Cuprins

Învierea Domnului în temnițele comuniste

Despre prăznuirea Învierii Domnului cu Nicolae Purcărea

Pentru noi, creştinii din închisoare, Patimile şi Învierea erau momentul sublim al trăirii noastre, depăşindu-ne şi pe noi ca oameni. Ne încadram în tradiţiile creştine pe care neamul nostru le trăia în Săptămâna Patimilor şi de Înviere, cu singura deosebire că noi nu aveam bucuria materială.

citește mai departe

Sfintele Paşti cu Virgil Maxim - Aiud, anul 1945

Profitând de atitudinea indecisă a directorului, am obţinut permisiunea să sărbătorim Sfintele Paşti cu slujba religioasă în curtea închisorii, la Troiţa Nicadorilor, la care să ia parte toţi deţinuţii, şi cei de drept comun. Doar criminalilor de război nu li s-a permis să iasă în curte.

citește mai departe

Noaptea Învierii din închisoarea Pitești, anul 1949

Şi iată noaptea de Înviere. Odată cu bătaia clopotelor care răzbea până la noi, au început să apară lumânări aprinse în stradă, dincolo de casele lipite de zidul închisorii. Acest decor, care pentru noi luase proporţii cosmice, avea însă şi semnificaţia mesajului spiritual al acelor care nu ne uitaseră şi care acum doreau să ştim că sunt împreună cu noi sufleteşte.

citește mai departe

Sărbătorirea Paştilor în celula 18 din închisoarea Pitești, anul 1949

Se apropiau Sfintele Pasti, pe la sfârsitul lui aprilie. Iar noi ne pregăteam să sărbătorim primul Paste în închisoare. Camarazii arestati de pe timpul lui Antonescu memoraseră un repertoriu bogat din poeziile lui Radu Gyr. Ne-am pus să le învătăm pe de rost.

citește mai departe

Noaptea Învierii la Jilava, anul 1950

Tensiunea nervoasă creştea în cameră, ca în toată închisoarea. Zilnic, în special noaptea, percheziţii inopinante, bătăi cu pumnii sub fălci, schingiuiri sau călcări în picioare, pentru o talpă de bocanc scrisă sau că nu ai stat drepţi în faţa miliţianului. Programul de timorare era bine gândit pentru prăbuşirea morală şi lichidarea fizică a cât mai mulţi dintre noi.

citește mai departe

Săptămâna Patimilor - Închisoarea Piteşti, Camera 3 Subsol, anul 1951

Paștile din 1951... Eram siguri că, după vizita lui Ţurcanu, Zaharia va veni cu o nouă metodă de tortură. După masa de seară, Zaharia s-a întors ca un taur înfuriat şi şi-a debitat repertoriul lui muzical.

citește mai departe

Paștile la Baia Sprie din memoriile Părintelui Aurel Sandru, anul 1951

In zilele acelea, printre numerosii prizonieri de constiinta din lagarul de exterminare de la Baia Sprie, se numara si preotul aradean Teodor Bej care, posedand o memorie de exceptie, cunostea pe de rost tot tipicul religios pascal.

citește mai departe

Noaptea Învierii la Colonia Peninsula cu Părintele Dimitrie Bejan, anul 1952

În noaptea Învierii, la miez de noapte, când clopotele din "Valea Neagră" sună pentru Învierea Mântuitorului, ni se face o amănunţită percheziţie de către ostaşi. Sub supravegherea comandantului din colonie, a politicului Vasile Blănaru, pontatorul brigăzii, ne ţine de faţă cu aceştia, predica zilei:

citește mai departe

Învierea Domnului cu părintele Liviu Brânzaș, 19 aprilie 1952

În singurătatea de la celula 7, începe o nouă epocă de efervescenţă sufletească. Acum totul începe să fie foarte clar. Parcă mi s-a ridicat un văl de pe creier. Percep frumuseţea Creştinismului cu toată intensitatea. Simt un impuls masiv de a mă dărui slujirii lui Hristos.

