe toti, unde mai era alegerea cea dintai ? A ales numai pe cei doisprezece Apostoli, si a mai trimis inca saptezeci de ucenici, cate doi inaintea fetei Sale, de ajutor celor doisprezece. Vezi ca Apostolul Petru l-a pus pe Filolog, pe Matia, pe Cleopa, l-a pus pe Timotei si pe Hermes. Cei doisprezece Apostoli pe toti cei saptezeci i-au facut episcopi si i-au trimis in diferite parti sa vesteasca Evanghelia mantuirii. Pana aveau sa se faca alti ucenici, i-a pus pe cei saptezeci de Apostoli sa pastoreasca Biserica lui Hristos. Iata, pe Timotei l-a pus Sfantul Pavel episcop in Efes si pe Tit l-a pus in Creta. Acestia n-au fost din numarul celor 12, ci au fost din cei 70, ca sa arate ca ierarhia Bisericii incepe din cei doisprezece si se continua cu cei saptezeci de Apostoli. Cei doisprezece Apostoli au lasat in locul lor pe episcopii de astazi, iar cei saptezeci au fost urmati de preoti. Asa arata Sfantul Vasile : " Preotii tin locul celor saptezeci de Apostoli, iar episcopii tin locul celor doisprezece Apostoli, pana la sfarsitul lumii, asa cum Hristos a pus ierarhia de la inceput ".

Sfantul Apostol Andrei, "cel intai chemat", era fratele Sfantului Petru. Dupa traditie, el a propovaduit credinta lui Hristos in toate tarile de pe langa Marea Neagra si in Dobrogea, dupa care, s-a intors in Tracia si s-a dus in Grecia, iar la Patras, a fost rastignit pe o cruce in forma literei X, "Crucea Sfantului Andrei".

Sfantul Apostol Iacob, fiul lui Zevedeu, a fost numit de Domnul, "fiul tunetului", ca si fratele sau, Sfantul Ioan Evanghelistul. Impreuna cu acesta, si cu Petru, a vazut Schimbarea la Fata a Domnului pe Tabor. Dupa Inaltarea la cer a Domnului, el a propovaduit cuvantul lui Dumnezeu in Ierusalim si in Iudeea si a fost ucis de Irod Agripa, cu sabia.

Sfantul Apostol Ioan Evanghelistul, numit si Teologul, adica, cuvantatorul de Dumnezeu, era ucenicul iubit, care, la Cina si-a rezemat capul pe pieptul lui Hristos, iar, langa Cruce, a stat cu Preacurata Fecioara si s-a invrednicit a se numi fiu al ei. Acesta a propovaduit Evanghelia in Efes si in toata Asia si a scris Evanghelia a patra, Apocalipsa si cele trei Epistole din Noul Testament. El a adormit, in Domnul, la Efes, batran fiind cu anii.

Sfantul Apostol Filip era din Betsaida Galileii, cetatea lui Petru si Andrei. Acesta a adus la Hristos pe Natanail si a propovaduit pe Hristos, in partile Asiei, cu sora sa Mariam, a avut sfarsit mucenicesc, in Ieropole, din Frigia.

Sfantul Apostol Bartolomeu, a propovaduit pe Hristos, o vreme, impreuna cu Apostolul Filip, in Asia, iar, dupa moartea acestuia, a mers pana in India, si a talcuit, pentru indieni Evanghelia scrisa de Sfantul Matei. S-a dus, apoi, de acolo, in Armenia cea Mare si in Albana a primit moarte de mucenic.

Sfantul Apostol Toma este cel caruia i se mai spunea si "Geamanul" si care a pipait ranile Mantuitorului, dupa Invierea Lui. A purtat lumina Evangheliei pana in partile Indiei si a murit strapuns de sageti, pentru Hristos.

Sfantul Apostol Matei, care pe cand era vames, se numea Levi, lasand toate, n-a pregetat sa mearga dupa Hristos. Si, fiind scriitor, a scris cel dintai, Evanghelia Domnului, in limba ebraica, si, apoi, aceeasi Evanghelie, in greceste. El a propovaduit pe Hristos in toata Etiopia si, traditia spune, Apostolul a primit moarte de mucenic, fiind ars pe rug, in Etiopia.

Sfantul Apostol Iacob al lui Alfeu, a propovaduit cuvantul lui Dumnezeu in multe tari din rasarit, inchinatoare la idoli. Deci, nenumarate neamuri aducand la Hristos, a primit moarte de mucenic, iar, cei ce s-au intors la credinta, l-au numit "samanta dumnezeiasca."