citește mai departe

Săptămâna Patimilor la minele Cavnic împreună cu Liviu Brânzaș, anul 1953

Săptămâna Patimilor are în închisoare un alt ecou decât în libertate. Acolo unde nu este suferinţă, lumea este copleşită de pregătirile materiale pentru praznic. Aici, în împărăţia durerii, totul se concentrează pe trăirea semnificaţiei religioase.

citește mai departe

Noaptea Învierii în catacombele minei Cavnic, anul 1953

Noaptea Învierii! Ne risipim pe galerii, la locurile de muncă, dar aproape nimeni nu lucrează. Venirea lui Eisenhower la putere în America ne dă curajul de a ne manifesta mai liber. Numai cei timoraţi încearcă să-şi realizeze norma.

citește mai departe

Sfintele Paști în inima pământului - mina Baia Sprie, anul 1954

Se apropiau Sfintele Pasti, Învierea Domnului nostru IisusHristos. Cugetam la acest mare si sfânt praznic. În iconomia mântuirii, Domnul a rânduit să-i premeargă Patima, chinurile, jertfa cea izbăvitoare Învierii. Trebuia si noi să trecem prin focul suferintei ca să ne curătim si apoi să asteptăm Învierea.

citește mai departe

Sfintele Paști în catacombele minei Baia Sprie, anul 1954 - mărturisirea părintelui Justin Pârvu

În 1954, noi am sărbătorit învierea lui Hristos la 800 metri sub pământ într-o mină de plumb. Personal am fost unul din cei care făceau curse cu acele vagoane joase pe care le foloseau în mină să care minereu; aşa că slujba mea era în principal să merg mult. Mulţi dintre noi munceam împreună.

citește mai departe

Învierea sărbătorită în lanţuri, anul 1956

La proces, la ultimul cuvânt, am acuzat regimul că nu respectă drepturile omului. Mi s'a dat pe loc pedeap­sa maximă: zece ani. Avocatul angajat de familie a făcut recurs şi s'au mai redus patru ani.

citește mai departe

Învierea Domnului cu părintele Gheorghe Calciu - Închisoarea Aiud, anul 1980

...Mă întorc acum la întâmplarea mea de Paşti. Mă pregăteam pentru sărbătoare. Îmi purificam sufletul pe cât puteam, eram surd la insulte, insensibil la lovituri, blindat împotriva foamei, încălzit de o rugăciune interioară.

citește mai departe

Jocurile de la EA Games și plictiseala din Împărăția Cerurilor

Aș vrea să discutăm un lucru pe care foarte rar îl auzim abordat în predicile din Biserică sau în cărțile duhovnicești: Ce vom face în Îmărăția Cerurilor?

Se discută foarte mult despre dobândirea Împărăției Cerurilor dar foarte puțin despre viața în împărăție. Sunt sigur că fiecare dintre voi s-a gândit măcar odată la lucrul acesta. Concepția creștinului de astăzi despre Împărăția Cerurilor este un mix între versetele din Sfânta Scriptură, scrierile Sfinților Părinți, reclamele și filmele de la televizor în care este raiul prezentat sub diferite forme, și peste toate acestea se adaugă imaginația noastră.

Pentru unii bărbați raiul este o plaja însorită, cu apă cristalină și cu multe femeie în costume de baie, care abia așteaptă să fie devorate. Pentru cei care nu sunt apropiați de Dumnezeu dar care totuși cred în existența vieții veșnice, raiul poate fi ca-n reclama cremei de brânză Philadelphia unde o femeie stă în cer pe un nor pufos, bucurându-se de odihnă. Pentru alții raiul poate fi ca în filmul lui Robin Williams, „What dreams may come”, unde fiecare persoană are colțișorul lui de rai, atât de frumos pe cât a fost sufletul său în viață, pe pământ. Mi-aduc aminte că-n acest film actorul principal își căuta soția moartă într-un accident, găsind-o până la urmă în rai, pe o pajiște frumoasă, cu multe flori, copaci și păsărele.

Cum o fi raiul în mintea creștinilor care merg la biserică, și care sunt apropiați de Hristos? Sfinții Părinți ne spun că Împărăția Cerurilor este împreună petrecere cu Dumnezeu și cu sfinții. Tot ei ne spun că Împărăția Cerurilor este o împărtășire permanentă din Harul lui Dumnezeu care învăluie totul. Având acest lucru în vedere, eu mă gândeam mai de mult că Împărăția Cerurilor este un loc foarte frumos, mereu însorit, cu păduri frumoase, cu flori, cu păsărele ciripind, cu ape curgătoare, cu animale multe, unde toți stăm unii cu alții lângă Dumnezeu și vorbim... și iarăși vorbim... Dar cât? Pe veșnicie, ca la o nuntă care nu se mai termină?

Oricât de frumoase ar părea aceste imagini despre Împărăția Cerurilor, viața în veșnicie nu va fi nicidecum o împreună plictiseală, ca la o șezătoare la care ne tot povestim unii altora, și Dumnezeu tuturor, tot felul de taine ale lumii.

Ca să înțelegeți mai bine ce va urma după moartea noastră, o să mă folosesc de un exemplu concret din viața noastră: jocurile pe calculator. EA Games este probabil cea mai mare companie producătoare de jocuri video din lume. Mi-aduc aminte că acum 13-14 ani, când părinții mi-au cumpărat primul calculator, am început să joc Age of Empires, un joc de strategie foarte captivant. Pentru mine, trecerea de la soldățeii și mașinuțele pe care le implicam în diferite scenarii în camera mea, la lumea interactivă din Age of Empires, unde construiam case, grajduri, ferme, mori, ziduri, cariere de piatră, gatere de lemn, mine de aur, academii de luptă, turnuri de control, armate întregi, etc a fost fascinantă. Mi-aduc aminte și acum sunetele din acest joc: tăiatul lemnelor, nechezatul cailor, foșnetul pădurilor, ascuțitul săbiilor, ciocnirea armatelor în luptă... toate detaliile mă captivau într-o lume antică, care nu credeam că-mi va putea fi accesibilă vreodată.

L-am jucat mult timp dar ușor, ușor am început să mă plictisesc de el. Lumea Age of Empires nu mai avea secrete, aflasem cam tot ce se putea. Timp liber aveam din belșug și mi-aș fi dorit să joc altceva. Am trecut apoi la Need for Speed, Hot Pursuit... detaliile grafice ale jocului erau fabuloase în comparație cu jocurile de pe vechile calculatoare cu casetă (HC). Am jucat acest joc în toate combinațiile posibile, cu toate mașinile, pe toate circuitele, în toate condițiile meteorologice, atât singur cât și la multiplayer... și până la umă m-am plictisit și de el. O altă lume pe care am descoperind-o în mare parte, am părăsit-o. Au urmat FIFA '98 și lumea fotbalului virtual, care a reușit deasemenea să pună stăpânire pe mintea mea. Au venit apoi altele și altele... creatorii de jocuri inovând de la an la an noi lumi virtuale prin care copiii să-și satisfacă pofta de cunoaștere și creativitate.

Așa se face că astăzi, EA Sports are sute de jocuri create pentru PC, Xbox, Playstation, Mac, Wii, Nintendo, Iphone, Ipad, Android, Kindle, Facebook și chiar jocuri online postate pe diferite site-uri. Creatorii și programatorii de la EA Sports au ajuns să facă un joc pentru fiecare sport care atrage publicul larg: fotbal, baschet, hochei, tenis de câmp, șah, golf, formula 1, skateboard, fotbal american, box, ski, etc.. În plus, față de acestea, EA Sports a creat jocuri de acțiune, jocuri de shooting, jocuri horror, jocuri dedicate curselor de mașini, jocuri RPG, jocuri de strategie, jocuri de familie, jocuri pentru copii mici, jocuri muzicale, și nu în ultimul rând simulatoare (jocuri care imită viața din lumea reală).

În acest moment pe site-ul lor există 812 jocuri video care pot fi achiziționate pe loc. 812 de lumi virtuale create de designerii acestei companii pentru clienții lor.

În lumea jocurilor video nu te poți plictisi, companiile au mereu noi idei. Poți doar deveni dependent și să-ți pierzi timpul liber.