Sfantul Apostol Iuda Tadeul, este acela care a propovaduit pe Hristos in Iudea, in Galileca si in Samaria, in Arabia, in Siria si in Mesopotamia. Si, fiind spanzurat de un lemn, de slujitorii idolilor, din partile Araratului, si-a pus sufletul pentru Domnul sau.

Sfantul Apostol Simon Zilotul era din Cana Galileii. A propovaduit cu mult zel, cuvantul mantuirii in Mauritania si, din Africa, pana in Britania. Si, rastignit fiind de cei necredinciosi, si-a dat lui Dumnezeu duhul sau.

Sfantul Apostol Matia a fost ales in locul lui Iuda, vanzatorul, numarandu-se cu cei unsprezece Apostoli. El a propovaduit pe Hristos in Capadochia si in Etiopia. Si acolo, multe patimind, cu moarte napraznica s-a savarsit.

Sfantul mare Apostol Pavel, care in urma tuturor, a fost chemat de Sus, de la Domnul, la apostolie, s-a aratat vas ales al lui Hristos, ca L-a purtat pe Domnul neamurilor si a imparatilor de la Ierusalim si pana la Roma. Deci, si-a savarsit nevointa alergarii sale, fiind ucis de Nero, cu sabia. Drept aceea, acest Sfant Apostol se praznuieste, de catre Biserica, impreuna cu Sfantul Petru, ca unul ce, mai mult decat alti Apostoli, s-a ostenit, cu bunavestirea lui Hristos Dumnezeului nostru slava!

(Georgiana)

Read more

29 Iunie 2009

Predică la sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel

sf-ap-petru-si-pavelSfânta noastră Biserica prăznuieşte pe 29 iunie pomenirea Sfinţilor şi intru tot lăudaţilor Apostoli Petru şi Pavel, cei dintâi pe scaun şezători şi propovăduitori ai Evangheliei lui Hristos. Cine dintre fiii Bisericii noastre nu a auzit de numele lor? Cine nu a citit cât de puţin despre viaţa lor? Cine nu s-a îndulcit de învăţăturile lor cele folositoare de suflet care se citesc şi se cântă în toate zilele prin sfintele biserici?

Însă, a vorbi după vrednicie despre Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, aceşti mari stâlpi ai Bisericii lui Hristos, este cu neputinţă pentru noi păcătoşii, deoarece numai Dumnezeu ştie ostenelile, chinurile şi nevoinţele pe care le-au depus ei la propovăduirea Sfintei Evanghelii, după înălţarea Domnului la cer.

Însă, având nădejde în rugăciunile Sfinţilor Apostoli, îndrăznim să vorbim pe scurt despre viaţă şi unele învăţături din epistolele lor spre lauda ucenicilor lui Hristos şi spre folosul nostru sufletesc.

Pe Sfântul Apostol Petru l-a odrăslit Betsaida Galileii, fiind fratele mai mic al Sfântului Apostol Andrei şi fiu al lui Iona pescarul. Adâncurile învăţăturilor omeneşti, neavând de la cine le învăţa, Simon-Petru, căci aşa se chema înainte de alegerea să, a rămas fiu credincios al tatălui său, care l-a deprins de mic să prindă peşte în apele lacului Tiberiada, pentru a-şi câştiga pâinea cea de toate zilele.

Aici, pe malurile Tiberiadei, s-a născut, a copilărit şi a crescut Sfântul Apostol Petru. Aici a deprins el meşteşugul pescuitului. Aici a învăţat el a vâsli pe valuri, a cârmui corabia, a înfrunta furtunile, a arunca undita în apă, a cârpi mrejile, a răbda trudă, a suferi de foame şi de sete sau a aştepta fără somn, nopţi de-a rândul până putea să pescuiască ceva.

Apoi, căsătorindu-se şi auzind că Sfântul Ioan propovăduieşte despre Mesia, a primit de la el, împreună cu Andrei, fratele său, botezul pocăinţei în apele Iordanului, neştiind că aproape de casă sa, în cetatea Nazaretului, locuieşte Acela care avea să fie Dascălul şi Învăţătorul său. Şi iată că vine Hristos cel mult aşteptat. Iese la propovăduire, trece prin Capernaum şi prin Betsaida, coboară la malul Tiberiadei, caută corabia lui Iona Galileeanul, afla pe Petru, îl cheamă la Sine, îi schimba numele din Simon în "Chifa", care se tâlcuieşte "Piatră" sau Petru şi astfel îl face pescar de suflete omeneşti, sau "vânător de oameni", cum i-a zis Mântuitorul, când l-a chemat la apostolie. Din ceasul acela, Petru îşi lasă casa şi soţia, îşi lasă patria şi corabia în voia Tatălui, se alătură lui Hristos şi devine cel mai râvnitor apostol.

Read more

Sfintii Apostoli Pentru si Pavel, tainuitorii Luminii celei nemarginite

sf-petru-si-pavel,,Cei ce sunteţi între apostoli mai întâi pe scaun şezători şi lumii învăţători, Stăpânului tuturor rugaţi-vă, pace lumii să dăruiască şi sufletelor noastre mare milă." [Troparul Sfintilor Apostoli]

Petru şi Pavel sunt doi dintre cei mai importanţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe, fiind numiţi adesea "raze ale Soarelui celui înţelegător", "slujitori ai lui Hristos şi iconomi ai tainelor lui Dumnezeu" (I Corinteni 4, 1) sau "prietenii lui Hristos". Ei sunt celebraţi (pomeniţi) la data de 29 iunie, datorită faptului că în această zi, anul 67, au fost amândoi martirizaţi pentru vina de a fi propovăduit dreapta credinţă.

Înainte de a deveni apostol, Sfântul Petru a fost pescar şi îşi câştiga existenţa alături de Andrei, fratele său. După cum bine se ştie, întâlnirea lor cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos a reprezentat ea însăşi o minune: aşa se face că cei doi fraţi (Petru şi Andrei) pescuiau într-o dimineaţă în apele lacului Ghenizaret, obosiţi după o noapte întreagă în care nu reuşiseră să prindă nici un peşte, când Iisus, trecând pe acolo, i-a îndemnat să mai încerce o dată. Contrar aşteptărilor şi spre surprinderea celor doi, de această dată mreaja se umplu cu atât peşte, încât cu greu a putut fi adusă la mal. Minunea petrecută a fost suficientă pentru ca cei doi să îşi lase familia şi muncă şi să îl urmeze pe Iisus, devenind în acest fel apostoli, vestitori ai împărăţiei lui Dumnezeu.

Sfântul, măritul şi mult lăudatul Apostol Pavel nu a fost unul din cei Doisprezece Apostoli. Pavel este numit "Apostolul Neamurilor" (Romani 11:13, Galateni 2:8, 1 Timotei 2:7), fiind convertit pe drumul Damascului de Însuşi Iisus Hristos.

Acesti Sfinti au fost cei mai ravnitori si curajosi apostoli, deoarece au lasat toate si au urmat lui Hristos.Nu s-a mai gîndit Petru la tatăl său, nici la corabie, nici la femeia şi soacra sa din Capernaum, căci el era căsătorit, ci un singur gînd avea: să urmeze şi să slujească lui Hristos pînă la moarte, să înveţe de la El tainele credinţei, să deprindă de la Mîntuitorul smerenia, blîndeţea, răbdarea, suferinţa, iubirea de oameni şi iertarea. Să înveţe în şcoala lui Hristos adîncul teologiei, puterea rugăciunii, meşteşugul predicării cuvîntului, adică al "vînării de suflete" pentru împărăţia lui Dumnezeu, curajul de a se jertfi pentru Evanghelie şi să primească darul facerii de minuni. Şi ce credincios a fost Sfîntul Petru faţă de Hristos! Că cel dintîi dintre toţi îi urma şi lua cuvîntul în numele celorlalţi, şi împlinea poruncile Lui.

La fel si Sf Apostol Pavel,a fost vînat de Hristos pentru Biserică şi pentru neamuri. El a fost trimis să vestească Sfînta Evanghelie la popoarele păgîne, numite "neamuri". Şi a vestit pe Hristos întîi în Siria, înfiinţînd prima Biserică creştină în oraşul Antiohia. Apoi a vestit Evanghelia în toată Asia mică, precum Galatia, Colose, Efes, Laodiceea şi Bitinia. Apoi a trecut în Europa prin Macedonia, unde a poposit mai mult la Tesalonic. A ajuns în Atena şi Corint, apoi în Sicilia, Italia, Roma şi pînă în Spania.

Oare am putea noi sa facem acestea, pe care apostolii le-au putut savarsi? Macar de ne-am pune in gand si tot nu am putea sa ne lasam familia, casa, prietenii, serviciul si sa-i urmam Mantuitorului nostru respecand poruncile lui cele Sfinte.