Dacă așa stau lucrurile în realitatea noastră, oare după ce trece viața aceasta și se sfârșește totul, ce se va întâmpla? Va urma o judecată universală, Dumnezeu îi va alege pe cei buni de cei răi, pe primii îi va așeza în Împărăția Cerurilor iar pe ceilalți în iad.  Fericitul părinte Dumitru Stăniloae spune că în Împărăția Cerurilor nu există plictiseală ci o relație cu Dumnezeu și oamenii mereu nouă, din care noi să ne îmbogățim suflteșete din ce în ce mai mult și să devenim asemenea Lui: atotștiutori, înțelepți, iubitori, atotbuni, etc.

Dacă designerii de la EA Sports pot crea noi lumi virtuale pentru tineri, atunci să fiți încredințați că și Dumnezeu poate crea o nouă lume pentru toți cei din împărăția cerurilor, pe care să o explorăm așa cum am explorat în detaliu acest Univers de la facerea lumii și până astăzi.

Gândiți-vă la Universul nostru ca la o lume virtuală (ca la un joc video) care la un moment dat se va termina, iar noi vom vrea să explorăm o altă lume. Dumnezeu poate crea imediat un alt univers, cu alți parametri, alte legi, alte caracteristici, alte principii de guvernare, care să ne fie total necunoscute, și de care să fim încântați să-l explorăm prin cunoaștere și să participăm prin creativitate.

Haideți să vă dau câteva exemple ca să înțelegeți ce vreau să transmit: Suntem cu toții în Împărăția Cerurilor și la un moment Dumnezeu ne spune: „Dragii mei, mergeți pe planeta Marte și refaceți-o în așa fel încât să semene cu planeta Pământ. Gândiți-vă de ce aveți nevoie, ce trebuie să puneți mai întâi: apa, pământul, vânturile, legea gravitației, munții, câmpiile, peștii mării, plantele, animalele, minereurile, etc.

Omul în Împărăția Cerurilor nu mai are nevoie de somn, mâncare, băutură, căldură, nu mai suferă de nimic, nu mai este limitat, iar puterile lui sufletești vor fi mult mai mari, deci și puterea de creativitate va fi mult mai mare decât pe pământ, pentru că acolo nu va mai fi limitat de păcat. În starea aceea de har fiind, omul ar putea crea chiar numai cu cuvântul așa cum a făcut Dumnezeu la începutul lumii, ar putea anticipa mult mai bine ce se întâmplă, va avea o memorie mult dezvoltată și de data aceasta nu va mai fi nimeni care să facă răul, toți vom conlucra spre bine.

Astfel, poate, vom sta toți în fața planetei Marte și ne vom pune mintea la contribuție cum s-o facem să arate așa frumos ca planeta Pământ. Sau poate ne va permite Dumnezeu să creem noi singuri un nou univers, după mintea noastră luminată de harul Duhului Sfânt.

Viața veșnică nu e o împreună plictiseală ci e o continuă învățare, și prin învațăre o continuă aprofundare și cunoaștere a lui Dumnezeu. Dumnezeu are posibilitatea nu să creeze 812 lumi, așa cum fac cei de la EA Sports, ci 812 miliarde de lumi, și infinit mai mult, de mii de ori mai complexe și mai interesante.

Veșnicia celor buni alături de Dumnezeu este un continuu atelier de creație, avându-i ca mari maieștri pe Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Gândiți-vă că după ce se sfârșește lumea, poate, presupun, nu știu: Dumnezeu reface toată creația ca la început și ne invită să retrăim în acest Univers, creat acum aprox. 7500 de ani, dar de data aceasta fără păcat, doar cei care s-au mântuit. Fără lăcomie, fără ură, fără violență, fără certuri, fără fugă după bani și averi, fără egoism, fără a fi limitat de a căuta mereu de mâncare și băutură, fără boli, fără tot ce ne împovărează. Ce ziceți? Ce minunat ar fi! Ce viața am avea!

Acum la sfârșit vreau să vă spun mai spun un lucu: oamenii de la EA Sports crează noi și noi lumi virtuale imitându-l pe Dumnezeu, și nicidecum invers. Omul imită în capacitățile lui creative pe Dumnezeu, pentru că fiecare din noi are chipul Sfintei Treimi în el, și fără să vrem tindem către Cel care ne-a creat.