Sa ne rugam Sfintilor Apostoli sa ne daruiasca si noua un strop din harul Duhului Sfant, un strop din nemarginita Lui lumina, o picatura de tarie si mantuire.

(Georgiana)

Read more

27 Iunie 2009

Cât de mici suntem în faţa lui Dumnezeu!

7374734-mdTot Globul pământesc vuieşte de vestea morţii mult-iubitului Michael Jackson, idolul atâtor tineri care plângeau la concertele lui. Îmi amintesc că aveam o prietenă care se îmbrăca numai cu tricoul cu Michael Jackson. Se simţea atât de aproape de faima acestui star..Toată lumea îi asculta muzica în anii "90. Cu toate astea, mie nu mi-a plăcut niciodată. Poate că muzica lui nu e pe gustul meu sau poate că nu am eu aşa gusturi fine...

Stăteam şi mă gândeam la el, care e mare vedetă (sau, mă rog, a fost) şi la felul în care a sfârşit viaţa lui. Brusc! Dintr-odată! Un atac de cord şi gata.  Şi îmi amintesc că a încercat şi imposibilul: să se menţină veşnic tânăr şi frumos şi, mai ales, în vogă. Cred că el e unul din cazurile de băieţi buni pe care succesul l-a distrus. Succesul se întreţine cu compromisuri, sacrificii mari şi cu mulţi bani. Azi eşti foarte sus, te iubeşte toată lumea şi îţi cântă melodiile, iar mâine apari în presa de scandal cum că ai fi pedofil. Nu ştim care e adevărul în ceea ce îl priveşte pe Michael Jackson şi prea puţin mă interesează sincer, însă situaţia lui mă întristează şi îmi dau seama că fiecare dintre noi avem tendinţa de a ne "vinde sufletul diavolului".

Mai precis, pentru câteva momente de măreţie, ca să fim mândri că am făcut ceva deosebit, renunţăm la principii, la viaţa morală, uneori chiar la bun-simţ şi, mai dureros este că renunţăm la relaţia cu Dumnezeu. Adevărul din inimă ajunge să ne incomodeze pentru că lui Dumnezeu Îi place smerenia şi nu ne lasă să fii mândri şi vocea Lui ne mustră încontinuu. Dar...dacă tu vrei, te împrieteneşti cu diavolul, pe negândite. Şi aşa ajunge omul să nu mai ştie ce-i cu el. Are momente când vrea să se ridice din prăpastia unde simte că a căzut, însă nu prea mai sunt resorturi spirituale. Ne pierdem atunci când vrem să ne dăm mari. Aşa cum a pierdut şi Lucifer locul său între îngeri şi a ales să fie cu totul altceva.

E grea lupta asta cu mândria! Dacă ţi-a intrat în inimă, te roade puţin câte puţin şi ajungi să crezi că eşti cel mai tare, cel mai deştept, cel mai bogat şi nimeni nu e ca tine. Şi deodată te loveşte un necaz, o palmă din cer şi iţi revii din ameţeala cu care diavolul te-a ademenit. Sau aşa ar trebui. O boală, o suferinţă, o durere acolo unde eşti cel mai sensibil te face, în cele din urmă, să vezi CÂT DE MIC EŞTI ÎN FAŢA LUI DUMNEZEU!

Poate că o comparaţie cu Michael Jackson nu e cea mai potrivită, însă vedem cu toţii câţi oameni "mari", care deţin controlul, faima, puterea financiară sau se fac iubiţi de enorm de mulţi oameni, sfârşesc, ei sau cei apropiaţi lor, ca orice muritor. Nu iau nimic cu ei. În schimb, viaţa pe care au trait-o le-a adus un mare dezavantaj: au (între) rupt relaţia cu Dumnezeu, Cel care le călăuzea paşii pe drumul mântuirii, fericirii supreme. Ei au caştigat mandria. Dar la ce le foloseşte? Poate e parola spre Iad. Cine ştie? Nu exclud această posibilitate. Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul? ( Marcu 8, 34-38)

Cu siguranţă toate aceste lucruri ne determină să reflectăm asupra noastră şi să ne dăm seama că greşim hrănindu-ne cu "slava deşartă". Nu ne este nici acum de folos, iar după ce trupurile noastre nu vor mai fi, nici atât nu ne va mai folosi.

Azi am înţeles că nimic nu este mai mic decât omul fără Dumnezeu şi nimic nu este mai mare decât omul cu Dumnezeu...

Gabriela Tudor

Pe aceeasi tema va recomandam si: Idolatrizarea, boala veche

 

Read more

Ştiţi care e cel mai liniştitor lucru din lume?

6051141-mdO baie caldă? O dimineaţă răcoroasă pe un vârf de munte? Clinchetul tălăngilor unor vaci păscând într-o poieniţă pe coasta muntelui? Sau poate o excursie în Alpi? sau o plimbare cu barca pe apele unui lac liniştit?

De ceva timp mi-am dat seamă că un singur lucru te linişteşte şi te ajută să nu fii tulburat şi să scăpi de toate gândurile rele. Poţi să fiu în cel mai frumos loc din lume, dacă mă mustră conştiinţa  sau grijile mă rod, atunci nu o să mă pot bucura de nimic. Poţi să mă duci şi pe lună, şi-n stele, şi pe soare, şi-n adâncul mării, poţi să-mi arăţi toate frumuseţile lumii dar tot nu as putea să fiu bucuros pentru că oriunde m-ai duce port în mine răul pe care l-am făcut şi patimile care mă chinuie.

Cel mai liniştitor lucru din lume e să nu judeci pe nimeni. Da, asta mă face să nu mă mai gândesc la tot răul din lume, mă face să văd totul cu ochi frumoşi. Asta mă ajută să încep să-i iubesc pe ceilalţi. Ce mult mă tulbur când îi văd pe cei de lângă mine, pe cei din familie şi pe prietenii că fac rău, şi-ncerc să-i mustru, să-i corectez, să-i atenţionez dar ei nu se schimbă. Mă enervez şi le spun acelaşi lucru de mai multe ori şi ei fac la fel, şi le dau tot felul de argumente, şi de multe ori ei îmi dau dreptate dar fac tot la fel.

Eu nu pot schimba pe nimeni, eu pot să mă schimb doar pe mine dar şi aşa îmi este foarte greu. Degeabă văd greşelile şi păcatele altor şi-mi fac atâtea prejudecăţi, caci n-o să pot schimba pe nimeni cu vorbe şi cu gânduri rele.

Read more

Fericirea se câştigă prin antrenament zilnic

hpim0191Intai e Domnul...ii tine imbratisati pe amandoi, le da putere sa zambeasca chiar daca au si dureri. Domnul o imbratiseaza pe doamna, chiar daca nu au fost toate zilele roz, clipele frumoase petrecute impreuna au lasat loc si de imbratisari la batranete. Spera sa apuce si o imbratisare la nunta de aur...cum o vrea Domnul, pana atunci se bucura de fiecare clipa...cand se intampla sa mai uite (doar stiti ca asa e la batranete...mai si uiti, nu numai te uiti) am eu grija sa le reamintesc.

Domnul citeste mult dar si asculta atunci cand le citesc eu; doamna citea si ea...foarte mult, acum doar asculta...un accident vascular a sters ceva dar dragostea a reparat cateceva pe ici pe colo. Dragostea si imbratisarile multe, in orice moment al zilei, cu motiv sau fara. Domnul are 82 de ierni iar doamna 78 de toamne...cum au trait fiecare anotimp asa traiesc si acum... Uitandu-ma la ei, invat cea mai importanta lectie din viata mea...fericirea se castiga prin antrenament zilnic...

Astazi, doamna s-a bucurat de o Taina...când ne-am pregatit sa o primeasca i-am citit si un psalm...pe cel pe care eu il citesc zilnic pentru a nu uita ce este cu adevarat important:

"1. Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioşilor şi în calea păcătoşilor nu a stat şi pe scaunul hulitorilor n-a şezut; 2. Ci în legea Domnului e voia lui şi la legea Lui va cugeta ziua şi noaptea. 3. Şi va fi ca un pom răsădit lângă izvoarele apelor, care rodul său va da la vremea sa şi frunza lui nu va cădea şi toate câte va face vor spori. 4. Nu sunt aşa necredincioşii, nu sunt aşa! Ci ca praful ce-l spulberă vântul de pe faţa pământului. 5. De aceea nu se vor ridica necredincioşii la judecată, nici păcătoşii în sfatul drepţilor. 6. Că ştie Domnul calea drepţilor, iar calea necredincioşilor va pieri." Daca tinem mereu minte ca intai trebuie sa fie Domnul, toate celelalte vin de la sine, usor si bine, nu e descoperirea mea...e scris totul intr-un psalm...eu v-am scris doar psalmul 1...daca simtiti ca va este de folos, continuati...eu doar am vrut sa va reamintesc ca fericirea este un exercitiu repetat zilnic...merita sa ne antrenam!