Toate mediile care conturează viața în societate: economic, politic, social, religios, financiar, universitar, etc sunt expresii exterioare ale chipului dumnezeiesc din interiorul ființei umane.

Așa cum fiecare etapă a vieții nostre este o provocare și ne maturizează, la fel va fi și în împărăția lui Dumnezeu: vom avea noi și noi provocări din partea lui Dumnezeu.

Așa că, pregătiți-vă!

(Claudiu)

Pentru a lăsa un comentariu trebuie să te înregistrezi.
Fă-ţi un Cont nou dacă e prima oară când vrei să laşi un comentariu.
Dacă ai deja un cont click aici pentru a intra pe pagina de log in.

Săptămâna Patimilor

Întruparea, jertfa, moartea și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos nu sunt planul B al lui Dumnezeu

În mod greșit înțelegem mântuirea sufletelor noastre astfel: Planul A: Dumnezeu a făcut lumea, și toate la început erau bune foarte. Atât natura cât și omul au fost create fără de păcăt, fără nimic rău. Noi oamenii, păcătuind am stricat totul, am cunoscut moartea în toate formele ei, iar natura a suferit și ea după căderea noastră. Dumnezeu văzând acest lucru a trebuit să repare ceea ce am greșit noi și să vină cu planul B: întruparea Fiului Său.

citește mai departe

Alegerea între Iisus și Varavva. Alegere între Dumnezeu şi satana.

Sunt întâmplări în istoria neamului omenesc care, precum un clopot mare, răsună în fiecare zi în urechile celor ce aud şi cheamă conştiinţa lor la trezire. O astfel de întâmplare, care de mii de ani tulbură conştiinţa oamenilor, este alegerea între Iisus Hristos şi Varavva sau Barabba – aşa cum pronunţă ereticii din Apus.

citește mai departe

Pilat l-a întrebat pe Hristos: „Ce este adevărul?,” şi nu a primit nici un răspuns. Hristos nu a vrut să răspundă la o întrebare greşită.

Nu trebuie să întrebăm ce este adevărul, ci cine este adevărul. Pilát l-a întrebat pe Hristos: „Ce este adevărul?,” şi nu a primit nici un răspuns. Hristos nu a vrut să răspundă la o întrebare greşită. Dacă Pilát ar fi pus întrebarea dreaptă: „Cine este adevărul?,” ar fi primit răspuns. „Eu sunt adevărul,” i-ar fi zis Hristos. I-ar fi zis ce le-a zis mai înainte şi ucenicilor: „Eu sânt calea, adevărul şi viaţa.”

citește mai departe

Jugul ușor al lui Hristos și jugul greu al patimilor

Poate v-ați întrebat adesea cum de spune Mântuitorul că jugul lui este ușor, și povara pe care El o pune asupra noastră odată intrați în Biserică este ușoară. Poate văzând suferințele sfinților și nevoințele atâtor creștini rămâneți uimiți de faptul că Dumnezeu spune că jugul Lui, credința ortodoxă, viața duhovnicească, viața fără de păcat, de fapt, este ușoară.

citește mai departe

Ştiau oamenii din popor, cărturarii şi fariseii că Iisus este Mesia, Cel mult aşteptat?

Oare oamenii simpli din Israel, cărturării şi fariseii, au înţeles până la urmă că Iisus este Mesia (Hristos) Cel pe care-L tot aşteptau de atât timp, sau tocmai din acest motiv L-au răstignit ? De când au căzut în păcat Adam şi Eva, Dumnezeu i-a scos afară din rai dar tot atunci le-a promis un Mântuitor care-i va readuce înapoi izbăvindu-i de moartea pe care au cunoscut-o.

citește mai departe

A făcut Iuda o favoare omeniri vânzându-L pe Hristos?