(Adriana)

Read more

26 Iunie 2009

Viaţa familiei se sfinţeşte prin iubirea Sfintei Treimi

familystudiesUna dintre învăţăturile principale ale Sfântului Apostol Pavel priveşte legătura tainică între viaţa în familie şi viaţa în Biserică. Astfel, în epistola către Efeseni, comparând cele două realităţi ale existenţei umane în Hristos Domnul, Apostolul neamurilor spune despre nuntă: „Taina aceasta" - a unirii bărbatului cu femeia într-un trup, după porunca lui Dumnezeu - „mare este; iar eu zic în Hristos şi în Biserică" (Efeseni 5, 32). În acest sens, trebuie înţeleasă şi cultivată legătura sfântă care există între taina familiei şi taina Bisericii ca viaţă în comuniune.

Faptul că Dumnezeu Fiul Cel veşnic al Tatălui ceresc S-a născut în istorie din femeie ca un copil şi a crescut într-o familie ne arată de ce toţi termenii de bază în Biserică sunt împrumutaţi din familie: părinte spiritual, mamă sau maică spirituală, frate şi soră spirituală, fiu şi fiică spirituală. Prin urmare, fără taina familiei nu poate fi înţeleasă nici taina Bisericii ca familie spirituală a iubirii frăţeşti în Hristos, Fiul Tatălui ceresc, născut ca Om din Mamă-femeie.

Însă pentru că a slăbit credinţa în taina iubirii lui Dumnezeu pentru om, astăzi, familia naturală, tradiţională, se află în criză, în mutaţie spre un viitor incert şi confuz. Individualismul şi orgoliul libertăţii egoiste împiedică afirmarea vieţii umane ca existenţă în comuniune şi solidaritate, iar vocaţia sfântă a familiei credincioase ca mediu al creşterii spirituale şi al mântuirii este adesea uitată.

În faţa acestor probleme, Bisericile Ortodoxe trebuie să dea un răspuns comun apărând valoarea familiei ca viaţă binecuvântă de Dumnezeu cu scopul dobândirii mântuirii şi a vieţii veşnice. Niciodată familia nu poate fi redusă la aspectele ei: biologic, juridic, psihologic, sociologic sau cultural, întrucât ea este mai mult decât toate acestea laolaltă şi le transcende tocmai pentru că iubirea din familie are vocaţia de a fi în lume pregătire spre a participa la iubirea divină veşnică a Preasfintei Treimi, ca taină a comuniunii eterne a Tatălui şi Fiului în bucuria Sfântului Duh. În acest sens, copii născuţi în familie şi botezaţi în Biserică în numele Sfintei Treimi pot fi viitori cetăţeni ai împărăţiei eterne a Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh.

În această perspectivă, este mai mult decât evidentă actualitatea învăţăturii Sfântului Apostol Pavel despre legătura dintre familie şi Biserică, temă centrală a congresului internaţional „Familia: teologie paulină şi viziune contemporană", organizat de Sfânta Mitropolie de Veria, Naousa şi Kampania. Suntem încredinţaţi că lucrările acestui congres vor fi încununate de succes şi vor ajuta toate Bisericile Ortodoxe surori să dea, împreună, mărturie vie despre vocaţia sfântă şi valorile multiple ale familiei ca expresie a vieţii binecuvântate de Hristos prin Biserica Sa.

† DANIEL Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Conferinţa „Familia: teologie paulină şi viziune contemporană”, Veria, 25-28 iunie 2009

Read more

Unde-ţi duci necazul? La cârciumă sau în tutun?

no-alcohol-4946Necazurile, suferintele pe care le avem ne sunt trimise ca sa ne apropie de Domnul, ca sa gustam din odihna pe care numai Domnul o poate da in vreme de necaz. Lumea nu vrea sa asculte, cand vin necazurile oamenii se duc cu ele pe la carciumi, pe la restaurante, zicand ca e mai bine sa bea de necaz si sa mai puna tigara in gura sa uite de suparari. Crestinii se zbat neputinciosi in framantari si suferinte, iar nu departe de ei se afla comoara cea nepretuita: Iisus, Mantuitorul nostru.

Cum de oamenii nu gasesc aceasta comoara? E chiar langa noi, dar nimeni n-o vede. Oamenii alearga mai degraba si se refugiaza in tutun, alcool... Acestea ii dau orbire omului. Acestea ne inchid ochii duhovnicesti, ochii sufletului.. pe care Domnul ni-i deschide. Acestea au puterea sa il distruga pe om, sunt droguri, iar drogul il aduce pe om la starea de dependenta. Aceasta stare il alunga pe Duhul Sfant din inimile noastre.  In multe locuri, fumatul reprezinta inca o ispita foarte reala pentru unii.

Fara indoiala ca exista citeva motive principale pentru care tinerii se apuca de fumat la virsta adolescentei. Pentru unii exista dorinta de a parea „mari" si „maturi". Pentru altii este curiozitatea in legatura cu senzatia produsa. Iar pentru altii este pur si simplu starea incomoda de a fi „singura exceptie" in timp ce toti prietenii lor fumeaza. Am intalnit si persoane care spun ca fumeaza din cauza certurilor/problemelor, din cauza parintilor s.a. Dar tocmai aici sta puterea lui Dumnezeu pe care oamenii nu o vad; daca-i cerem Domnului ceva el ne va da si mai mult de cat i-am cerut, totul dupa inima si dupa credinta noastra.

Stim noi sa-i cerem alungarea ispitelor, alungarea certurilor, luminarea parintilor si luminarea noastra? Nu! Insa preferam sa ne retragem la masa noastra cu scrumiera langa noi  si eventual, sunam pe cativa prieteni sa dam un party pentru a uita de griji si suferinte.  Preferam sa umblam in intuneric, ocolind lumina. L-am intrebat pe un tanar de 14-15 ani odata de ce fumeaza si am ramas uimita de raspunsul pe care mi l-a dat: "pentru ca asa face mama". Din ce in ce mai multi tineri fac ceea ce vad la parintii lor.

Dar de ce nu facem noi ceea ce am citit in vietile sfintilor ? De ce nu facem  ceea ce este scris  in Sfanta  Scriptura? Cautam raul, iar raul se gaseste foarte usor, trebuie doar sa il cauti un pic cu mintea si vine singur. Dar cautand raul, oamenii nu stiu ca il pierd pe Iisus, Cel ce sta la usa sufletului, bate si asteapta sa i se deschida. Pierdem pacea, pierdem bucuria, pierdem si uitam  rugaciunea, care este hrana sufletului!

Există numeroase versete care încurajează oamenii să stea departe de consumul de alcool. Cu toate acestea, Scriptura nu interzice în mod necesar creştinilor să consume bere, vin sau orice altă băutură alcoolică. Creştinilor li se porunceşte să evite beţia (Efeseni 5:18). Dar cum de vedem toate carciumile, toate terasele pline de oameni? Nu trebuiesc judecati nici acestia, fiindca nu se stie ce planuri are Dumnezeu cu ei. Creştinilor li se porunceşte să nu permită ca trupurile lor să fie stăpânite sau dependente de nimic lumesc (1 Corinteni 6:12; 2 Petru 2:19).

De asemenea, Scriptura interzice creştinilor să facă orice lucruri care ar putea să afecteze pe alţi creştini sau care să îi încurajeze pe aceştia să păcătuiască împotriva conştiinţei lor (1 Corinteni 8:9-13). În lumina acestor principii, ar fi extrem de dificil pentru orice creştin să afirme că a consuma băuturi alcoolice aduce glorie lui Dumnezeu (1 Corinteni 10:31). Însă alcoolismul (consumul excesiv) şi dependenţa de alcool sunt lucruri de care creştinii trebuie cu siguranţă să se ferească (Efeseni 5:18; 1 Corinteni 6:12).

Care este atunci atitudinea cu bun simt a unui tinar credincios care traieste in lumea de astazi? Cu siguranta ca este evitarea oricarei forme de bauturi alcoolice si trairea in asa fel, incat Dumnezeu sa-i poata modela si folosi viata lui sau a ei pentru gloria Sa. „Si nu va imbatati de vin... ci fiti umpluti cu Duhul" (Ef.5:18). Cu toate acestea, este foarte greu pentru un tanar care fumeaza/bea sa se poata dezlipi de acestea. Cum un credincios adevarat nu se poate dezlipi de rugaciune, orice necaz sau suferinta ar avea, asa si un fumator sau bautor nu se poate dezlipi de aceste "duhuri" necurate.

De ce spun duhuri? O data ce l-am alungat pe Duhul cel Sfant din inimile noastre, acesta este inlocuit cu duhul cel rau, vrajmasul nostru. Sa nu cautam lucruri lumesti, sa nu ne refugiem in alcool si in tutun. Sa cautam bunatatea lui Hristos si sigur o vom gasi! Sa ne impartasim cu Sfantul si Scumpul Sange al Mantuitorului si nu vom mai fi singuri, nu vom mai cauta cele lumesti, nu vom mai savarsi pacate, dar totul bineinteles, prin vointa, post si rugaciune.