O nedumerire se naşte legitim în mintea noastră: Dacă prin răstignirea lui Hristos pe cruce şi Învierea Lui a venit mântuire la toată lumea, înseamnă că Iuda, personajul cheie prin care Iisus a fost vândut şi omorât, are o mare contribuţie.

citește mai departe

Petru se leapădă de Hristos din cauza îngâmfării, ambiţiei şi râvnei lui neexperimentate

Cand Mântuitorul Hristos le spune apostolilor Săi că toţi se vor lepăda de El, Petru are o reacţie dură şi foarte sigur pe sine spune că el nu se va lepăda orice se va întâmpla, chiar dacă toţi ceilalţi o vor face. Sfântul Ioan Gură de Aur tâlcuieşte dumnezeieşte acest gest:

citește mai departe

Dovezi istorice ale existenţei lui Iisus Hristos

A fost Iisus Hristos un personaj real care a trăit printr oameni în Iudeea, regiune a Imperiului Roman? E oarecum comic să ţi se pună o altfel de întrebare, nu în sensul de batjocură pentru persoana care întreabă ci în sensul de evidenţă extraordinară a dovezilor în lumea care ne încojoară.

citește mai departe

Ce fel de sacrificiu este acela făcut de un Cineva cu puteri nelimitate ?

În general, noi când iubim, iubim pe oamenii care ne iubesc pe noi şi foarte adesea nici pe aceştia nu-i mai iubim, îi uităm. Foarte mulţi copii îşi uită părinţii, foarte mulţi din cei care au beneficiat de ajutorul cuiva îl uită foarte repede.

citește mai departe

Omenirea nu va fi salvată niciodată de un politician

Toţi avem probleme şi nemulţumiri. Nu există ţară-n lumea această care să spună că populaţia ei trăieşte într-o societate perfectă. Ne confrutăm toţi cu fel de fel de constrângeri, începând de la slăbiciunile noastre până la greşelile celor din jur care ne afectează în mod direct.

citește mai departe

În Biserica noastră Hristos este totul

Într-o dimineață citeam din Sfânta Evanghelia după Ioan despre învierea lui Lazăr. Eram la capitolul 11 și vedeam cum Mântuitorul deși a fost anunțat că Lazăr este bolnav, a întârziat intenționat să se ducă să-l vindece, așteptând mai întâi să moară. După două zile a venit împreună cu ucenicii Săi în Betania, în satul unde erau cele două surori, Marta și Maria.

citește mai departe

17 texte din Vechiul Testament legate de Învierea Domnului (I)

În Triod, cartea care cuprinde slujbele bisericești de la Duminica Vameșului și a Fariseului până la Sfânta Înviere, în Sâmbata Mare la vecernie se citesc 17 paremii (texte) din Sfânta Scriptură. E un lucru neobișnuit, pentru că într-o zi normală se citesc 2-3 parenii.

citește mai departe

Prevestirea patimilor lui Hristos făcută de Isaia cu 800 de ani inainte

Iată că Sluga Mea va propăşi, Se va sui, mare Se va face şi Se va înălţa pe culmile slavei! Precum mulţi s-au spăimântat de El - aşa de schimonosită îi era înfăţişarea Lui, şi chipul Lui atât de fără asemănare cu oamenii, - tot aşa va fi pricină de uimire pentru multe popoare; înaintea Lui regii vor închide gura, că acum văd ceea ce nu li s-a spus, şi înţeleg ceea ce n-au auzit.

citește mai departe

Hristos e gentleman şi cavaler

O fi hulă curată, dar am o teorie a mea, după care Hristos nu ne apare din Evanghelii numai ca blând, bun, drept, fără de păcat, îndurător, puternic ş.a.m.d. Din relatările Evangheliilor - fără excepţie - ne apare şi înzestrat cu toate însuşirile minunate ale unui gentleman şi cavaler.a

citește mai departe

De ce a murit Hristos?

Am păcătuit (atât noi înşine cât şi Adam şi Eva) – Dumnezeu ne-a pedepsit. Dumnezeu l-a trimis pe Hristos care a primit pedeapsa în locul nostru. Acum doar prin credinţă în Hristos putem scăpa de pedeapsa pe care o meritam. Împreună cu aceasta sunt numeroase întrebări în legătură cu sângele lui Hristos. Cum ne va curăţa de păcat?

citește mai departe