(Georgiana)

Read more

Nu e greu să te laşi de fumat!

tigariO femeie vroia foarte mult sa se lase de fumat. Nu stia cum, incerca prin mai multe metode, medicamente dar nu reusea. Intr-o zi, s-a dus la duhovnicul ei si i-a cerut un sfat, i-a cerut sa o ajute ca sa se poata lasa de fumat. Acesta i-a spus multe lucruri legate de acest pacat, dar la urma i-a spus si sa se duca sa faca piata dar sa evite sa cumpere tigari. A incercat de multe ori femeia acest lucru, prin post si prin rugaciune, dar vointa ei nu era suficienta. Intr-o zi 5,in alta zi 3 tigari..si tot asa. Dar iata ca dupa ceva timp femeia, in timp ce se afla la cumparaturi, a vazut un magazin si si-a pus in minte sa-si mai cumpere un pachet de tigari.

In acea clipa si-a amintit de copii ei, si a ales sa le cumpere ceva, ca ei sa se bucure. A cumparat, apoi iar i-a venit gandul de a mai cumpara un pachet de tigari, insa atunci si-a adus aminte de nepotii sai, si le-a cumparat fructe ca si ei sa se bucure. Atunci femeia a vazut cata nevoie au cei dragi de ea, cate lucruri se pot cumpara si cum tigarile pot fi alungate din viata ei. Mai folos iti este a bucura pe ceilalti, ca si ei sa se bucure de tine, decat sa te distrugi! In cele din urma, femeia renuntase la fumat definitiv, insa doar prin ascultare, rugaciune si prin nadejdea in Dumnezeu a reusit sa se abtina de la acest pacat. "Daca am avea si noi acestea l-am vrea din nou pe Duhul Sfant in inimile noastre"

Daca tinerii ar avea un duhovnic, ar avea speranta, nadejde, atunci s-ar abtine de la acest pacat, si de la multe altele. "Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi găsi; bateţi şi vi se va deschide. Căci ori şi cine cere, capătă; cine caută, găseşte; şi celui ce bate, i se deschide." Dumnezeu se bucura pentru orice intoarcere a noastra, se bucura cand renuntam la un anumit pacat, dar se bucura si mai mult cand noi Îl dorim in viata noastra! Sa incercam sa trecem peste toate nevoile, peste intristarile si necazurile noastre, sa evitam pacatul.

Sa nu ne facem fii ai pacatului, ci fii ai lui Dumnezeu, precum a spus si Mantuitorul. Dar veti spune "cum sa trecem peste atatea, mai ales in vreme de nevoie, cum sa evitam pacatul..alcoolul, bautura, desfranarea si toate celelalte.Este scris in Biblie.[Evrei 4:16]. Să ne apropiem dar cu deplină încredere de scaunul harului, ca să căpătăm îndurare şi să găsim har, pentru ca să fim ajutaţi la vreme de nevoie. Rugandu-ne Domnului, cu siguranta el ne va da puterea sa trecem peste acestea, sa lasam fumatul/alcoolul, si sa-i multumim Domnului pentru binefacerile sale! Asa, Duhul cel Sfant se va intoarce intru noi si va salaslui in inimile noastre, insetate de pace si bucurie.

(Georgiana)

 

 

Read more

Tabere la Mănăstirea Oașa în 2017

 

Înscrierea se face strict prin completarea formularului: https://goo.gl/hn4wEW

Termenul limită de înscriere: o săptămână înainte de începerea oricărei tabere.

Persoana de contact: 0727 353 246 (Adi)

Ultimele comentarii

Înregistrare (login)

Dacă aveţi deja un cont, atunci introduceţi userul şi parola în câmpurile de mai jos. Dacă nu, atunci daţi click pe opțiunea "Creaţi un cont". După înregistrarea datelor, veți primi pe mail, un link de confirmare pe care trebuie să dați click pentru a confirma înregistrarea. Imediat după asta vă veți putea loga cu userul și parola definite la înregistrare.

Pentru orice dificultate apărută la logarea pe site, contactați-ne la: contact@ortodoxiatinerilor.ro

Arhiva articolelor

Linkuri

 Portalul Doxologia 

Sanatate si Viata - Pentru un Stil de Viata Sanatos si o Viata Fericita - SanatateSiViata.ro